用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? ...
樓主: juliet
go

請問資優兒的媽媽你們的兒子3歲時會有什麼特別叻? [複製鏈接]

昨天老師同我講我B可能係資優,聽完后我就非常擔心,因我B有少少專注力缺乏的特征,如果係資優,可能further confirm我B係專注力缺乏症(雖然唔一定有關連,但係有既chances高左)。

睇完o甘多位mami分享,我想我B應唔係資優,雖然佢歲半已懂A-Z,2歲左右識串CAT、DOG等字,但神奇地而家2歲3個月問佢A-Z又唔記得晒,對puzzle、排序、Lego等全冇興趣,我反而覺得佢非常笨。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 小謙伯伯 於 10-4-25 01:34 發表

從前認識一對街坊夫婦,他們的兒子在語言和音樂方面都有很高的天份。這對夫婦做生意,新年請春茗。那年他們的兒子讀小二,已能夠在春茗當司儀。說話很老成,頭頭是道。歌舞時間又出來與歌手合唱,又同一些師奶跳勁舞,一點也沒 ...

我都有位中學同學個仔,小二時睇晒所有『哈利波特』的長小說,非常快,宜家中三,成績佢父母話唔好提,打機就超高分數。

原帖由 Y2KChild 於 10-7-16 10:33 發表
你位中學同學講說話有點失實,他/她兒子小二時應該是2003年吧,那時『哈利波特』只出到了頭4集,第五集要到2003年6月才出版。而頭4集是較短及較易看的。

要講睇書叻及快,他/她兒子不算是最利害,在BK也看過有些網友子女未滿7 ...

當然是說當年睇晒,叉 d 唔記得題目,是的、之前講過,無論點叻,都要加上努力,勤奮。資優有的是潛質,但唔發展出來,好好轉變成有用的智慧,或者只作『打機升呢』,咁就嗚嗚嗚…

本人有些愚見,不喜勿插...
我認為識背a-z,1-100...的,呢d當然係要人教,教得多,我想基本上肯學的小朋友都應該識,唔係個個識就叫資優吧?
我認為真正的資優兒,應該係...無師自通吧!唔洗人教都識,自己學,自己觀察

picture  Agree  發表於 12-11-10 22:37

識背可能只係記性好,唔代表佢地明白...好似你教佢一個英文字,佢識讀,識串,但唔代表佢知道呢個字點解
點解咁講?因為我朋友個仔...當年佢3歲時,講野已經有紋有路,講大話,扮野同駁咀勁叻...而且轉數好快,反而A,B,C全部白痴,所以當時3歲O既佢,只係識1-10,連ABC...都未識,但凡係見過佢o既人...包括同佢check個醫生,都話呢個小朋友好聰明(o個時未check到係資優),甚至幫佢改名個師傅(要睇埋時辰八字,改名o個個人相信好多bk媽咪好多都識),我朋友一入門口都未坐定,只係講左個仔個名俾佢聽,話要拎報告,位師傅就第一句同我朋友講"你個仔係個叻仔,唔洗擔心!"
後來老師都叫我朋友帶佢個仔去check,佢真係資優,係語言方面好叻,佢個仔所學o既詞句,從來冇人同佢解釋過呢個詞語點解點解,但佢自己完全明白個詞語係咩意思,所以我朋友話佢成日語出驚人(駁佢咀o既時候)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 iburberry 於 10-7-26 01:06 發表
本人有些愚見,不喜勿插...
我認為識背a-z,1-100...的,呢d當然係要人教,教得多,我想基本上肯學的小朋友都應該識,唔係個個識就叫資優吧?
我認為真正的資優兒,應該係...無師自通吧!唔洗人教都識,自己學,自己觀察 ...

