用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 每返學兩星期就發1次燒
go

每返學兩星期就發1次燒 [複製鏈接]

好煩!每返學兩星期就發1次燒
我嘅小朋友自從上年12月轉左一間全日制幼兒園之後就每兩星期發1次燒,每次燒最少三日至一星期都有,初初食睇開嗰個西醫啲退燒藥都有降温,但最近嗰次直頭食左藥都唔係點肯降,雖然只係微燒,我地覺得好煩!又唔想佢病咁多食咁多西藥,但又希望佢keep住返school,這間幼兒學校是全日的,會幫家長餵藥(如小朋友有病但要擺佢喺學校),我知道返左學係會病多啲,但無諗過病得咁密,我嘅小朋友在嚟緊10/11學年九月有2間幼稚園收左,我而家有幾個choices

(1) 停左唔返呢間幼兒學校直至今年九月佢返K1 (但我又想佢keep住返學生活)

(2) 轉另一間Nursery讀埋呢幾個月 (但小朋友又要適應過,而且買過晒書本校服都幾金)

(3) 要求喺呢間學校長時間只讀上午,下午12:30即接走 (學校講過唔係咁想,因會影響其他同學仔)

(4) 繼續咁落去直至暑假

你地會點揀或者有無其它更好提議,同埋我想知係咪讀呢類全日制幼兒班撞正流感高峰期啲小朋友係咪都病得咁密,我嘅小朋友算唔算病得好誇張
   0    0    0    0

原帖由 sam9035 於 10-3-8 10:31 發表
好煩!每返學兩星期就發1次燒
我嘅小朋友自從上年12月轉左一間全日制幼兒園之後就每兩星期發1次燒,每次燒最少三日至一星期都有,初初食睇開嗰個西醫啲退燒藥都有降温,但最近嗰次直頭食左藥都唔係點肯降,雖然只係微燒,我地覺 ...

唉~~我都覺得好煩,仔仔返了兩個月插班,已發燒了兩次,(未返學前)佢兩歲前好似只係病過3次,不過我比你好少少的是,佢這半年是多出來的(一年半n班),如果下個月再生病,我就唔讀了,等8月份先讀另一間學校,另一間學校有露天的大花園,我唸點都好過依家間無天見的學校吧!!!如果我係你,我會等k1先比佢讀,講真大把人無上n班啦~~不過下一間學校的環境一定要比現在的好,最好唔好比小朋友讀一日,時間太長......

Did your son have the flu shots?

原帖由 mamadadakaka 於 10-3-8 11:06 AM 發表
Did your son have the flu shots?

未呀,好想去打但成日病未有幾會打流咸針,上個月已booked左時間打H1N1針,結果因發燒cancel左

I found that sometimes, the teachers should be part of responsible for the sickness. I found that they don't put on a coat (provided by parents) when they are playing outdoor activities. Also, I've put a cloth at BB's back. I've told the teachers that my baby is easy to be sweating and please take off the cloth after he's wet. However, the cloth is still in my BB's back after school.

Sigh...........there are some other serious problems but I don't want to open the topic here. Seems that no matter you're in expensive schools or general schools. The case is the same.

醫生講過如果BB係返學前無咩病, 返學後會比較多病, 因為佢地無咩感(YIM)過, 呢個都係我個仔既問題, 佢返左半學期既N1半日班, 都無咩病, 佢而家返K1半日班, 淨係2010年到而家三月8日加加埋埋都只係返左一個月, 我送佢返學, 好多小朋友都咳得好利害, 父母都比佢返學, 我個仔無病, 但係就唔夠訓, 返下午成日(中)眼訓, 咁咪好 我個仔無病, 但係就唔夠訓, 返下午成日(中)眼訓, 咁咪好易感親囉... 連細仔6個月咋都被佢傳埋病左2~3次, 一家四口睇埋睇埋D醫生費, 可以買個LB 或 GUCCCCC 大袋啦.... =.=" 我雖然已經無咩名牌好耐, 不過咁樣比$$$真係好肉赤..

我覺得樓主可以考慮返上半日, 就算校方唔鐘意, 如你要佢地都無辦法, 最多係比全日班既錢囉 就算校方唔鐘意, 如你要佢地都無辦法, 最多係比全日班既錢囉/

醫生講過如果BB係返學前無咩病, 返學後會比較多病, 因為佢地無咩感(YIM)過, 呢個都係我個仔既問題, 佢返左半學期既N1半日班, 都無咩病, 佢而家返K1半日班, 淨係2010年到而家三月8日加加埋埋都只係返左一個月, 我送佢返學, 好多小朋友都咳得好利害, 父母都比佢返學, 我個仔無病, 但係就唔夠訓, 返下午成日(中)眼訓, 咁咪好 我個仔無病, 但係就唔夠訓, 返下午成日(中)眼訓, 咁咪好易感親囉... 連細仔6個月咋都被佢傳埋病左2~3次, 一家四口睇埋睇埋D醫生費, 可以買個LB 或 GUCCCCC 大袋啦.... =.=" 我雖然已經無咩名牌好耐, 不過咁樣比$$$真係好肉赤..

我覺得樓主可以考慮返上半日, 就算校方唔鐘意, 如你要佢地都無辦法, 最多係比全日班既錢囉 就算校方唔鐘意, 如你要佢地都無辦法, 最多係比全日班既錢囉/
‹ 上一主題|下一主題