用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! ...
樓主: winwinchu
go

2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! [複製鏈接]

大家好! 初來報到! 小B是0811年細仔, 方方(對衡道)下午班收咗! 由於要足齡2歲才可返學(12月) 見這裡有不少剛入方方PN媽咪, 希望大家可幫幫忙!
小B現時21個月, 見他平時坐不定, 專注力亦不集中, 有時不滿意會放軟成個人, 很擔心到2歲(過多3個), 又未戒片,唔知點返學?
唔知其他家長有沒有此情況? 現在都唔知俾唔俾佢讀好?雖然他已識講野, 單字或詞語,未識講句子, 字母已識十幾二十個,他識分顏色及認識很多生字. 但他就是非常唔合作, 好難攪…就算帶佢返PG都是超難攪, 完全唔投入,都唔知點算…
其他媽咪可否分享吓方方上堂情況? 是不是小朋友需要坐在座位上? 有冇D媽咪BB是0808剛2歲返學情況??小朋友扭來扭去點算? 好擔心…
另外, 想知方方校車可不可以有家長一齊搭(開學的第一星期)?  
請媽咪們賜教! 感激萬分!!

fishballbaby花c9,
多謝你回覆! 我個小B未返學, 都未知會唔會同你個囝囝一班呢?因都是細仔! 我心情好矛盾, 一方面又想個仔足2歲就返學, 另一方面又好擔心佢唔合作...佢真係會扭到飛起..要佢坐定定一定唔超過5分鐘...都唔知點算.
係呢, 聽其他媽咪講, 開始上堂頭幾日,都唔俾家長倍, 真係OK??  你囝囝讀RAINBOW班多唔多人一班?

花c9 ,
我個仔之前返過Victoria PG, 但因為佢太難攪, 陪佢一齊上堂, 佢又扭來扭去, 老師派d波波俾佢, 佢就一手打落地, 攪到我都感覺好失禮, 最後都冇再上啦~可唔可以介紹訓練專注力的PG俾我? 拜託~ 一班20個, 老師真係睇得掂...我見BK講有小朋友走失在幼稚園, 聽到都有D擔心...

SMART_BB,
理工大學會有一個幼兒學前班,訓練兒童的專注力及安坐能力, 我都想要info. pls pm~拜託~

我係女仔,
我個仔都同你個仔有d似, 一唔合佢心意就發皮氣,又好鍾意成日掉晒玩具在地, 有時掉到好開心添~一唔鐘意亦會訓晒地下, 佢都係唔聽我講野, 永遠都唔肯坐定....你個仔都係咁...聽落老師真係有辦法喎~ 我怕我個仔麻煩到會俾學校踢佢出校, 所以好擔心...

我係女仔,
我冇俾我個仔返育嬰院, 因我有工人揍. 其實我個人都覺得育嬰院好好, 會從小就教小朋友自理能力, 我friend個仔差不多大, 又係在育嬰院揍過, 都話教小朋友去toilet好有辦法. 但就係講野方面就未達標.
男仔就係咁, 一般講野係差少少. 真係要到中學才追番d女仔. 曾有間幼稚園校長同我講, k3有名次時, 大部分考得好都係女仔. 男仔的發展一般都係慢熱少少. 講野方面, 我深信一定會追得番.
我個仔係菲傭湊, 對佢時間比較長, 所以暫時只識英文. 除返過維記PG, 也曾試過返全廣東話PG, 佢一唔明就連望都唔望一眼. 又會放軟成個人或走來走去自己攞玩具玩..唉! 無晒佢辦法..希望返方方時唔會再係咁...

係呢, 你個仔係返邊間方方?? 上午或下午?? 我個仔係下午雙語班. 對衡道方方. 其實你個仔都幾獨立, 唔太"痴身"係好事. 以前PG老師都話要教小朋友對父母有安全感,  讓小朋友知道父母返工會幾點鍾返屋企, 令他們有信心知道父母一定會回來, 小朋友就唔會喊. 訓練小朋友獨立返幼稚園時會易適應! 可能你個B返開育嬰院, 已訓練得好好.

原帖由 我係女仔 於 10-8-19 22:20 發表

我個仔以前上晒好多PG都唔點, 只顧走黎走去, 晒左我好多錢呀, 結果咩都無學到野返黎, 跟住之後比佢返保護兒童會既育嬰, 真係好好多, 起碼會坐定定, 學多好多野, 但都未能夠追返同年紀講野, 智能就進步左好多 ...

嘩!!! 你個b 好掂~ 好羨慕!!

小小年紀都識表演? 我個仔齋叫佢一個跟一個排隊都唔掂 :(
你個b真係好叻啦!! 至少有一樣野你阿B鍾意.例如: 食
我個仔對食就一般...唔一定有餅餅食就成功. 就算可用餅仔氹, 第日返學老師不會見佢扭到飛起俾塊餅佢食掛. 到時都唔知返唔返到學 :(

原帖由 我係女仔 於 10-8-20 12:48 發表

其實最重要係我個仔本新既性格就係任何人都跟, 跟要有野食就跟左去啦, 好似7月份去伊館表演咁, 家長只需係伊館留下交小朋友給老師採排到下午, 家長就自行去邊就去邊, 到下午就自行去上伊館坐, 我個仔老師一比左個館 ...

你不要話動作單簡就一定掂. 在大人看似冇咩特別! 但小朋友從零開始去到做到! 真係唔簡單!!  行上台, 又唔喊, 又有小小動作做.
如果我個B 可以在咁多人面前做到, 我真係會超開心!! 開心過自己攞獎~
我係女仔, 有時你都要認同吓自己個仔掂先得架! 講真, 你個仔都算叻叻啦!!

原帖由 我係女仔 於 10-8-20 16:05 發表

佢畢業典禮麻, 所以個個BB都要架, 總之上台到唔無哭就得架啦, 我個仔只係只係上到台眼定定周圍望, 咩都無做過,只係由個禮物盒度娟出黎, 同老師同佢地FINGFING下支棒, 佢地化晒妝咁, 超正! 佢地咁細, 唔無望佢會做 ...

‹ 上一主題|下一主題