用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 學費一問
go

學費一問 [複製鏈接]

請問培小幾錢學費呀?有無資助或津貼?
   0    0    0    0

培正為要籌錢起大樓,近年每學年都狂加學費,下一學年肯定HK$3000過外。
學費就冇減免或津貼,車船津貼就自己同政府申請。

原帖由 tangko 於 10-3-23 17:37 發表
培正為要籌錢起大樓,近年每學年都狂加學費,下一學年肯定HK$3000過外。
學費就冇減免或津貼,車船津貼就自己同政府申請。

每年都是加10%左右, 都不是因要起大樓而狂加.........
再加上近年為要與培中的學位相近, 每班的學生也減少了.....

原帖由 KathyKwong 於 10-3-24 16:03 發表

每年都是加10%左右, 都不是因要起大樓而狂加.........
再加上近年為要與培中的學位相近, 每班的學生也減少了.....

鄺女士,你太富有了!
在現今的經濟環境,10%還不算狂加?
今年的學費就由去年的$2650怒加$250至$2900,後來教育局發覺加幅太大而只批准加至$2800。

其實佢真係唔算狂加,事實真係因為每班學生人數減至30人,咁以前36﹣38人一班, 而家30人一班, 費用相對每位同學就負擔多左。 當然我都唔想佢加價啦,但又想小班教學, 又想唔加學費,又真係好難兩全其美。

原帖由 tangko 於 10-3-25 11:37 發表

鄺女士,你太富有了!
今年的學費就由去年的$2650怒加$250至$2900,後來教育局發覺加幅太大而只批准加至$2800。

原帖由 tangko 於 10-3-25 11:37 發表

鄺女士,你太富有了!

這不是富有與否的問題, 如妳所說是因要起大樓而狂加學費, 試問加幅10%足夠嗎?

正如Alexismama所說不用加當然是最好.

I also support 小班教學,其實加10%唔算多,比起其他私校及直資,PC真的不算貴。

原帖由 Alexismama 於 10-3-25 13:14 發表
其實佢真係唔算狂加,事實真係因為每班學生人數減至30人,咁以前36﹣38人一班, 而家30人一班, 費用相對每位同學就負擔多左。 當然我都唔想佢加價啦,但又想小班教學, 又想唔加學費,又真係好難兩全其美。

...

原帖由 fatkk 於 10-3-25 22:43 發表
I also support 小班教學,其實加10%唔算多,比起其他私校及直資,PC真的不算貴。

fatkk,  我很認同妳的說法, 可惜以前的培小不是小班教學, 41人一班都試過. 會選擇培中嗎?

KathyKwong,

Please check pm! Thanks!
‹ 上一主題|下一主題