用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

記得記得...

原帖由 小鄧 於 10-8-25 17:13 發表
大家記得今個星期六返去家長會, 上午10時正, 不用帶小朋友。

e幾日我隻智慧齒"註"咗, 牙肉腫哂, 痛到瞓唔到, 連口都張開唔到; 去睇咗牙醫, 要食5日葯, 消咗腫先可以脫牙... 果種痛我已經覺得好痛好痛....

但e幾日亦同樣發生咗一件令我感到好心痛嘅事... 唔係... 唔止我, 應該係好多人都感到好心痛嘅事, 直播康泰事件, 一幕又一幕嘅情景, 真係令我好憤怒, 滿腦疑問, 為何菲警會這樣做? 真的太多唔明白... 昨晚遇難港人運回香港, 看見生還者哭泣情景, 令我都忍不住來... 回心一想, 相比之下: 牙痛只係一個很小很小嘅痛楚

將遇難家屬交給神, 願神眷顧他們!

係丫係丫.. 仔仔都有問我丫, 我講完比佢聽之後, 其實都唔知佢明唔明, 可能我講得複雜咗d... 我連唔明菲警點解咁做都同佢講埋(因要同佢講個結果----死咗好多人) 不過一提起, 真係好唔開心

原帖由 小鄧 於 10-8-26 18:06 發表
菲律賓事件實在震撼, 幾日來不斷有人討論, 心理學家都話要多與人傾談, 抒發心中唔開心的情感, 請大家多留意身邊的小朋友有否受事件影響, 給予適當的指導,因為我的仔仔都問我仲咩事。 ...

Thank you! 不過真係咁啱嘅... 我咁大個都未脫過智齒, 所以有d擔心架都... 我左下果隻蛀咗, 左上果隻打橫出, 所以兩隻都要脫...

原帖由 小鄧 於 10-8-26 18:10 發表
aquarius828,
咁啱呀, 我上個月到期check牙, check到又係智慧齒蛀左, 但係未痛, 即脫, 脫完痛左1日就好返晒, 牙痛慘過大病, 食唔到訓唔到, 講唔到...希望你快d脫左佢, 就會好快好返啦。 ...

其實我都係講過一次, 但講完佢個樣比我感覺係: 唔多明咁... 其實我個仔只顧住玩架咋, 有得玩, 咩都唔理架啦... 一諗起小學, 默書/測驗/考試, 都唔知佢點攪

原帖由 小鄧 於 10-8-27 14:15 發表
菲律賓事件, 我地只係俾小朋友睇左星期一初初的一段, 之後就冇在他面前睇過, 但是報導很多, 久唔久會俾小朋友睇到少少, 佢問婆婆咩叫人質, 星期三佢在食肆見到人地睇雜誌, 就問我仲咩事菲律賓架車要日日睇? 我問返佢 ...

你兩隻一齊脫丫? 得唔得架? 我諗住一隻一隻咁脫架咋...

原帖由 小鄧 於 10-8-27 14:21 發表
aquarius828,
真係好啱喎, 我又係要上下一齊脫, 都係左面, 我就出得好齊, 但太入難清潔所以必脫, 牙醫手勢好好, 只係打葯時痛, 脫時是冇感覺, 葯過左又有d痛, 基本上食佢俾的止痛消炎葯都可以了, 晚上7時脫, 10時已 ...

HiHi,

e排好忙丫, 我相信大家都係丫, 忙於仔仔開學事宜外, 又要攪好自己排口腔炎先脫得智齒事, 真係

係丫..仔仔係學期前轉到上午班, 所以同唔到你地小朋友一班丫, 希望下年可以啦...

e度好似熱鬧咗, 正!

loveAM,

你諗住比仔仔讀6年架咋, 我仲諗住比佢讀埋中學添架(如讀到的話)

原帖由 loveAM 於 10-9-1 01:11 發表
校長好好,老師都好好,好放心仔仔係度6年,今天循中有位師兄9A1B,好勁,希望以佢為榜樣。 ...

