用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理
樓主: 洛婷
go

五級樂理 [複製鏈接]

原帖由 !貓貓老婆! 於 10-4-20 23:06 發表
我想問琴行樂理班會唔會年齡差別好大? 例如十四歲同八歲一齊學咁?

會有架,不過就要睇下個老師點教囉。

醒目開學勳章

尋日上第一堂樂理 , 原來都幾多野要學  
可能仲係第一級課本 , 所以亞女暫時都 ok ,
遲下就唔知喇 , 希望佢俾心機學  

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 10-5-2 15:01 發表
我買了5本樂理書看, 第一本基本都好復雜和好多嘢學, 我囡打算6月中開始讀樂理, 因為6月頭要考試.

係呀 , 真係幾多野....

咁你女係咪今年 10 月考 ??? :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 10-5-2 16:47 發表
唔知呀, 等Miss決定.

你係咪琴老師教埋 ???
學琴果時教定另外學 ??? :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 10-5-2 23:34 發表
是琴老師教埋, 上完鋼琴後再學45分鐘樂理.我曾經過一間琴行d學生考5級樂理, 多數都取90分以上, 最低都85分, 是剛剛10月份教的結果.

學琴同樂理一次連續上個幾鐘頭???
亞女會唔會辛苦 ???

我分開 2 日 :loveliness:

我地都係學完琴就學埋樂理,不過每樣半個鐘,但就唔同老師,都ok喎,唔洗帶佢去兩日,save time.

原帖由 洛婷 於 10-5-3 00:12 發表

學琴同樂理一次連續上個幾鐘頭???
亞女會唔會辛苦 ??? ops:" />

我分開 2 日 :loveliness:

Any good piano schools recommended for the music theory class in Shatin or Ma On Shan(in group)?

If you are willing to do enough pass paper, you would pass the exam easily in my mind.

醒目開學勳章

原帖由 DDC 於 10-5-3 09:35 發表
我地都係學完琴就學埋樂理,不過每樣半個鐘,但就唔同老師,都ok喎,唔洗帶佢去兩日,save time.

原來你地多數都學埋同一日 :loveliness:
我女因為學琴係平日 , 如果同一日再學埋樂理 ,
我怕佢太辛苦 , 驚佢聽唔入腦

你仔仔學琴半個鐘夠唔夠 ???

我地星期日學,自己帶佢去,又有機會同老師溝通下,都幾好!琴老師都話唔夠時間教,問阿仔返45分鐘好唔好,佢唔肯,話太長時間喎!  

原帖由 洛婷 於 10-5-3 12:10 發表

原來你地多數都學埋同一日 :loveliness:
我女因為學琴係平日 , 如果同一日再學埋樂理 ,
我怕佢太辛苦 , 驚佢聽唔入腦 ops:" />

你仔仔學琴半個鐘夠唔夠 ??? ...

醒目開學勳章

原帖由 DDC 於 10-5-3 12:30 發表
我地星期日學,自己帶佢去,又有機會同老師溝通下,都幾好!琴老師都話唔夠時間教,問阿仔返45分鐘好唔好,佢唔肯,話太長時間喎!  

樂理暑假你加唔加堂 ???

你仔仔幾大呀 ??? :loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-5-3 13:17 發表
記得我女在四年級時考樂理的, 我女都是在出面學, 一星期一堂, 都幾多練習做.

hi hi

你女係咪一對一上堂 ???

我未報樂理之前 , 已經同我女講定 ,
除咗現有既興趣班 , 今年唔額外報暑期班 ,
我話個樂理就當今年既暑期班 (因為都好貴 )
我唔想佢太多野學住 , 驚佢分身唔到同埋冇時間溫樂理 ,
好彩....佢都明白 :)  俾心機呀女 !!!

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 10-5-3 13:57 發表
Hi,

學樂理都幾用時間架, 最好也是在暑假學, 因可多些時間做pass paper, 我見好多人取得好成績的, 也做了起碼5份pass paper, 我女唔係好夠時間學, 所以只做了2份, 好彩都pass.

我諗都係時間 plan呀仔考樂理, 不過 ...

你女夠醒目嘛

你咪睇佢個樣好似好大個 ,
實質仲係好小朋友 , 做野成舊雲咁
好成績我唔敢望 , 我只係希望有 pass 就可以
當然....我冇將個心底話講俾佢知啦

佢啱啱7歲咋,學校又未教分數,我唔知佢係唔係真係應付到,不過佢既琴老師就話佢OK.

佢一學琴,老師就教埋樂理架啦,學咗3本好似叫"兒童樂理"既書,跟住,就要學一級,琴老師就話要跟另一個老師學啦,佢話佢唔教既(指一級樂理或以上).

暑假唔加堂啦,我諗.
原帖由 洛婷 於 10-5-3 12:53 發表

樂理暑假你加唔加堂 ???

你仔仔幾大呀 ??? :loveliness:

‹ 上一主題|下一主題