用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

不過我覺得d老師可能會嚴肅d,你仲係埋返pm class呀!

就算嚴肅D都唔緊要, 最緊要係老師好, 小朋友又受, 又聽話就OK了...

loveAM, 我pm咗你!

原帖由 loveAM 於 10-7-16 11:27 發表
不過我覺得d老師可能會嚴肅d,你仲係埋返pm class呀!

循小網址post咗2010年升中派位概況, 唔錯喎

係呢.. 想問一問讀緊循小家長, 小一有無得參加學校嘅興趣小組, 如有的話, 有d咩活動嘅呢?

回覆 1# aquarius828 的文章

歡迎加入遁道大家庭. 小一有架.有跆拳道,水墨畫,中國舞,圍棋,敲擊樂...總有個故事小王國,開學時會有通告架啦!

ppkm,

唔該哂您丫! 因我見循小網址果度(走出課室)好似無乜比小一的, 原來都有咁多, 真係好啦!

係呢.. 你個小朋友讀幾年班丫, 真係要多多指教丫!

原帖由 ppkm 於 10-7-22 12:35 發表
歡迎加入遁道大家庭. 小一有架.有跆拳道,水墨畫,中國舞,圍棋,敲擊樂...總有個故事小王國,開學時會有通告架啦!

唔駛客氣,我既小朋友今年升二年班.想當初未入學時對學校也是充滿好奇及疑問,就好似妳的伊家既心情一樣,感同身受.所以我亦樂意同大家一起分享.

學校遲咗一年先搬新校, 你小朋友有無感到失望呢? 我同我小朋友講, 我話要讀小二先有新校舍, 佢反而好期待, 好開心... 佢識同我講, 一年姐

係呢..你小朋友讀咗一年, 佢適應嗎? 開心嗎? 對學習有壓力嗎? 真係想知多D, 聽多D丫...

原帖由 ppkm 於 10-7-22 15:07 發表
唔駛客氣,我既小朋友今年升二年班.想當初未入學時對學校也是充滿好奇及疑問,就好似妳的伊家既心情一樣,感同身受.所以我亦樂意同大家一起分享.

咁佢又無失望哦!佢話無所謂,因為佢伊家都係返下午班,唔駛咁早起身,夜晚又可以等我返去先做功課,佢話遲D搬總好,不過都期待新校舍.
佢呢一年係循道既生活很開心,亦都很適應,雖然功課比幼稚園多左,但係佢都係覺得比在幼稚園時更開心,更多姿多彩.一年班既學習壓力我覺得不算大,比想像中輕鬆,所以不用太擔心.

聽到你咁講, 真係放心好多... 我E家反而擔心係普通話果度,  因為佢地用普通話教學, 我小朋友唔知得唔得, 佢無係出面學過, 我都想同佢揾老師補補佢, 唔知咁急有無用呢?

原帖由 ppkm 於 10-7-22 17:23 發表
咁佢又無失望哦!佢話無所謂,因為佢伊家都係返下午班,唔駛咁早起身,夜晚又可以等我返去先做功課,佢話遲D搬總好,不過都期待新校舍.
佢呢一年係循道既生活很開心,亦都很適應,雖然功課比幼稚園多左,但係佢都係覺得比在幼 ...

我小朋友都無額外學普通話,但係幼稚園就有普通話學,所以大部份聽得明,講就會差d.不過經過1年係循道浸完後,佢既普通話就好左好多.同埋初期時中文老師上堂都會用下普通話加廣東話來教,默書時都係,所以都無問題.至於妳話伊家學會唔會遲,我就覺得都唔會既,始終學左對小朋友都係有幫助,就睇下妳有無需要啦.

多謝哂你啊!

其實, 我都想比小朋友學架, 不過又唔知邊度好, 邊度有好嘅老師... 有D家長見議我要試架, 未必一揾就啱... 真頭痕...

原帖由 ppkm 於 10-7-23 10:46 發表
我小朋友都無額外學普通話,但係幼稚園就有普通話學,所以大部份聽得明,講就會差d.不過經過1年係循道浸完後,佢既普通話就好左好多.同埋初期時中文老師上堂都會用下普通話加廣東話來教,默書時都係,所以都無問題.至於妳 ...

咁又係呀,搵唔搵到好老師真係要撞彩,去邊度學都唔會有保証,可以試下俾小朋友玩普通話playgroud,係遊戲中學習,等小朋友無咁抗拒.我覺得好多小朋友都很抗拒講普通話.

Hi ppkm,

係丫, 我e家盡量睇下揾唔揾到d啱架啦...

我send咗個pm比您, 您check check. 唔該!

原帖由 ppkm 於 10-7-23 18:03 發表
咁又係呀,搵唔搵到好老師真係要撞彩,去邊度學都唔會有保証,可以試下俾小朋友玩普通話playgroud,係遊戲中學習,等小朋友無咁抗拒.我覺得好多小朋友都很抗拒講普通話. ...

hi,aquarius828,

send 左pm俾妳啦,妳check下啦!

Thank you so much! Please check pm also.

原帖由 ppkm 於 10-7-26 17:03 發表
hi,aquarius828,

send 左pm俾妳啦,妳check下啦!

hi aquarius828,

請check 妳的pm啦!

各位好,

小兒亦是10-11的小一下午班學生, 請多多指教~!

歡迎歡迎加入循小大家庭, 其實我都係丫 多多指教!

原帖由 Piggycat 於 10-7-31 02:09 發表
各位好,

小兒亦是10-11的小一下午班學生, 請多多指教~!

各位各位,仲有不足一個月就開學了,準備好未呀? 我指買校服、買鞋、書包、書等等...
我仲未買校服同鞋,想問問鞋除左Dr. KXXX之外,有冇好選擇,仔仔讀幼稚園時成日話腳面痛,唔知關唔關對鞋事?

我就買了校服, 書包同書了.. 書未包, 鞋諗住遲少少先買, 其實我都係一直買住DR. KXXX D鞋, 話對腳好丫嘛... 我諗我都應該會買番佢, 因我小朋友無投訴過

腳面痛...會唔會對鞋迫住隻腳丫, 買D闊大D鬆D果D, 唔好買窄果D會唔會好D丫? 我記得我地買果時, 個職員講過我小朋友對腳比較多肉, 所以唔好買窄果D鞋, 買D闊D果D就會舒服D...

原帖由 小鄧 於 10-8-6 16:28 發表
各位各位,仲有不足一個月就開學了,準備好未呀? 我指買校服、買鞋、書包、書等等...
我仲未買校服同鞋,想問問鞋除左Dr. KXXX之外,有冇好選擇,仔仔讀幼稚園時成日話腳面痛,唔知關唔關對鞋事? ...
‹ 上一主題|下一主題