用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 孩子是否自閉症/傾向呢?
go

孩子是否自閉症/傾向呢? [複製鏈接]

有時聽到D父母講,懷疑小朋友有自閉症/傾向,吾知係吾係。剛才在網上見到這段文章,值得參考一下。

原來孩子於12個月大的時候已懂得指東西,來表達需要;而孩子15個月大的時候,已懂得指遠距離而有興趣的事物,而這物件是孩子與父母都摸不到的。「孩子會嘗試利用不同的方式來告訴他人,引起對方一起去注意同一樣的事物,這是共同注意(join attention)。」而孩子到了18個月都沒有這些反應、行為的話,其實就值得跟進了。  

留意孩子三種行為  
孩子懂不懂得親自拿一些物件給你看?這是showing,一種分享的動作,「例如有一個波好得意,孩子會拿給媽媽看,而同時會牽涉到眼神的交流。在自閉症當中有一個很大的謬誤,就是以為孩子有眼神接觸,就等同沒有自閉症,但其實懷疑有自閉傾向的孩子,大部分都會望人的,但當中的分別就是『望成點』?」那就是質量問題。好比看到有株樹,會否告訴媽媽,「那兒有一株樹。」把思想告知別人呢?  另一方面,就是孩子會否對父母的指示有所反應,例如當你對孩子說:「BB 你看看那邊呀,有隻貓貓呀!」孩子能否看到你的示意,然後據此而有所反應呢?「其實15個月大的孩子,已可對此有所反應。」  
另一個重點,就是intention 動機,當看到孩子在玩得高興的時候望向著你的話,這其實不是單純的一種「望」的動作,而是有動機的。「孩子在看你之餘,其實希望你能注意到他想你所注意的,就如在對你說:『媽媽,你看看這裡!』」

因此,爸爸媽媽就要特別注意孩子會否有這三種行為動作。 join attention:引起共同注意  
showing:分享的動作  
intention:動機

原文 : http://paper.wenweipo.com/2005/03/26/OT0503260016.htm

2    0    0    0

多謝你的回覆。有時間可細閱原文。

因為我自己也是過來人,評估時醫生用checklist來告訴我有關仔仔的問題,我沒有再提問,欣然接受。因為一來我相信她的專業,二來我知道仔仔係有不同的,三來吾想醫生認為我不接受事實,當時心情很亂,心內只希望醫生能告訴我解決辦法,但其實我一直都不太明白如何分辦是與否。

直到2個月前第2次見醫生,她說孩子進度不理想,並告訴我問題在於他沒有"共同專注".... 再解釋一大輪,教我一些遊戲要日日同仔仔玩.... 我才恍然大悟.....之後﹐因為有了目標,我又跟個別導師溝通過,希望首先解決這個問題,結果這2個月進度好好。依家我仔仔的Joint Attention 大有進步,但Showing 和 Intention 仍然努力中。

希望大家看了文章之後有所啟示,不要像我一樣後知後覺。  

原帖由 pipi331 於 10-6-4 00:11 發表
好文章.
我個仔都系有望人, 有語言但遲緩, 溝通質量差 唔多睬人, 社交弱但又不至於零交流, 有重複性行為.
但健康院 同 學校, 就c口話唔似有事, 唔肯寫轉介. 自已揾西醫寫轉介上cac至話系自傾. ...

但有時仍很混亂,就是赲看得多,赲是糊塗.....都唔知系定唔系???????

還是努力訓練,希望一切可以返回正常

回覆 1# nokia6300 的文章

同意,有時太介意係咪自傾,只會令自己唔開心,多野煩,係咪係都好,都係要不斷比TRAINING佢希望佢有進步.

最頭痛係唔知比甚麼TRAINING至好, 最怕走錯方向, 浪費時間.

原帖由 ChingMan1002 於 10-6-5 00:12 發表
同意,有時太介意係咪自傾,只會令自己唔開心,多野煩,係咪係都好,都係要不斷比TRAINING佢希望佢有進步.

原帖由 bobolam 於 10-6-5 11:00 發表
最頭痛係唔知比甚麼TRAINING至好, 最怕走錯方向, 浪費時間.

完全同意,
都唔知邊樣traning 係啱
有感統,認知,專注力
我自己都唔知邊樣啱佢

原帖由 Capricorn2521 於 10-6-3 10:58 發表
有時聽到D父母講,懷疑小朋友有自閉症/傾向,吾知係吾係。剛才在網上見到這段文章,值得參考一下。

原來孩子於12個月大的時候已懂得指東西,來表達需要;而孩子15個月大的時候,已懂得指遠距離而有興趣的事物,而這物件是孩子與父 ...

今日睇過BABY的專題, 發覺囡囡過左18個月,  不太懂指住野SHOW比我地睇, 又中意坐係角落頭先成一角, 叫3,4 聲先應人, ,,, 都開始覺得有D似, 應睇邊D醫生先I岩, ??

如有懷疑:
1) 可致電母嬰健康院,約見兒科醫生;或
2) 看普通兒科醫生

要求醫生寫轉介信給你到兒童智力及體能測驗中心,輪侯評估,須時6-9個月不等。

如果你不想等,可到私人機構作評估,如 :http://www.step-hk.com

原帖由 zozo2005 於 10-6-8 10:18 發表
今日睇過BABY的專題, 發覺囡囡過左18個月,  不太懂指住野SHOW比我地睇, 又中意坐係角落頭先成一角, 叫3,4 聲先應人, ,,, 都開始覺得有D似, 應睇邊D醫生先I岩, ?? ...

