用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂 VS 祟真小學暨幼稚園(local 班) ...
go

九龍靈糧堂 VS 祟真小學暨幼稚園(local 班) [複製鏈接]

諗唔通, 想大家幫幫忙, 想幫讀緊靈糧堂的囡轉讀祟真, 因想她有更好的語文基礎

九龍靈糧堂 VS 祟真小學暨幼稚園(local 班)
-女仔

-性格活潑好動
-在靈糧堂讀緊n班
-不考慮在祟真讀小學(因為太貴)
-家住大角咀

如果唔讀祟真小學, 咁大抽獎時係唔係跟幼稚園地區而不是住址呢?

如果係, 咁九龍城區好似點都比深水埗多d 好小學喎?
條數係唔係咁計呢?  
   0    0    0    0

回覆 1# rowenahui 的文章

首先,升小派位絶對不是跟幼稚園地區,是跟你的報住地址,若想派九龍城41校網,大角咀地址不合適.
既然不準備升崇真小學,又已經讀緊靈糧堂n班,何必轉呢?
我兩個女讀繄靈糧堂,都幾滿意。不清楚崇真的語文基礎是否真的比靈糧堂好,這方面不敢俾意見.

原帖由 MC1128 於 10-4-11 15:32 發表
首先,升小派位絶對不是跟幼稚園地區,是跟你的報住地址,若想派九龍城41校網,大角咀地址不合適.
既然不準備升崇真小學,又已經讀緊靈糧堂n班,何必轉呢?
我兩個女讀繄靈糧堂,都幾滿意。不清楚崇真的語文基礎是否真的比靈 ...

終於明白校網的事, 謝謝!

因為覺得靈糧堂課程太淺, 而我自己的語文基礎不太好, 所以好想女兒在幼稚園時已打多一點基礎, 他日上小學可不用那麼辛苦追語文

請問你對靈糧堂派位的信心大不大? 還是你都會試直資呢?
thankMC1128

回覆 1# rowenahui 的文章

因大女已讀小學,兩個妹妹將隨姐姐升同一小學.我們居於41校網,好幸運當年派到心儀學校.
大女當年並非讀靈糧堂,但亦是一間注重愉快學習的幼稚園,即課程不深,因此考私小打底時十分痛苦,所以都明白你的處境.你這麼早想到此問題,已比我當年準備得好,如果覺得靈糧堂的課程淺,可考慮另上英文課程.

原帖由 rowenahui 於 10-4-10 23:29 發表
諗唔通, 想大家幫幫忙, 想幫讀緊靈糧堂的囡轉讀祟真, 因想她有更好的語文基礎

九龍靈糧堂 VS 祟真小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08暨 ...

我之前打左一段pm 給你但唔見左, 所以在這處回覆你.
在學術上真的有很多學校好過靈糧堂.
所以你真的要自己想清楚, 你要求的是什麼?
(學術or品德上)
我唔係話其他學校品德唔得, 而我見到靈糧堂的小朋友大部份都好乖, 好聽話.
另我遲d再pm你.

原帖由 MC1128 於 10-4-11 21:34 發表
因大女已讀小學,兩個妹妹將隨姐姐升同一小學.我們居於41校網,好幸運當年派到心儀學校.
大女當年並非讀靈糧堂,但亦是一間注重愉快學習的幼稚園,即課程不深,因此考私小打底時十分痛苦,所以都明白你的處境.你這麼早想到此問題,已比 ...

多謝你的回覆,
我一向是緊張媽媽, 所以怕到靠自己打底時我同囡囡都會有好大壓力.....

如果學校教多d, 可能我可以少d担心, 咁壓力都細d掛?

原帖由 HIN2003 於 10-4-12 11:19 發表

我之前打左一段pm 給你但唔見左, 所以在這處回覆你.
在學術上真的有很多學校好過靈糧堂.
所以你真的要自己想清楚, 你要求的是什麼?
(學術or品德上)
我唔係話其他學校品德唔得, 而我見到靈糧堂的小朋友大部份都好乖 ...

我諗大部份家長都希望小朋友有好品德, 所以我才不捨得llc,
但, 崇真的德育也是做得不錯的, 那是我在他們的校刊中及現在讀緊k班的家長給我的感覺....

所以先會諗來諗去, 我也pm你了, 謝你的有心回覆!
‹ 上一主題|下一主題