用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和喇沙小學的選擇
樓主: tunghei
go

拔萃小學和喇沙小學的選擇 [複製鏈接]

La Salle始終大部份學生可直上中學,但DPS卻沒有直屬中學,可能比較遜色.

但DPS的課程一d都不俾LaSalle淺,若果能應付到,中學考到英中的機會也很大,因為DPS始終到是一所較出名的津貼英小,所以這兩所名校也很難取捨. 若果是我,我較喜歡DPS

Miffy, agree with you.

而且宣小及牧愛都是中小,只有聖方濟是英小. 若果英小又不須要俾學費的津校,我當然會選dps,起碼日後若有機會上英中都較易適應.

原帖由 miffy 於 10-6-14 17:29 發表
dps和ls都係津校, 你講果d係私校, 要比學費。

dps係津校, 唔洗收學費。

牧愛都係津校.........在土瓜灣, 很多新移民讀的小學。

Agreed.

原帖由 ymama 於 10-6-14 22:40 發表
agree with catcatmon.
SFA 只是有部份英文數及GS 用上英文課本而已, 英文語境不及DPS, 因DPS連體育,音樂等術科都用英文.

DPS數學科係英數,會教快半年,中文科用普通話教;而LS係中數,會按年級教授,中文科用廣東話教. 請其他家長再補充....

原帖由 baby627 於 10-6-16 12:12 發表
http://www.worldclassarena.hk/tc/whatsnew/doubleD_list0910.htm
咁你又有冇睇過以上資料呢, 雖然你可以話呢個唔係比賽, 但喇沙同拔萃都有份!
究竟有冇人可以講下佢地兩間係用咩教材, 課本? 比較佢地既課程先至會 ...

Sure! Therefore, it is the most popular school for boys in Net 41.

原帖由 hello0419 於 10-6-17 10:36 發表
LS because have secondary school back up.

Thanks for your detail advice.
原帖由 DUMMA 於 10-6-19 01:44 發表
咁講啦,如果兩間機會一樣,我會選LS;
啦, 小朋友依家咁細, 好難講讀書勁唔勁, 如果你小朋友將來在小學讀書好勁或有特異功能, 咁中學考邊間都得啦;
如果play safe,咁LS有60%-70%上中學, DPS只有10位上DBS, 當然DPS出來的 ...
‹ 上一主題|下一主題