首先表明~ 我係個早教媽媽
我相信, 如果肯教, 小朋友兩歲前識1-100, a-z 真係一d都唔奇
我相信, 所以小朋友都好奇, 如果教識佢閱讀, 佢就自然可以"自學" (學到乜就只有佢知道知~)

小兒 兩歲左右自己背咗 8大行星嘅次序 (中+英文), 只不過係幾本畫書就得
兩歲~ 仲自己通埋phonics

只要俾機會佢接觸, 佢有興趣嘅就自然記得!
恐龍家

個人認為: 現在所講的資優只是一個標準, >130 就是資優,其實好似身高體重一樣, 有升有跌, 要keep 住增長先至係最重要。現在很多父母教開始早教, 資優的出現只會越來越多。我認為現在所講的資優標準並唔係天生的。只要有正確系统的早教, 3歲前識 A-Z, 1-100 ,+-x/, 1000字中英文, 講多国語言, 己經唔出奇。 任何一個正常小朋友都可以教到成為資優, 當然父母要付出很多時間,愛心去教啦! 其實唔好因為那個130分而去想太多, 放多D時間去了解仔女的問題或 plan好子女的教育方向, EQ 的教育都很重要啊!

其實父母望子成龍都好正常,但比我寧願佢eq更高,身體健康,快樂咁做人,最緊要孝順父母,做一個有用o既人先係最重要!(唔好意思一時感慨),我成日諗只要個人o係度已經好好(但又唔好做社會敗類),其他野唔係太重要!

原帖由 iburberry 於 10-7-28 00:27 發表
其實父母望子成龍都好正常,但比我寧願佢eq更高,身體健康,快樂咁做人,最緊要孝順父母,做一個有用o既人先係最重要!(唔好意思一時感慨),我成日諗只要個人o係度已經好好(但又唔好做社會敗類),其他野唔係太重要! ...

係呀!望子成龍好多父母有同樣的想法! 所以當大家知道早教有用的時候, 或多或少都會去試。資優兒己變成一個standard. 我都係一個早教父母,我都好明白大家好開心研究你的資優兒識D嘜, 我的資優兒識D嘜, 但好自然會俾子女有好大壓力,有反效果的, 我經常都會提醒自己唔好作比較。花多D時間在EQ trainning 方面, 因為早教會令到小朋友有情緒問題係可以理解的, 因為心智己比較成孰,但自我控制還未成孰,就有機會出現失控, 其實解决都有方法, 每件事都有主因, 只要解决到佢地個心結就得啦! 自信,尊重,了解都好重要架!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sulleybe 於 10-7-28 01:45 發表

係呀!望子成龍好多父母有同樣的想法! 所以當大家知道早教有用的時候, 或多或少都會去試。資優兒己變成一個standard. 我都係一個早教父母,我都好明白大家好開心研究你的資優兒識D嘜, 我的資優兒識D嘜, 但好自然會俾 ...

同意~
其實, 真係肯教就好快識!
反而EQ就好難搞!
恐龍家

Honestly, I don't really agree with "任何一個正常小朋友都可以教到成為資優, 當然父母要付出很多時間,愛心去教啦"

As it named as "Gifted",  their gifted strengths cannot be trained such as 記憶力, 語言能力, social and leadering characters. If you have one, you can have one or approach one you can really tell the difference. Of course, gifted with good training can made a perfect one. but character is still a big problem to handle.

回復 6# juliet 的帖子

我自己無小孩是所謂「 資優」。不過我知道有一個肯定是公認「天才」的名人,6歲都未識叫自己個名。他的名子是----愛因斯坦。

還有一個4歲便識作曲的音樂奇才,但一生人都無學會管理自己的財富和生活。他叫----
莫札特。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cccbaby 於 10-11-13 16:10 發表
Honestly, I don't really agree with "任何一個正常小朋友都可以教到成為資優, 當然父母要付出很多時間,愛心去教啦"

As it named as "Gifted",  their gifted strengths cannot be trained such as 記憶力, 語言 ...

有時間~ 可以睇吓《卡爾.威特的教育》
恐龍家

個個人唔同,好難一概而論。

其實我宜家都好無奈....阿仔EQ超低,係又發火唔係又發火,又掟野,crying時又會撞個頭落地~~~佢只係一個2歲大的大bb...都唔明點解咁好火,成個屋苑d工作人員都認佢,因為佢火氣十足.....

