用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

agree fully.

step by step approach is important. arousing her interest is the key success factor.

原帖由 mmak 於 10-10-21 09:42 發表
yingying媽咪,

由淺入深啦, 最重要係培養興趣.. 語言係一點一滴累積,
無論 中文或英文都是一樣...

fun n friends ... 都講明係set 高咗 1個 level for MCS 學生.
自己帶個囡去公共圖書館陪佢搵書睇, 搵D適合佢嘅 ...

我囡話我地個班無人滿分.......

原帖由 nama 於 10-10-21 15:59 發表
有小一同學中文小測(1)攞滿分嗎?

嘩!真係好叻啊!

你同佢睇OXFORD READING TREE,我囡囡都係睇呢套書開始SELF READING...我介紹俾朋友,個個小朋友都喜歡睇架...佢的設計真係可以幫助小朋友閱讀,而且仲好認真,D插圖同真的一樣,有一個故事講EUROPE STAR,咁我就上網俾佢睇真的EUROPE STAR發現,連坐位,火車,火車站都一模一樣架...

原帖由 yingying媽咪 於 10-10-17 00:28 發表
你地就好啦, 囡囡對英文咁有興趣, 我嗰個啲英文就唔多掂, 做fun n friends的pre-assessment差不多全部唔識, 我喺隔離睇到好"炆", 都唔知點算, 有咩方法可以幫吓佢?

另外, 想問吓你地的囡喺學校school library借的書 ...

我囡囡話佢個班19分的同學係第二名,咁即係有人20分啦...佢話有最少5個19分...不過佢又講唔出邊個滿分.

原帖由 ballball411 於 10-10-21 19:17 發表
我囡話我地個班無人滿分.......

Ferrari,

我舊年聽個五年級家長講話:要幫個囡報讀五級樂理, 佢話學校D 音樂好深. 佢囡無玩樂器只參加合唱團.
係咪一定要有呢, 咁我唔清楚, 之前有家長講如果有學開樂器多數都識D樂理, 佢話都OK

至於運動日當天是一定要
外穿 冬季運動風褸+長運動褲,
內穿 夏季運動短袖衫+短運動褲, 即係著2條褲. 比賽時要除去條長褲.

總有什麼係一定要的??
其實學校好似都無講 "一定要D咩"??  只係請家長培養子女閱讀興趣 !!

原帖由 Ferrari3882 於 10-10-21 15:41 發表
請問有無人知係唔係到五年級一定要有五級樂理,
總有什麼係一定要的, 運動日當天是否一定要著冬季運動衫.

雖然升班要求分數, 測驗范圍始終比較細, 高分固然開心, 一時失手下次努力, 每人也有進步空間

原帖由 Smilesun 於 10-10-21 19:29 發表
我囡囡話佢個班19分的同學係第二名,咁即係有人20分啦...佢話有最少5個19分...不過佢又講唔出邊個滿分.

agree from heart.

原帖由 Smilesun 於 10-10-21 19:28 發表
你同佢睇OXFORD READING TREE,我囡囡都係睇呢套書開始SELF READING...我介紹俾朋友,個個小朋友都喜歡睇架...佢的設計真係可以幫助小朋友閱讀,而且仲好認真,D插圖同真的一樣,有一個故事講EUROPE STAR,咁我就上網俾佢 ...

我地以前住新界, 每逢出街都幫阿女帶本書, 通常是Oxford Story Tree 或其他英文書, 在車上睇, 就算落樓下等校巴如是, 自小養成自我閱讀習慣

原帖由 yingying媽咪 於 10-10-17 00:28 發表
你地就好啦, 囡囡對英文咁有興趣, 我嗰個啲英文就唔多掂, 做fun n friends的pre-assessment差不多全部唔識, 我喺隔離睇到好"炆", 都唔知點算, 有咩方法可以幫吓佢?

另外, 想問吓你地的囡喺學校school library借的書 ...

係吖, 閱讀習慣 要自小培養

我囡1歲時已經滿屋放晒小圖書, 佢可以隨手拎起本書玩, 揭2揭自然會睇...
佢見大人睇書, 佢又拎起自己D書仔模仿, 身教都重要的.

原帖由 Hayley04 於 10-10-22 08:16 發表
我地以前住新界, 每逢出街都幫阿女帶本書, 通常是Oxford Story Tree 或其他英文書, 在車上睇, 就算落樓下等校巴如是, 自小養成自我閱讀習慣

多謝 zoe 媽咪, 成日都煩到你.

