用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學...
go

協恩中學... [複製鏈接]

請問..有第2次面試係咪代表成功入學機會好大?
   0    0    0    0

Hi,妳囡囡2nd-in咗?我個囡囡又係,好緊張....

你好?

你個囡囡見左第二次面試 ,問題是問甚麼呢?
可以不可以八來聽吓??問了多少時間呢???
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

問佢日常生活,興趣...,見咗好似有40分鐘,你囡囡呢?又問佢??有無明示/暗示?

聽聞如果係收硬你, 佢會問小朋友, 有無報直資學校, 如有, 可以放棄不簽直資學校, ,,,, 不知是否屬實。

我個女面試,校長加一個外國人共問了四十五分鐘,問題很廣泛:包括男女校與女校有甚麼分別,男子數學了得或是女子了得等等!!!有些記得不太清楚?亦無明示或暗示收與不收,這樣是否不收呢?也沒有問我是否有報直資!

我個女都見咗大約40分鐘,都係問一些日常問題,但係沒有明示/暗示,只係叫她日後要放多些時間在讀書上。

請問有冇家長知道,是否這兩年會轉直資??

最快係2012年

Heep Yunn will become a DSS. Is it for sure? thanks!

原帖由 smleung 於 10-4-16 16:50 發表
最快係2012年

Yes.  Nearly 3 out of 4 students who went to 2nd interview with HYS got admission to the school.

回覆 1# yildary 的文章

我女兒同學年年都考第一,但冇乜其它運動獎項。佢好想入協恩,已完成第2次面試,但佢仍有d担心。唔知有冇机會呢?係咪要等七月大放榜先知?

請問我女兒今年小五下學期次第7/130,但全級只是16/131,有沒有面試協恩機會?校內參加運動比賽有奬,卻沒有參加校外比賽,小提琴一般,芭蕾舞4級,在教會內有服侍。我打算自行同甲部都放這心儀已久的協恩在首選,會否太大擔?請賜教,多謝意見。

原帖由 wongmar 於 10-7-8 02:05 發表
請問我女兒今年小五下學期次第7/130,但全級只是16/131,有沒有面試協恩機會?校內參加運動比賽有奬,卻沒有參加校外比賽,小提琴一般,芭蕾舞4級,在教會內有服侍。我打算自行同甲部都放這心儀已久的協恩在首選,會否太大擔?請賜教,多 ...

佢地如果收的話是一早會明示or 暗示講比家長知架la. 仲會問你有否報直資.

我校有一個女同學仔,今年考到此間中學.資料如下:
1. 越區
2. 聽聞是人事和游泳成績
3. 校內不是頭十名,可能是中上
4. 區內和區內校際游泳比賽拿過冠和亞軍(在小5開始,幾個),但相比區外的游泳時速,不是特出
5. 沒有其他特別賽項,包括校際朗誦/音樂

希望可給各位作參考.

原帖由 tailooklate 於 10-4-12 20:34 發表
請問..有第2次面試係咪代表成功入學機會好大?

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 10:21 發表
我校有一個女同學仔,今年考到此間中學.資料如下:
1. 越區
2. 聽聞是人事和游泳成績
3. 校內不是頭十名,可能是中上
4. 區內和區內校際游泳比賽拿過冠和亞軍(在小5開始,幾個),但相比區外的游泳時速,不是特出
5. 沒有其 ...

你講嗰個係將軍澳出去?

原帖由 wongmar 於 10-7-8 02:05 發表
請問我女兒今年小五下學期次第7/130,但全級只是16/131,有沒有面試協恩機會?校內參加運動比賽有奬,卻沒有參加校外比賽,小提琴一般,芭蕾舞4級,在教會內有服侍。我打算自行同甲部都放這心儀已久的協恩在首選,會否太大擔?請賜教,多 ...

其實第一次面試時都表現好緊要...要即時答中英數問題, 反應好緊要, 我女和她同學一起申請, 經過第一次所謂面試(實際上係考試), 只有我女有第二次面試機會, 女兒同學的成績和我女的差不了多遠...

回覆 3# Sherryko9 的文章

多謝你的資料。今年暑假會幫佢操一操游泳。

回覆 2# heihei1998 的文章

請問面試時是否用英語同有幾多考官?令千金曾否上過面試班。小女的小動作同無意思的說話實行會被扣分。
‹ 上一主題|下一主題