用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2010~2011 小一家長請進!
樓主: aquarius828
go

2010~2011 小一家長請進! [複製鏈接]

我兩個都冇打算報,阿仔一直都有學普通話,等佢講得好d先test啦!另天天學習普通話好似要上網?真係冇咁多時間,依家網上已經有好多學習資源。

Dear aquarius828,

checked PM and replied.  Thanks.

又好似係呀, 我上次pm野俾你係用firefox, 現在是用IE,明了。但學校的網頁就用IE好些, Firefox就會去到一些位開唔到, 想方便d都唔得。

普通話測試其中一part係要看圖講1分鐘...仔仔暫時應該冇咁多野好講, 哈哈。

天天普通話我會報名, 都係有限錢, 到時得閒就俾佢睇睇聽聽, 應該都冇可能「天天」囉。

其實我都有少少係咁諗, 唔貴就是但啦...

但正如loveAM又講得無錯, 網上都好多E類資源...

原帖由 小鄧 於 10-9-20 11:04 發表
Dear aquarius828,

checked PM and replied.  Thanks.

又好似係呀, 我上次pm野俾你係用firefox, 現在是用IE,明了。但學校的網頁就用IE好些, Firefox就會去到一些位開唔到, 想方便d都唔得。

普通話測試其中一part ...

係呢~~ 聽日係綜合學習日, 小朋友會做D咩嘅呢? 聽講佢地會好開心架喎!

請問綜合學習日是否要穿運動服?

PE Dressing ar!應該有得玩!but明天落大雨,唔知影唔影響呢?

係喎, 天文台仲話唔排除改掛8號風球, 希望今晚打咗佢算啦, 唔好影響佢地返學就好了!!!

check 左eclass, 係pe衫呢, 仔仔最開心就係可以穿pe衫呢, 佢真係好似我, 我小學時, 都係好鍾意穿pe衫的日子, 因為有得上pe堂, 可以跑跑跳跳呢。

雖然8號風球大家都唔使返工返學, 但係第一次學習日就會miss左, 會好可惜, 仔仔今晚唔知會唔會同我講求天父明天唔好打大風呢?

是呀, 我個仔講最好今晚掛曬D風球,明日可以返學, 明日是大日子. 重要帶水果.

係埋照帶書包,BUT唔洗帶書,要帶功課.

我個仔都好興奮呀, 一落校車就即刻報告話明天穿運動衫, 要帶水果, 帶餐具, 帶食物盒...
佢話老師話會去學生活動室進行活動, 應該落雨唔會影響到既...

我個仔呢幾日好開心, 因為係原本最後果個位被老師調到最頭既位, 佢話可以傳野比後面既同學好好玩....真攪笑~

我都報左網上普通話, 亞仔學之餘, 等我都學下....嘻嘻!

各位早晨丫!

真係好感謝神, 比小朋友有得返學

小鄧!

我隻仔都係好鐘意著pe衫架, 佢都好鍾意運動架, 成日都跑跑跑, 無時停, 我地大人見到佢真係頭都暈埋架 琴晚, 我同仔仔一齊祈禱, 結果神真係有聽我地嘅禱告, 我地一起床, 就感謝神!

loveAM:
我無同仔仔帶書丫今日, 只係著運動衫, 帶咗功課, 手冊, 水, 生果, 食物盒, 餐具, 外套, 小毛巾咋...

回復 2# Piggycat 的帖子

其實我D普通話都係有限公司嚟

昨晚我問仔仔要唔要求下天父唔好打風落雨, 佢話一早求左啦。最近去借左d有關聖經故事的書俾仔仔睇, 佢好有興趣, 第一次自己睇完又睇, 日日就提我要帶聖詩禱文, 到底老師在學校教左d咩呢? 佢好記得有關聖經的東西呢!

有一次睇左一本關於耶穌被釘十字架的圖書, 問佢好唔好睇, 佢話好好睇, 因為好驚, 所以俾佢5粒星咁好睇, 之後我問佢耶穌誕生那本好唔好睇, 佢就話有3粒星, 之後就改口話可以有5粒星, 因為知道耶穌被釘十字架好辛苦, 所以俾多兩粒星佢, 笑死。

你地小朋友選了什麼樂器班.....

回復 2# 小鄧 的帖子

小鄧:

學校有無教過d咩我真係唔知丫(我估你想問關於宗教嘅嘢, 是嗎?) 但我同仔仔每逢周日都有返主日學的, 聽聖經故事, 祈禱, 唱詩歌都多... 其實, 我撰循小的其中一個主因就係-----宗教

回復 2# natalie2008 的帖子

我無撰到樂器比仔仔學丫, 因佢學緊琴, 我擔心一樣都未學好, 又比佢學多樣, 分配唔到咁多時間, 所以睇定少少先...

Hi

你地有無同小朋友報普通話水平測試及應試培訓課程....

Thanks

aquarius828,
有時宗教故事會令佢明白多些道理, 分辨善惡, 絕對是好事呢!

樂器班我都冇報, 因為都係學緊琴, 唔想學太多野, 估計3、4年級才學啦。

普通話因為幼稚園冇咩教過, 根基可以話冇, 所以都冇報, 睇測試內容都唔少野呢。最後只報天天普通話。

嘩~~ 我全部同小鄧諗嘅嘢一模一樣架! 小鄧: GIVE ME 5!

我仔話今日好開心丫, 好好玩丫, 不停跑, 都累累地咁話喎 佢連D生果都未食哂! 真係好多謝學校為小朋友安排咁多嘢!
‹ 上一主題|下一主題