用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀 ...
樓主: OpheliaMama
go

港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

兩間係好唔同既學校, 你有咩條件先?
原帖由 OpheliaMama 於 10-6-9 11:08 AM 發表
港大同學會 vs. 聖保祿天主教小學 (跑馬地), 你地會點揀?

醒目開學勳章 王國長老

傳統學校有傳統學校既training, 新思維直資又的確provide到唔同既野, 例如, hkuga college一般收外來生都要band one or band two頭+其他表現ok, 但呢類傳統學生去到hkuga college, 都要時間適應的, 例如無指定方向/範圍去搵資料, 佢地會覺得唔慣, 分組做project又無頭緒, 又唔知點將d散收收既資料organise同present, 但港同直升既學生就好慣了, 一早習慣左做功課/project唔係只係望住課本做, 咩都可以係教材, 可以去到幾遠就睇自己
(當初就係呢樣野令我鐘意間學校, 大學生都係咁學架啦, 老師brief完基本野, 其他就靠自己)

港同學生唔止係"完全坐唔定, 完全唔可以融入主流小學, 需要學校特別嘅支援同包容", 有好多家長本身都係專業人仕, 受過高深教育的, 點解肯將小朋友放入去做白老鼠(仲要俾錢!), 一定有原因, 我拎d教材俾我同事睇(佢小朋友讀九龍某名校), 佢都話深, 另外, 港同普通話水平真係要讚一下, 因為全校都係內地普通話老師教中文, 即係日日都有普通話, 亦用內地(校本)教材, 非一般本地白話教材可以比較, 我敢非常肯定講句, 我女第2時大左, 一定可以一口流利普通話, 我而家已經跟唔到佢進度了

我唔係話傳統唔好, 傳統training有d好處, 新思維又無的, 例如考試technique, 鬥心, 習慣記好多資料, 呢d我見到(我自己意見咋)o係我女同同學身上, 係比傳統學生弱

所以你要唸下想小朋友成為一個點既人, 再作決定

醒目開學勳章 王國長老

果d所謂排行榜, 得啖笑, 唔好盡信
我間"寶貝"母校排90幾, 但我識既所有舊同學, 無一個俾個女返去讀

原帖由 yutung 於 10-6-10 03:49 PM 發表
st. paul 中學近年是否down 了?  我見中學排名是1xx.  it's the end of band 1 school!
‹ 上一主題|下一主題