用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 派位油天好定宣小好?
go

派位油天好定宣小好? [複製鏈接]

可否比d意見, 油天同宣小比較, 那一間派位比較好?
   0    0    0    0

宣小絕對好過油天,根本沒法比擬!

過主啦!在人家地頭用‘絕對’兩個字都知你自以為事,正一井底蛙!

原帖由 小伊 於 10-6-12 12:32 發表
宣小絕對好過油天,根本沒法比擬!

宣道大概90%為band 1學生,而且差不多全部升讀英中學校。

從來冇在貴校看見你所講的%,派到英中都仲要睇係邊一間,所以話你唔應該用絕對,再講,這問題已經討論過千趟,所以先冇人答。

回覆 1# irisdog 的文章

大家可參考宣小網頁的資料:

http://aps.solarcreation.com/ind ... 55-56&Itemid=49

Hello,大家好! 我係最近登記為會員.

囡囡今年將升小一, 好幸運派到舊油天, 唔知自己會唔會有啲偏見. 之前上過很多討論區參考, 相信兩間都是很好很好的小學.

其實讀書叻唔叻, 都幾睇小朋友個性, 好多時迫唔嚟.
個人認為, 反而課外活動和校園生活對小孩嘅全面成長仲更加緊要, 學會待人接物, 面對困難...
自己都見人唔少, 知道讀得最多書嗰個同學, 成就唔一定最大. 但懂得人情世故, 做事績極, 就一定著數過人.

唔熟宣小嘅詳情, 單憑綱頁上數據, 升中派位的確很理想, 2007-2009尤其出色, 但名單上總人數約為140人及134人, 未足每級的人數4x40=160人. 綱頁其他資料唔算好豐富.

另外, 舊油天亦不太遜色, 2009年有120人升讀英中, 要從大部份無選擇過嘅小朋友中裁培66%入英中,(來自"世襲"或"大抽獎"), 其教學法之成功亦應該不容置疑. 同時課外活動多元化, 校外比賽成績又唔錯, 發展會比較全面.

始終相信好少會有學校有"絕對"優勢,(特別係小學).
何況遲啲都分唔到英中同中中囉! 更加無須介懷!
只重要係俾到小朋友既開心又有意義嘅童年.

同果d人講多都嘥氣,我地油天top果d為又係入男女拔,皇仁,但宣小入最多係黃芴南,我地入最多係華仁,聖方濟,如果人地硬要說黃芴南勁過華仁,都冇嘢講啦,亦更加印證各人睇法唔同,話絕對只是自以為是!

原帖由 樂韻悠揚 於 10-6-14 01:43 發表
Hello,大家好! 我係最近登記為會員.

囡囡今年將升小一, 好幸運派到舊油天, 唔知自己會唔會有啲偏見. 之前上過很多討論區參考, 相信兩間都是很好很好的小學.

其實讀書叻唔叻, 都幾睇小朋友個性, 好多時迫唔嚟.
個人 ...

大家唔好勞氣, 因為世事真係無"絕對".

2間學校真係無得比,
因為一間係津貼學校, 唔駛交學費,
一間係私校, 要交學費.

一間不能自行選學生, 全部抽獎/計分入讀,
一間自行讀學生, 學校可以選最叻既人.

所以先天性條件下, 2間根本就無得比.

選邊間學校, 最緊要都係睇自己小朋友性格, 或者個人喜好.

the list just show 146 students, but from 07-09, there should be about 28x students graduated in these 2 years,

where were the others 14x students graduated to ?

and among the 146 students, some are band2 too.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

唔該你睇多些postings先講啦,一時唔偷雞做保長,有完沒完!貴校的家長常常踩油天,仲要入埋人地學校的section踩,有殺錯,冇放過,我覺得係有人心理不平行就真,要俾學費,但派位又好唔過津校好多,就一味踩! 講親就扮專家,絕對前,絕對後,如果真係噤精明,橫掂要俾3千幾學費,入到男拔女拔唔通唔讀?讀貴校咩!又唔見男拔女拔的家長踩津校?原因是真正名校根本唔需要這樣做!

原帖由 tiggger 於 10-6-21 21:32 發表
可改為:宣小某一位家長的修養絕對好過油天某一位家長,根本沒法比擬!

簽名被屏蔽

Don't act like you are a victim, I have stopped talking long ago. It's you people who kept coming back for more. You asked for it! IF YOU KNOW WHAT I MEAN!

原帖由 tiggger 於 10-6-22 21:05 發表
Again, your rude response only makes my statement stand even clearer.  We are what we write, aren't we?  Apparently you need decent education more than your kids do!  Hope you fully understand what I  ...

回覆 13# 寶大俠 的文章

本人並不是宣小的家長, 只是基於所知, 發表個人意見。自9年前加入BK至今,一直認為每條thread也是公開討論,並不屬於小數人或某校家長所專有。 況且,原論題涉及油天和宣小兩間學校,無理由不接受非油天家長的意見。

冇人唔俾你發表意見,但憑乜用絕對兩字?原來唔係宣小家長,亦唔係油天家長,不過總之就係‘專家’啦,係咪?

樓主問咗條問題好耐冇人答,我唔答係因為涉及其他學校,唔應該放在呢個section答,要討論應去小一選校才對。呢度主要係俾油天家長討論,又或者有人想問油天家長意見的地方。如果原意唔係這樣,點解每間學校要開一個section呢?

我唔會去宣小或其他學校的section去發表寶貴意見,因我憑乜呢,個仔又未讀過人地間學校,而且亦應專重人地,入屋叫人的道理都唔明?

原帖由 小伊 於 10-6-23 14:36 發表
本人並不是宣小的家長, 只是基於所知, 發表個人意見。自9年前加入BK至今,一直認為每條thread也是公開討論,並不屬於小數人或某校家長所專有。 況且,原論題涉及油天和宣小兩間學校,無理由不接受非油天家長的意見。 ...

好學校有壞學生,壞學校也有好學生,大家最重要係教好自己嘅仔女。大家何必執着呢?
‹ 上一主題|下一主題