用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 錯漏百出-九龍塘"某"國際幼稚園通告 ...
樓主: NICOLE123
go

錯漏百出-九龍塘"某"國際幼稚園通告 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Toffeenut 於 10-5-1 01:17 發表
不如打個比喻, 若果你子女今年已獲"該校"取錄為pn local班學生(亦即不是net做班主任), 而又有其他幼兒班收(亦係bk大家會談論到的不錯的學校). 大家收到呢份通告, 會否多少會對選校有影響? (雖說好肯定呢份通告是admi ...

唔好意思, 我覺得你呢個「比喻」係局人揀後者, 因為淨係「喺bk大家談論到不錯的學校」呢一點, 已足夠令人不需考慮其他理由而作出決定. 既然都有一間不錯的學校的offer, 而方方本身又唔係咩名校, 甚至只係一間(我覺得係)傳統幼稚兒園, 以半日班三千幾蚊學費真係有更多選擇. 咁就唔存在會否因為一張錯漏百出通告而轉校.

我唔係想踩呢間學校, btw, 我個小朋友現正就讀國際班! 睇到呢個post好耐, 一直都唔想回, 因為覺得如果只為一張通告而轉校或者勸人轉校, 就真係...唔知講乜好.

醒目開學勳章

如果要攻擊一些「巧立名目」國際幼稚園, 方方一定唔會係第一間被攻擊對象, 更差的我也見識過, 但我唔會開名, 因為一講出嚟相信有更多家長立即轉校.

唔係因為個仔响方方讀緊, 作為家長我會偏幫呢間學校. 阿仔讀咗幾個月我都知道有咩好同唔好, 但佢「唔好」已經改善咗, 比我見到老師好有誠意同家長溝通和合作, 呢一點唔係間間「國際幼稚園」都做得到.

當然, 每位家長都有選擇的權利, 亦會為子女揀選一間「最好」, 「最合適」的學校. 希望你哋早日搵到好學校~

‹ 上一主題|下一主題