用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2010-2011 小一新生家長入黎分享吓啦
樓主: ladykin
go

2010-2011 小一新生家長入黎分享吓啦 [複製鏈接]

原帖由 fsforth 於 10-6-5 22:57 發表

最煩的就是在開學頭兩個星期未有午餐供應,
8 Sept 開始番全日, 8-10 Sept 三日要菲傭送飯

以往應該頭兩至三星期都係返半日, around 12:00 放學, 唔駛帶飯.

原帖由 lindatai 於 10-6-7 13:11 發表
happy2together, 很多謝你的回覆, 如果26號那天有甚麼資料, 可否也update一下我, 非常感謝!

關於校服, 我都想知邊間好, 我打算遲一點才買, 因為小朋友快長高, 現在買, 驚到時唔合身. 不知可否在SK 或 KL 順便買埋皮 ...

summer uniform 係灰短褲, 白裇衫(冇校章), 黑皮鞋和白短襪. 呢啲係邊度買都得. PE衫要係SK/KL買, 兩間都差唔多.

最好係學校訂書, 有時啲書唔齊, 係出邊好難搵.

原帖由 happy2gether! 於 10-6-7 16:28 發表
hi cathyneo,

thanks for your info... your son's in dbspd right?

this yr, only the 1st week is half day... there r 3 days which r full days without lunchbox service... that's why we r scratching head ...

普通小學生灰色短褲就可以, 校服商有現貨供應, 八月先去買都唔遲.

summer activity 唔清楚, 通常都係 swimming course. 另外八月尾會有迎新日.

上年就14/9先開始返full day, 開學日會派 lunch order form.

原帖由 ladykin 於 10-6-7 21:49 發表
仲想問, 書包有冇話限定咩款式嫁? backpack 或 拉喼?

書包冇限定咩款式,但拉喼應該唔得。(我囝囝試過老師話危險唔可以用。)

原帖由 Daniel923 於 10-6-8 12:05 發表
cathyneo:
              請問妳小朋友是用什麼款式呢?
可否分享一下.....

多謝........

囝囝用過lego護脊書包, 但佢嫌硬身, 而家用緊普通backpack 反而最鍾意, 呢個用左兩年. 其實唔駛買咁大個, 因為佢地啲書分四冊, 每天要帶既書唔係好重.

原帖由 ladykin 於 10-6-8 17:41 發表

Cathyneo,

想問吓有冇規定顏色同可唔可以有公仔嫁

冇規定。

原帖由 ladykin 於 10-6-8 23:27 發表
唔知到 9 July 去學校買書會唔會齊呢? 好怕買淨 1, 2 本要周圍揾

通常都唔齊,最好9/7係學校訂,有貨佢地會再通知,唔駛周圍搵。
‹ 上一主題|下一主題