原帖由 bobolam 於 10-6-5 11:00 發表

如果已經排左i位 /e位,
咁學校有訓練跟住做就梗係最好了.
如果無, 可以搵上門特殊老師 / st等做訓練,
然後自己再同佢做家居訓練.
又或者可以多d 睇下書 / 聽下講座,
了解多d每個歲數大約的能力,
咁見小朋友邊度弱就training 邊d,
如: 2歲半都只係識物件名稱, 可以教佢加入動詞,
如:砌車車 / 切橙橙...

有時間的話去借以下link入面那兩本書吧 !!
記得其中一本係自閉症媽咪寫的,
幾實用的.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2129080&extra=page%3D2

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2129078&extra=page%3D3

我仔已經讀緊i位, 學校有訓練, 但由於服從性低, 家居訓練相當困難.
阿仔由於社交弱, 同他報讀社交小組, 但上社交小組時遊魂, 不尃心, 常無故離位, 好似在浪費時間, 可能這種社交小組不適合他.  
所以好煩, 都唔知幫他找甚麼training至好?
現在考慮找感統小組或個別感統訓練, 唔知可唔可以改善"遊魂, 不尃心"呢?

原帖由 crystal媽咪 於 10-6-8 23:26 發表

如果已經排左i位 /e位,
咁學校有訓練跟住做就梗係最好了.
如果無, 可以搵上門特殊老師 / st等做訓練,
然後自己再同佢做家居訓練.
又或者可以多d 睇下書 / 聽下講座,
了解多d每個歲數大約的能力,
咁見小朋友邊度 ...

原帖由 bobolam 於 10-6-9 10:44 發表
我仔已經讀緊i位, 學校有訓練, 但由於服從性低, 家居訓練相當困難.
阿仔由於社交弱, 同他報讀社交小組, 但上社交小組時遊魂, 不尃心, 常無故離位, 好似在浪費時間, 可能這種社交小組不適合他.  
所以好煩, 都唔知幫 ...

上社交時遊魂, 有無試過搵坊間如:協康會辦的社交小組,
佢地多d經驗教自閉症小朋友, 或者選一d人數少d的參加, 如:4人.
我朋友小朋友亞氏保家, 都係唔專注,
佢話上左聽覺治療 (好似係咁的名),
係戴耳筒聽唔同聲, 之後好似聽指示有d進步,
而且無以前咁怕聽到d大的聲音.

至於家居訓練係好重要的, 可以的話都要做下.
i 位 教完要返屋企鞏固知識.

努力 !!!

我仔數月前上社交小組時都一模一樣,不過我不覺得浪費時間,因為由第一堂90%無故離位,大哭,至最後一堂20%離位,我認為已經好有進步。暑假會再參加社交小組。

我仔服從性以前都好低,宜家叫做好好多。其間,佢吾肯做時我夾佢做,做完就讚佢叻仔做完xxx,仲要好似睇吾倒佢發脾氣咁,當冇事發生。後來,發覺次次係咁都吾係辦法,又試吓扮鬼扮馬,引佢參與。每次都出盡百寶,鬥智鬥耐力。

日常生活中,老公見罵佢冇用,只會大哭,試吓整盅佢,又幾好玩播.....佢又驚又嬲,成日痴住我,要我錫返,真係好好笑。我趁機同佢講道理,問佢知吾知道....佢次次都話"知道" 。佢吾係低能,試多幾次都知,聽我話是有利的。所以佢變得比以前聽話。否則,我不理佢,佢會比爸爸蝦冇靠山.... 哈哈哈。

以前家居訓練要同佢玩輪流推車仔,佢不肯玩,只有我地大人玩,希望佢可以望吓先...都好。後來我用數數字來吸引佢玩(佢鐘意數字),約10次後,佢已經會坐下來同我地一齊玩,可以來回推100次(佢只識到100)。玩輪流傳波又係,初初吾肯玩,後來會望吓,再後來用唱歌方法吸引佢玩便ok了。我有同導師溝通過,每星期我不能擔保下堂會做到今堂的功課,但我會不斷try,通常2-3星期後會做得好好多,我會update返佢進度。不過好奇怪,亞仔依家好似好enjoy我地d活動,在家訓練已經不是大問題了,只是他仍要努力學習技巧,如用較剪剪紙,在我協助下是沒有問題,自己做仍是笨手笨腳,不過冇問題,我會一步一步教佢及給他時間練習。

這是一個大project,當中的心血不比我們run一盤生意少,努力!

原帖由 bobolam 於 10-6-9 10:44 發表
所以好煩, 都唔知幫 ...

回覆 13# Capricorn2521 的文章

I really really love your words "這是一個大project,當中的心血不比我們run一盤生意少,努力!"  share same feeling... Luckily, I can still enjoy this big project sometimes. From your words "...哈哈哈.." I think you can also enjoy it.

You did well. Support!

回覆 1# spiga 的文章

Thank you for your appreciation.  You're right. I really enjoy my life with my family. I will go through the goods  and bads with them whatsoever. I'm happy to know someone like you having the same feeling with me.

Keep trying and working hard together !

‹ 上一主題|下一主題