用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和喇沙小學的選擇
go

拔萃小學和喇沙小學的選擇 [複製鏈接]

其實LS雖說是有直屬中學, 但我朋友話直上的只約60%~,
唔知真唔真?

小拔男仔從下一屆開始會有10個位上DBS(全級男仔有40個), 上DBS的機會該比其他學校高. 女仔就唔知, 因第一屆的女仔現在才小五.

原帖由 overview 於 10-6-11 13:06 發表
我會咁睇, in terms of academic level, 我會選小拔, 喇小既優點係校舍大, 有直屬中學, 中上成績應該中學會收番.

但如果你認為自己小朋友係小拔可以keep住最top, 頭十名內(不過學校無排名次), 咁大拔or女拔都好大機 ...

今屆是最後一屆85%上DBS, 之後才是10個位留給DPS.可能我表達得唔清楚.

原帖由 nvitined 於 10-6-11 16:14 發表
Ymama, 我想妳有點攪錯, 小拔男仔從下一屆開始不會再有10個位上DBS(今屆小六會是最後一屆), 之後, DPS and DBS會正式完全脫鈎.

agree with catcatmon.
SFA 只是有部份英文數及GS 用上英文課本而已, 英文語境不及DPS, 因DPS連體育,音樂等術科都用英文.

原帖由 catcatmom 於 10-6-14 21:39 發表
//而且宣小及牧愛都是中小,只有聖方濟是英小. //
牧愛上午私小已執了, 而如識家長係SFA讀, 應該知道SFA不是英小, 佢數學90%用中文教.

2 classes in each form.

原帖由 eggmama 於 10-6-16 16:06 發表
DPS 30 students in 1 class? 3 classes in each form?

啟思的中文教科書有兩套, "啟思語文新天地"淺少少.

原帖由 baby627 於 10-6-16 17:52 發表
仲有有冇課本出版社既資料?因為就算用同一年既書本, 唔同出版社程度都有唔同,例如中文科,啟思出版社既書係深過其他出版社, 所以唔該有冇呢兩間學校既家長可以提供資料!thanks!

...

其實讀英文小學的學生/家長可能目標是在自行收生的階段考學校,而非統一派位. 因英文小學的學生大都會考"英中",用英文面試時在一定程度上有點點優勢.但統一派位時就如DAVIDMIMI所言,並不是可以升BAND的.

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 12:54 發表

我好敷淺,亦可以話好現實,無想過係小學時打好英語基礎等等....係小學只有1個目標,就係要入到band 1範圍,有時我會覺得英文小學會蝕底啲,明明課程又深D,英文又多D,但結果都係全港/全區一齊抽中學,又唔會英文小學有加分或升Ba ...
‹ 上一主題|下一主題