用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?
樓主: CCHmama
go

有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽? [複製鏈接]

ha!

我仔仔同妳仔仔好似, but 我仔仔而家5歲半啦.

原帖由 ha! 於 10-3-28 03:51 發表
i haven't tested IQ for my son as my son is 3yrs9mons only...but doctor suspect he is ASPERBER half years before when i brought him to govt CAC... he has all the "characterists" of both "GIFTED" and " ...

ha!

sorry, 唔係呀, 我囝囝only confirmed 亞氏保加, but佢既行為同興趣同妳囝囝好似, 我估妳囝囝快我仔仔半年至一年瓜, 因為我囝囝又係4歲左右好叻噤.  我地冇同佢check IQ or 評估時醫生講佢智力正常炸 (個評估冇資優果欄既), so我估係政府唔會check or 佢跟本唔係囉.

佢4歲開始, 好似好勁噤, 睇英文書eg oxford reading tree level 7-9 自己識睇, 自己學中文切字, 4歲多d enopi 數學level 7, 我有d驚, 因為佢EQ好低, 成日都仲係BB噤, BUT 學野就快 同 好鐘意學, 唔停得噤! 彈琴同普通話又係學得好快...運動就 .. dry講唔做!!!  d同學仔or朋友mami成日問我佢係米資優, but 我同爸爸都覺得佢豬"dou"多d, so 佢叻果d我地放慢佢, 適可而止, 多d train番佢既弱點.

到而家評估左, 好彩既係, 我地既方向正確, but 都遲左少少架啦~ 唉~~~

ha!

閃咭我都有玩, but 我唔勤力, 因為玩一陣阿仔又拎去排咭, 1歲多d, 見到有位就排滿晒, 排得好整齊, 成屋都排, 執完又排, 好似返工廠噤.

亞氏保加唔會係人為架啦, 米自責, 天生架!

妳都好, 噤細個就知道, 可以多d training同教佢社交.  妳住邊區架?

ha!

我地6月頭先知, 報左skw社交小組, 灣仔就排緊, 要排一年.  感統係北角做, 因為佢好"論盡"成日整親, 我地舊年12月開始同佢做感統, 做下停下, but 而家知道左, 就會keep住做, 做番密d.  妳住tw, 噤去九龍同灣仔應該都差不多, 我都想要努力d自己學多d黎教佢.

ha!

cac? 咩黎既? 唔明添.  我係新手.  skw=筲基灣小童群益會炸, 幼小就係筲基灣有社交班, 灣仔都有d社交班but時間夾唔到, 噤我就only排左社交情緒訓練, 姑娘講要排成一年.  黎黎去去都係小童群益會, 我睇左明愛同救世軍, 唔係時間難就, 就係遠同貴, so 冇報.  青蔥要等佢summer之後先知有咩可以報. 仲有邊間可以睇呢?

至於感統, 之前試過單對單6百幾蚊一個鐘, 係學or做完返去要自己同佢做, 返到home佢又唔聽我講, 唔願做,  so作用唔大. 我報group果d, 8-12個人一齊分組做, 佢做左3個幾月左右, 已經進步好多, 百幾蚊一堂.  至於洗唔洗做, 我地覺得佢好"論盡", 同埋佢唔like做運動, 所以我地當佢去做運動, 強壯身體又好, 點都好, 好過佢成日dry講唔郁!  等佢大d 先train佢其他運動.  因為佢呢項好弱, 我唔想男仔係噤.

Roychi...

if 妳唔想再估估下, 就帶仔仔去健康院做評估, 要堅持妳擔心既野, 佢地自會安排到的, 不要信初初見妳的姑娘同健康院醫生, 堅持堅持要去做評估為止.....

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2199471&extra=page%3D1&page=1

亞氏保加媽媽.. 我地返番去特殊教育果邊慢慢再傾~~

Roychi...

當然, 妳囝囝唔一定係亞氏保加.  but 我可以深信健康院姑娘同醫生都一定唔識睇, 佢地都只係認為我有問題, 太緊張而已!

我囝囝5歲前一個月, 我都book左 Dr. T 果間診所做評估, 因為都成幾千蚊, 我當然打去問多d資料先去, 點知, 佢地好好人, 直接比我同個將會做評估既兒童心理學家同我傾電話, 比我問佢問題, 噤我又係將我擔心既野同阿仔既行為講出黎, 果個"兒童心理學家"答我, 因為我囝囝雖然冇去同人地玩, but佢有"望"人地玩, 都 "一定" 唔係亞氏保加.  結果, 我囝囝米被評為典型既亞氏保加, cac 醫生仲問我點解噤明顯都唔早d發現!!! 噤係唔係好無奈先?  好彩, 我慶幸既係我冇放棄我既懷疑, 出發點都係為個小朋友傘.

原帖由 roychi 於 10-6-28 13:35 發表
Thanks hkcindy.  我會再次同健康院姑娘講吓, 因為她在四歲check eyes時話我個仔一d都唔似係亞士保加喎!?!
‹ 上一主題|下一主題