各位早晨丫!

今早送仔仔去坐校車, 點知等車時剛剛下雨, 校車嚟果時就係大雨嘅時候, 司機叔叔/媬姆EE好好人, 媬姆又拎摭嚟摭我地; 而我媽咪又形容放學果個都好好, 成日叫佢慢慢丫, 唔使急; 真係睇到校車D人嘅態度好好, 好親切, 值得讚許!

各位早晨丫!

小鄧:
我轉上午班就無煩住校長, 係求位果時就煩住佢姐

有課外活動可以參加啦, 你地諗住報d咩丫? 不過我又有d唔明, 佢話除cambridge之外, 另可報3樣活動; 但活動裡面好似都無cambridge可以學嘅

各位早晨丫!

我仔仔都有話佢果班有幾個小朋友常傾計, 被老師話... 其實我都覺老師都幾嚴架, 正如小鄧所講, 老師要求都好....高, 我都好認同, 特別係"字"方面, 寫得唔好, 撇了短些(可能仔仔又確實寫得核突咗d), 老師會叫佢改返; 不過, 我欣賞咁嘅學校, 咁嘅老師, 就係要咁, 小朋友先會有進步, 有要求, 係好嘢嚟... 所以大家一齊努力啦, 奸爸爹!

原來星期六學d課外活動d時間都撞撞地, 仔仔原本打算學跆拳, 又想學劍擊, 但d時間都撞嘅, 所以打算比佢學跆拳+劍橋就算啦.. (皆因仔仔係出面都剛剛學緊劍橋, 但價錢跟學校學平一半, 所以轉跟學校有著數 ) 但本身係出面畫畫嘅時間又撞跆拳的, e家都唔知點攪, 叫仔仔學水墨畫(跟學校)佢又話唔好, 真係幾煩 你地呢? 決定學咩未丫?

原帖由 小鄧 於 10-9-9 16:51 發表
仔仔為成為獎門人而感到無限光榮, 當然親戚朋友打電話來問候佢開學時, 婆婆就話佢做左獎門人, 令佢沾沾自喜。

我地最終只報左跆拳道(希望學校安排到), 因為仔仔話鐘意跟返出面畫畫(因有貼紙送...激死),其他的仔仔興 ...

係啦, d時間會撞成咁嘅

我隻仔就成日話想學劍擊, 我話同跆拳撞咗, 佢就無聲出; 因仔仔係出面學緊的, 但會同佢轉返學校繼續學...

至於劍橋, 亦會同佢轉跟學校, 因我係出面都係剛剛學緊, 係開頭嚟, 所以轉都無乜所謂, 加上真係平一半價錢丫, 但星期二就辛苦少少了...

本來樂器方面, 都想加多樣, 但同屋企人商量過, 驚唔夠時間, 因為仔仔本身學開琴, 日日又要練, 又要做功課, 其實都唔知應唔應付到的

所以e一刻都應該只同佢報跆拳+劍橋...

係呢.. 想問問其實水墨畫有咩好處, 同出面學畫畫, 其實邊樣好d呢? 因為仔仔係出面學緊畫畫, 佢十分鍾意, c都唔梗轉學水墨畫, 但本身學緊果度個時間同跆拳撞咗時間, e家頭痕緊, 學開畫畫果度有油粉彩, 水彩, 有時做手工, d嘢小朋友會鍾意d, 吸引d, 但水墨畫會唔會對小朋友嚟講會悶d嘅呢?

原帖由 loveAM 於 10-9-10 23:51 發表
阿仔樣樣都想學,BUT好多撞時間,依家諗住俾佢學圍棋、小提琴,劍橋好平,但在平日,好趕,而本身有外籍老師跟開,會問下佢意見,學校跆拳攞好多獎,阿仔好鐘意,但撞時間。 ...

