用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知點解亞仔成績越來越退步
go

唔知點解亞仔成績越來越退步 [複製鏈接]

其實, 你想大家俾D咩意見你呢??

原帖由 VKwan 於 10-6-8 11:30 發表
其實,都係想有個地方呻下,連上網講,大家唔知對方乜水,都比人話晒命(唔識既有乜好晒),大家可想而知現實生活更加冇可能講。第二,如果有人比到實際方法,減少小朋友粗心大意更好啦。最重要係,我都想搵到方法抽離一下自己,條路仲有 ...

我唸這裡的BK家長不是現實. 如果唔係, 佢地唔會發表/給予意見俾其他家長.
現實嘅家長, 係理都唔理, 費時教精人地, 自己蝕底.

我個人嘅COMMENT, 對分數寬容D, 小學分數真係唔代表什麼.  就算要小朋友碰吓釘(當然不是礁頭爛額), 都是成長一階段, 日後使他更強壯.  硬要他長時間坐在高高之上, 成績跌少少已慌張起來. 日後他要面對更多挑戰, 就算跌, 跌少少算咩呢??
唔係串你, 日後真的要面對小朋友愈來愈大,分數會較之前愈來愈低, 這不代表他們退步.

原帖由 VKwan 於 10-6-8 11:47 發表
呢d方法亞仔識架,佢又唔係唔夠時間做果種,明明有得check都可以錯埋唔啦更既野,好似中文,專門錯埋有得抄都抄錯既字,數學呢,深果條佢唔錯,錯d計岩數but抄錯答案落答案欄,所以我好嬲,有時會失控,想打佢! ...

唔小心係小朋友通病, 個個都係咁啦, 照抄都抄錯. 照寫, 寫寫吓都係咁錯, 係小朋友都哽有遇過依D激氣嘢啦!!
依乎要訓練EQ嘅---- 係你喎.

音樂可以用來調劑身心, 減少壓力.  如果得不到相對樂趣&咁暴躁, 真係學嚟都無用.

唔係嚇你, 我有位朋友10多年前, 他獨子10幾歲時, 跳樓死咗. 到今時今日, 佢都唔知點解??

你咁緊張佢, 都係想佢好, 好好咁ENJOY吓親子時間好過啦.

書本以外, 仲有好多嘢值得我地去珍惜, 唔好哽是將事情放大. 你的表現&情緒, 會好影響小朋友的.
‹ 上一主題|下一主題