用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2010-2011 小一新生家長入黎分享吓啦
樓主: ladykin
go

2010-2011 小一新生家長入黎分享吓啦 [複製鏈接]

原帖由 lindatai 於 10-7-20 09:12 發表
我本來想買spi, 點知仔仔堅持要買卡通書包, 激c! 唯有買住先, 滿足吓仔仔的願望, 相信會好快殘, 到時再換過!

呢樣 Jason 又 ok wor, 我哋祇不過話比佢聽卡通書包對佢脊骨唔好, 第二時咩書包時會好重, 佢就冇堅持, 不過 spi 都有兩款唔同公仔, 呢樣咪比佢揸主意 lor

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

原帖由 lindatai 於 10-7-20 10:32 發表
我都有語重深長的跟仔仔說, SPI對脊骨好D, 連賣書包的姐姐也說"如果將來沒有那套卡通片播, 個書包唔興, 你都要繼續用, 唔準話要換架喎!" 但仔仔依然堅持己見!
...

我哋喺 sogo 睇書包時, 個仔都係比 Ben 10 個公仔吸引住嫁, 不過我哋祇係睇 spi, 睇睇吓又比佢咩上身試吓, 睇咗幾個款之後佢就冇睇公仔書包, 不過我哋都買咗個 Ben 10 八達通套比佢

唔緊要啦, 學您話齋, 呢 d 書包好睇唔好使, 好快爛, 到時買過第二個啦

原帖由 meowmeow 於 10-7-20 13:18 發表
我仲未買呀~~  >_

我仲未買 PE bag, any suggestions ?

啱啱睇番第一張 circular, 最後一頁有張 reply slip
"Orientation Programme & Reminder for New Students"
要填 Text Message Scheme - name of parent & mobile phone number
請問呢張 reply slip 駛唔駛交? 幾時交?

請問各位買哂書未呀? 我仲欠一本 "漢語拼音" 訂咗未有呀

回復 2# sandythepooh 的帖子

Why I did not receive email from Swindon

Aiya, 有樣嘢唔記得咗.
上次聽講座好似話佢哋一年班冇得出去放小息, 係咪呢?
因為bk好多人講要買個小息袋, 比小朋友帶零食, 水樽同紙巾等, 如果小息時佢哋留係班房, 咁應該唔駛買喎, 係咪呢?

Sandy,

咁您個小息袋係索帶定手挽嫁, 我擔心係第二時又背囊, PE袋又小息袋, 一定唔見哂.  Jason早兩日先唔見咗個水樽, 仲未買番.

另外, 請問有冇人申請咗大新張信用咭, 我收到張咭, 但裏面又有DBS debit authorization form, 我唔知駛唔駛再填, 因為之前填過交番學校, 而且校車費早前填咗自己個accountautopay, 又駛唔駛cancel?

原帖由 jcryan 於 10-8-27 10:36 發表
Hi ladykin

請問PE袋是怎樣的?

謝謝!

PE袋我淨係喺屋企揾咗個 leSportsac 運動袋 (黑色冇公仔, 貪佢夠輕), 比佢帶運動衫, 運動鞋同細毛巾, 運動鞋就諗住用鞋袋算啦, 真係擔心太重太多嘢都唔知到時攪到咩樣

原帖由 meowmeow 於 10-8-27 13:39 發表
仲有, 我好懶, 仲未包書~~~

啱啱噙晚包咗, 不過淨係包咗上學期嗰 d 書, 諗住到下學期時拆番上學期嗰本黎用, 環保嘛 (其實係懶), 另外, 所有 workbook 都冇包

原帖由 meowmeow 於 10-8-27 13:32 發表
ladykin,

我記得如果你係想用信用咭交學費同雜費, 之前俾個張autopay form 唔駛交, 係而家收到張card 個張 form 至要交俾學校.

如果你想轉用信用咭, 下個星期一問吓. ...

哈哈, 您講開又係喎, 真大懞.  不過校車我就真係填咗張 autopay form

原帖由 sandythepooh 於 10-8-27 19:45 發表
個小息袋係大約A4size的索繩布袋, 我打算放埋係書包入面......PE袋呢就搵左個圓筒型索繩袋, 下面有格拉鍊可以放鞋.  用住先睇下點.  我都好怕少爺唔見野 ...

咦, Sandy, 您個 PE 袋好吸引 wor, 係邊度買嫁

想問吓您哋會買蚊怕水定蚊貼呀? 如果用蚊貼, 會唔會貼咗上去之後好難搣番佢出黎同有個印呀.

原帖由 Daniel923 於 10-8-31 18:29 發表
我買了蚊貼,我會把蚊貼貼在校服上,不直接貼在身上,就不怕難搣番佢,同有個印啦,Jason媽鎷妳都可以試下.

其實蚊貼有時自己都會掉出來的.

明天返學要不要拿書呀? ...

Daniel 媽,

最終我都係買咗支蚊怕水同無比敵
第一個星期係唔駛帶書嫁

原帖由 lindatai 於 10-9-1 09:02 發表
好開心終於可以在orientation day同你地相認!

相信以後仲有好多機會既, 呵呵

聽日會食燕麥飯, 唔知好唔好味呢

‹ 上一主題|下一主題