用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-19 12:38 發表
me2
個仔畫班到尋日俾左張CERT佢,原來係之前攞左佢幅畫去俄羅斯比賽有獎,雖然唔係咩大獎,但都好開心,學左幾年第一次有畫畫比賽既獎(學校個D唔計)

...

醒目開學勳章

早 !

請問呢個試值得考嗎 ?  升中有幫助 ?
定係明年呢個時候先去考會好D.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-20 15:00 發表
我又無聽人考過, 不過每科$40又好似好抵WOR, 不過香港學生如果用英文考英文卷, 會唔會蝕晒俾D澳洲學生呢?

我女THROUGH學校報左POLYU既小學普通話水平考試,
要$500大洋呀!! 我女學校小一已經全普通話教, 講真我都想 ...

醒目開學勳章

PTH都有用嗎 ?  500大銀wor.

我未有時間去睇, 是否 500元包課程加 ?

我記得我佬大人考都係 120元之嘛, 去中大考的.

原帖由 hw1115 於 10-7-21 10:42 發表

我會係P.5 考, 唔得既, P.6 再考.

醒目開學勳章

各位早晨 !

500元太貴了, 我諗要問下我哋學校老師的意見, 呢張證書有用先申請啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-21 21:29 發表
500大洋係考試費咋! 教材都要另外買
等我搵日去會展果個澳洲考試office睇下咩料先

醒目開學勳章

hihi,返工未呀 ?  好勤力上BK wor

原帖由 CrabPincers 於 10-7-22 12:09 發表

你可以去教統局的WEB SITE 看下, 好詳細講解
自行, 應該係考完六年級第一次呈分試之後, 就要填表, 吾知我有無記錯時間, 應該係3-4月甘上下, 可以揀兩間

有D 學校會揀學生INTERVIEW, 有D就入親表都有得IN, 而收生 ...

醒目開學勳章

好呀, thank you

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-22 10:30 發表
我女9月尾考, 唔知會唔會派試卷呢? 我相信唔會啦
我有教材再上黎報料

醒目開學勳章

早晨 !

醒目開學勳章

早晨 !

醒目開學勳章

Hello

醒目開學勳章

Thank you .

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-22 10:30 發表
我女9月尾考, 唔知會唔會派試卷呢? 我相信唔會啦
我有教材再上黎報料

醒目開學勳章

thank you .

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-12 16:50 發表
前排講過理大既"小學普通話水平考試"
原來我女一早已有MOCK PAPER

考慮分幾部分:
1.聆聽, 從3組詞語中揀一款, 例如登記VS等級VS當即
2.聽故事選答案, 如
男: 你的鋼琴考試通過了嗎?
女: 別提了, 臨急抱佛 ...

醒目開學勳章

唉. 我仔五年級第一次英默2x分

原帖由 hw1115 於 10-9-17 14:07 發表
唉!
我接受唔到中默8x 分要重默law.

醒目開學勳章

各位個普通話考試, 學校有出通告問我哋有無意參加同埋有無意參意培訓班, 如湊夠人數, 可以請來我哋學校教同埋上堂.

如果咁就好囉, 唔使煩出去學. 但就要 2000元囉.  一開學咩都係 $$$$$$$$$$

醒目開學勳章

我哋啱開完家長會, 听完我只知壓力好大好大.

醒目開學勳章

我而家返工好忙, 都無時間係BK周圍游

我哋今日開始考二科.

普通話試學校會請人返來train, 要俾錢, 之後再請人返來考, 希望到時有好成績啦
‹ 上一主題|下一主題