佢自己個名都係前2日開始先正式叫識講,仲要係你比張相佢叫"WHO IS IT??"佢先會答下你......其實我4個月前聽過佢一口氣講o左10次自己個名之後就再無聽過.....如果就咁問佢"what's your name?"佢一定唔會答!!!

佢A-Z一定唔識順住講......So far一個一個未問佢,都好大機會唔會識答個字母點讀,但佢會答你呢個字有咩生字可以代表,如你show出: A,佢會答apple; I, 就ice-cream, Z, 就zebra; d,就 dad dad等等...... interview比人叫佢識唔識由A-Z數英文字母,我只會答唔識....因為佢只會答你可以代表字母個生字,但佢又唔會問呢d.......

顏色方面絕對難佢唔到.....咩色都識....red, yellow, pink, black, white, blue, brown, green, etc......甚至golden, sliver都難佢唔到...

形狀又係難佢唔到....因為佢已經識及配對到5-10邊形(mix埋都分到).....其他更加唔使講了~~仲要無人教佢....自己玩人地小學d教材

社交方面好鍾意同人social.....但一到一齊玩就完全唔願意,一係打人一係crying.....人地掂o下d野都唔可以

說話能力......老實講...好差.....佢已經去緊言論治療了.....叫做好返少少,由歲半時不多於10組字到宜家應該有30組左右....

政府智力及能力測驗已經排緊....已見姑娘話會比佢快d.....因為佢地都覺佢有問題

上星期一我同佢去o左見一個會睇小朋友的精神科醫生.....佢地兩個醫生一齊睇佢.....覺得佢認知能力好強......但言語能力好差又完全無眼神接觸.....行為又有d似亞保加士....

結果又係幫我cc佢o既結論比政府智力發能力o個度,希望可以幫o下佢....

我唔想佢係咩資優.....但我真係好想佢係一個正常的小朋友,唔好成日發老脾....EQ高返DD 咋.....肯答o下人野, 肯同其他小朋友一齊玩......點解都咁難???有無高人可以指點一下呢??

原帖由 mini_cc 於 10-11-23 01:09 發表
其實我宜家都好無奈....阿仔EQ超低,係又發火唔係又發火,又掟野,crying時又會撞個頭落地~~~佢只係一個2歲大的大bb...都唔明點解咁好火,成個屋苑d工作人員都認佢,因為佢火氣十足.....

佢自己個名都係前2日開始先正式 ...

我個女以前都係差唔多, 2歲時皮氣好壞, 問佢嘢唔答, 好多嘢都識但唔講,我就冇同佢睇專科, 我自己 train 佢 EQ 經過大約半年後, 現在佢3歲,巳開始可以自我控制情緒,
其實發皮氣唔係一朝一夕的, 原因係智力水平己超越左可以handle 的水平, 而能力, 心智又未能同步所至, 大人會覺得BB發皮氣會就佢, 現在主張唔打唔鬧, 小朋友皮氣會越發越大, 好多時大人會驚左佢, 佢想点就由得佢, 唔去教, 這個方向係好錯
主要係要佢明白凡事都要講道理, 要付出就要代價, 明白對與錯, 由童話思想轉為現實, 過程係好辛苦, 我試過為一些小事, 就同佢對恃左半日, 主要比個 signal 佢, 我地唔會就佢, 佢自然會想別的方法或知難而退.
其實你可以參考吓, 但係方法就個個小朋友都未必一樣...

依家真係好多這類小朋友.... 你可以到特殊教育版果面參考吓意見。

原帖由 mini_cc 於 10-11-23 01:09 發表

佢自己個名都係前2日開始先正式 ...

原帖由 awah112 於 10-11-23 20:34 發表

除左少發脾氣之外,我細仔情況同妳個仔一模一樣。

咁你都好我少少......我個仔o既脾氣問題真係好大,一起火就好似"上身"咁~~我好辛苦
其實佢識o既野,我真係無特別教過佢,可能其係第一次見咪話o下比佢聽.......事關佢完全唔會聽人教.....宜家返N1,老師大部分的評語都係"Fair"......好無奈
同埋我個仔都係好鍾意用ipad串生字....可能佢唔識寫字喇,佢串得仲好鬼快

‹ 上一主題|下一主題