唔該哂你地的建議, 請問Oxford reading tree stage 1 啱唔啱? 我上網睇好似有好多set, 都要$200, 由邊set開始先, 你地係買定圖書館有得借? 我要快啲同佢追一追個進度先.

Stage 1 and 2好淺...如果你得一個STAGE 3開始好D...
有幾款...你買有CD個SET,可以聽...我係教協買平過書展價...另外,你可以買READ AT HOME系列,都好好睇...如果你有朋友可以係英國幫你買,一折價錢好平...不過未計郵費...

http://www.thebookpeople.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/qs_product_tbp?storeId=10001&catalogId=10051&langId=100&productId=184091

原帖由 yingying媽咪 於 10-10-23 11:55 發表
唔該哂你地的建議, 請問Oxford reading tree stage 1 啱唔啱? 我上網睇好似有好多set, 都要$200, 由邊set開始先, 你地係買定圖書館有得借? 我要快啲同佢追一追個進度先. ...

公共圖書館 (兒童圖書館)有的, 帶埋個囡去借嚟睇吓先啦...
可能圖書館有D書會更啱佢...
好似學琴咁, 唔好一開始就買座鋼琴返屋企, 要出街租琴練, 吊佢癮...
等個囡學吓真惜, 要彈得好先可以擁有自己嘅琴...

圖書証可以借6本書, 你一家大細出幾個証, 每次可以借10幾書, 有排睇...
俾個囡知道D書到期要還, 佢會有種唔睇就無嘅感覺, 都可以刺激吓佢去睇...

原帖由 yingying媽咪 於 10-10-23 11:55 發表
唔該哂你地的建議, 請問Oxford reading tree stage 1 啱唔啱? 我上網睇好似有好多set, 都要$200, 由邊set開始先, 你地係買定圖書館有得借? 我要快啲同佢追一追個進度先. ...

you're welcome
原帖由 Ferrari3882 於 10-10-22 12:31 發表
多謝 zoe 媽咪, 成日都煩到你.

請問妳有無試過在此網上書店訂購過呢?因為在入面見到Rainbow Magic 42本(不知是否很久之前的系列)只買20磅,非常便宜呢!所以很想買呢!

原帖由 Smilesun 於 10-10-23 20:02 發表
Stage 1 and 2好淺...如果你得一個STAGE 3開始好D...
有幾款...你買有CD個SET,可以聽...我係教協買平過書展價...另外,你可以買READ AT HOME系列,都好好睇...如果你有朋友可以係英國幫你買,一折價錢好平...不過未計郵 ...

you always have good points to share with us..... totally agree.

原帖由 mmak 於 10-10-23 21:02 發表
公共圖書館 (兒童圖書館)有的, 帶埋個囡去借嚟睇吓先啦...
可能圖書館有D書會更啱佢...
好似學琴咁, 唔好一開始就買座鋼琴返屋企, 要出街租琴練, 吊佢癮...
等個囡學吓真惜, 要彈得好先可以擁有自己嘅琴...

圖書証 ...

yes, it is very cheap. I am thinking too.

原帖由 clarachel 於 10-10-23 22:04 發表
請問妳有無試過在此網上書店訂購過呢?因為在入面見到Rainbow Magic 42本(不知是否很久之前的系列)只買20磅,非常便宜呢!所以很想買呢!

我暑假去英國就搬了呢套書返來啦...呀囡已經睇完又睇啦...

原帖由 clarachel 於 10-10-23 22:04 發表

I don't know why. I got this reply from The Book People:

Dear  

Please be advised that we not currently deliver to overseas destinations.
May we take this opportunity to thank you for your interest in The Book People, and offer our sincere apologies for any disappointment or inconvenience caused.

Kind regards,

Amanda Griffiths
Customer Service Team

原帖由 Smilesun 於 10-10-24 21:29 發表
我暑假去英國就搬了呢套書返來啦...呀囡已經睇完又睇啦...

The Book People won't deliver the books overseas.  You must have UK address and have your friends to re-send to you but this will cost much

原帖由 Hayley04 於 10-10-25 20:25 發表
I don't know why. I got this reply from The Book People:

Dear  

Please be advised that we not currently deliver to overseas destinations.
May we take this opportunity to thank you for your intere ...
‹ 上一主題|下一主題