小鄧:

唔好記住咩星期一, 星期一, 睇住個校曆表, 每個日子隔離都有個細字仔, 睇果個係day 幾, 跟住time table 執就得架啦.. 比d意見你(c啦, 好似好勁咁, 其實我都十下十下架咋, 參考下啦!

我就用咗個大月曆, 抄哂d day幾係個月曆到(其實可以唔抄架, 手冊都有的, 不過月曆我覺得方便睇, 又可記/寫到多少d要注意嘅嘢), 仲大大隻字寫住逢day x, day x就有體育堂, 一定要著運動衫咁; 我同仔仔都一齊睇, 一齊執, 比返個負責佢自己, 大家一齊記下咁囉!

唔怕話你地聽, 我隻仔, 成日唔見嘢架, 擦膠/間尺/鉛筆/書本都試過唔見了, 你地話c唔c... 佢夠膽c同我講, 唔見咗就買, 你話比唔比佢激c啦..

原帖由 小鄧 於 10-9-14 13:02 發表
開左學兩星期, 想問問各位家長習慣 / 適應嗎? 我是在職媽媽, 有些跟不上, 昨天應該穿運動服, 之前提左幾次星期一穿運動服...星期一穿運動服...星期一穿運動服...但係到左星期一, 都係穿了校服, 哈哈, 仔仔班班裡面有 ...

係丫.. 我隻仔話有次小息, 見到d大哥哥動手動腳, 又話比校長見到, 話佢地(但我唔知我隻仔知唔知邊個係王校長), 佢一時話比校長話, 一時又話係主住話 咁我咪同佢講, 動手動腳實比人鬧架, 所以唔可以咁做架..

原帖由 小鄧 於 10-9-14 13:02 發表
開左學兩星期, 想問問各位家長習慣 / 適應嗎? 我是在職媽媽, 有些跟不上, 昨天應該穿運動服, 之前提左幾次星期一穿運動服...星期一穿運動服...星期一穿運動服...但係到左星期一, 都係穿了校服, 哈哈, 仔仔班班裡面有 ...

嘩~~ 一拳丫, 好驚喎, 個哥哥係咪應該叫個小朋友一齊去見老師好d呢?! 起碼老師知道又可以教返佢...

原帖由 小鄧 於 10-9-14 17:42 發表
多謝各位的鼓勵啦, 我會努力! 我書就執得正確, 交落叫屋企人幫佢穿運動服, 點知...佢話我知當日下午5時多才記得那天是穿運動服, 都放學啦! 我唯有叫仔仔日後自己記住記住。
仔仔都話有一次在洗手間,有個小一同學仔一 ...

你個小朋友一定好高的了, 坐最尾果行.. 幾多cm丫佢?

課外活動, 我最後報咗檢橋英語同跆拳, 如果有小朋友一齊學, 希望到時大家見下面啦

原帖由 Piggycat 於 10-9-14 23:32 發表
無上黎個幾星期, 原來大家都已經討論左好多野啦....
我每日接亞仔放學時都會問佢返學開唔開心, 佢都話好開心, 但係有樣野唔開心, 就係老師見唔到佢舉手, 唔叫佢答問題, 梗係啦, 佢坐係最尾果行,最後果個, 即是話同小 ...

我只選購8寶箱同埋DAILY READERS, E兩樣好似同學校有關連...

原帖由 小鄧 於 10-9-15 09:59 發表
各位家長, 昨晚有冇收到通告? 3份都係講英文科的, 是否3樣都要join? 有冇高年級家長可以解答? 3份內容是: 英文8寶箱、Daily Readers聆聽光碟、MySmartABC, MySmartABC。謝謝。 ...

我有個問題想問一問, 係手冊到咪有個校曆表, 今日係9月15日, 佢有個"B"字係隔離, 想問問代表咩呢

唔該哂loveAM & hellokitty2002

原帖由 hellokitty2002 於 10-9-15 13:00 發表
代表第二個循環週
‹ 上一主題|下一主題