用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地小朋友學左d字會唔會好快就唔記得呢 ? ...
go

你地小朋友學左d字會唔會好快就唔記得呢 ? [複製鏈接]

想請教各位家長  你地小朋友學左d字 (包括中文字/英文)  會唔會好快就唔記得呢 ?

我個仔5歲多d  每個月學校都有一個主題  教一d英文字同中文字  評估時佢全部識晒  但再過一個月問返佢  佢好似洗左腦一樣  咁我又再教過佢  再遲d問返佢  佢又係唔記得 ...
我攞返上學期o既書同佢溫  更發覺佢好多都唔記得左  包括一d佢當時好深刻o既字

你地小朋友有無咁情形 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

5歲我唔清楚
不過我嗰個3歲.. 有時無教過嘅.. 佢竟然識
但係有時講咗幾次嘅.. 唔知係咪有心玩嘢, 成日錯!
e.g. 樓下看更姨姨個名: 嬌
佢讀極都係 "橋"

My daughter age 4. She can remember the Chinese characters but not the English.

原帖由 小曳人 於 10-6-22 18:03 發表
5歲我唔清楚
不過我嗰個3歲.. 有時無教過嘅.. 佢竟然識
但係有時講咗幾次嘅.. 唔知係咪有心玩嘢, 成日錯!
e.g. 樓下看更姨姨個名: 嬌
佢讀極都係 "橋"

我個仔3歲o個時都好好記性  成首卡通片歌仔都唱到晒出黎  讀過o既圖書仲可以講返個故事出黎  即使o個時佢有幾深刻  但依家佢已經唔記得lu...

原帖由 Dearivy 於 10-6-23 13:37 發表
會呀! 要重複應用才能加深記憶, 等到短期記憶轉化成長期記憶就不容易忘記啦!

我想問下係米大多數小朋友都係咁  ...

原帖由 preciousstone 於 10-6-23 13:44 發表
My daughter age 4. She can remember the Chinese characters but not the English.

我個仔都係記中文好過英文

我女5歲幾K3都係咁,寫嘅生字較深如體育,資料....etc,一個月巳經吾記得,而K1同K2學嘅字,反而宜家都寫到出來,可能因為果D字淺同睇書成日見;深嘅字,我相信除非成日運用先可以記住。我女試過最近寫左一版週記,只有兩三個字要問我,當然佢內裏用嘅字吾深,但可以文字表達到通順我巳經好滿意,並吾要求佢強塞一大堆深字,咁諗吾知有無錯.

佢學校評估,默書都係默番近期的,so如果係較耐之前學果D吾記得我諗係正常嘅.

仲有,睇書有幫助,例如佢無學過個""字,但又識寫出來,哦,原來佢最近短期內寫左成20幾張紀念冊,張張上面都有問"你最喜歡的歌“,so睇多D肯定有幫助,吾一定淨係抄寫先得.

原帖由 cooking^^mama 於 10-6-22 17:57 發表
想請教各位家長  你地小朋友學左d字 (包括中文字/英文)  會唔會好快就唔記得呢 ?

我個仔5歲多d  每個月學校都有一個主題  教一d英文字同中文字  評估時佢全部識晒  但再過一個月問返佢  佢好似洗左腦一樣  咁我又再 ...

咁咪正常lor,我女會有一兩個吾記得㗎,不過我都覺得正常,可能我要求低卦
‹ 上一主題|下一主題