用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York新開的國際班
樓主: fafa_yim
go

York新開的國際班 [複製鏈接]

回覆 7# 牛精仔 的文章

1. 主流班可能留在舊校 (?)
Since we all pay the same fee, if some stay in old campus, then it's not fair. How can they identify who stay in old campus and who stay in new campus? Should those stay in old campus got fee reduce?

回覆 136# Jeco 的文章

jeco
而我所知道, think 起九龍塘開左新校, 應該會收更多更多ga學生, 可以試下再打去問下有無位~
同埋2000書簿費差唔多啦, SN都要2000幾啦, 仲要一次過比晒全學期~

原帖由 Jeco 於 10-3-8 17:06 發表
我頭先都打左去問左老師...佢話IS=主流課程再加入每日有普通話堂&外藉老師...

另外, 我再問定黎緊再要交書簿費幾錢, 老師話大約$2000(全學期)..可以比大家預吓條數!

我心諗又會咁平架? 之前THINK我睇過都收$2536( ...

其實係咪有d先入為住...有好多唔係好出名嘅幼稚園都唔平...因為出面太多人話york咩都要比$.. .....不喜勿罵

我都報左國際班了
原帖由 mokstick 於 10-3-7 00:19 發表

我都填左表報國際班,13/3交...咩你咁快今日就交左la?

原帖由 poon小朋友 於 10-3-8 18:27 發表

其實係咪有d先入為住...有好多唔係好出名嘅幼稚園都唔平...因為出面太多人話york咩都要比$.. .....不喜勿罵

yes, 之前有位mami話ymca都$4xxx,其實宜家國際班都係多$600,其他野都無變...咁大家之前預budget時我估5會預到剛剛好,同埋佢地要收的錢,應該一早已有心理準備....問題係第一年做開荒牛,大家會5會join....

我都決定左Join, 大家都唔好諗太多, 我諗York都其實唔會差, 大家開開心心讀落去啦, 如果成日諗住間學校好差咁, 咁樣呢3年就會好難過!  希望大家同學都互相照應, 快快樂樂讀書啦!  主佑!

原帖由 jswailam928 於 10-3-3 12:41 發表
哈哈, 好彩有間平ga頂一頂住先, 我99都話我比咁多$就係為間新校舍, 99話最緊要老師好唔好夠唔夠細心, 新唔新校舍有咩所謂丫!!!
我都係同亞女讀隔離果間了...咁多錢真係頂唔順...留番d $$$學其他野好過啦~
入左去讀,  ...

我一收到封信,第一時間就系霖住唔讀。我都系有另外一間系手,不過就系覺得它系屋邨幼稚園,唔好期望我個女可以學到幾多英文,不過系我地果區都系數一數二。所以一直系YORK同它之間心大心細。因為它學費平,個個月先一二百,差好遠。

回覆 147# karykoo 的文章

我都係有另一間區內很出名的係手.
當初諗住讀york係可以讀好d 英文, 但真係好貴呀...如果讀返有學卷個間, 人地成年學費都係比到york 一個月, 我只係擔心英文唔夠好,  因為仲有個細佬, 婆婆好難湊佢去出面學野law....

so 都係心大心細...

醒目開學勳章

原帖由 niseko2000 於 10-3-8 17:21 發表
1. 主流班可能留在舊校 (?)
Since we all pay the same fee, if some stay in old campus, then it's not fair. How can they identify who stay in old campus and who stay in new campus? Should those stay in o ...
主流班可能留在舊校 <--我覺得係心理戰多...呢樣野係我最反感的, 因為之前學校講k1 全搬去新校...宜家殺出個國際班, 就改口....staff 在電話中仲話, 上次seminar 校長只係介紹新校, 意思唔係一定會在新校讀...吹脹

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-8 20:30 發表

yes, 之前有位mami話ymca都$4xxx,其實宜家國際班都係多$600,其他野都無變...咁大家之前預budget時我估5會預到剛剛好,同埋佢地要收的錢,應該一早已有心理準備....問題係第一年做開荒牛,大家會5會join.... ...

開荒牛係一個重點, 另外就係課程問題, 叫國際幼稚園, 係咪真係課程如佢地所講同local 完全一樣, 只係多左pth同外籍老師就係國際幼稚園呢? 稱得上國際幼稚園, 我怕課程就係follow 國際學校, 目標係國際小學...呢樣野係我最唔想的。

另外我最擔心的, 一日只有3小時, 正如之前有mami話, 起初校長講課程好緊迫, 好難有extra時間加入pth, 咁...宜家又take out 左 3個小時裡面d 咩課程內容, 而塞每日pth 入去呢 ?

york應該清楚解釋比家長知呢d info, 而唔係只send封信, 比幾日時間, 叫你個個月加600蚊就算。

醒目開學勳章

原帖由 ck07hk 於 10-3-8 21:55 發表
我都決定左Join, 大家都唔好諗太多, 我諗York都其實唔會差, 大家開開心心讀落去啦, 如果成日諗住間學校好差咁, 咁樣呢3年就會好難過!  希望大家同學都互相照應, 快快樂樂讀書啦!  主佑! ...
咁我又冇諗間學校好差, 如果唔係, 當初都唔會gave up 其他offer 揀佢。

不過, 趁住宜家仲未final 決定轉唔轉國際班之前, 一定要諗清楚, 如果唔係, 真係到時後悔就太遲。

真的很難選擇啊
都係交左雜費先, 留住個位
有無媽咪在3月18號去交錢, 可否約埋一齊去問清楚?
email: [email protected] (Mrs Chan)

七月的預備班

回覆 152# eadsum 的文章

乜你18號交呀??我13號就要交喇...
仲有幾日時間諗,but 多數唔轉喇...

醒目開學勳章

原帖由 sowysir 於 10-3-9 11:43 發表
大家知不知道七月的預備班,家長可否陪同?
問左, 不可以。

for your information only.

我係外人一個.

想比少少經驗你們參考下.  我女果間唔係國際學校, 但係都有2日全日net 教, 初時都以為"正", 嘩成3個鍾, 好"低".  但係幾個月後再諗下, 每日返學除了... 早會, 排隊上課室, 排隊洗手, 上washroom, 交功課, 換鞋除衫食茶點, 又排隊洗手, 上washroom, 著衫收書包排隊放學.  真正上課時間唔多. 重要大班教, (20人), 雖然都會全日跟隨, 但係d NET 真係唔會好似 local 老師咁, 排隊都同你唱下歌, 數下手指, 小朋友叫做唔怕外國人, 會講幾句咁.  重要係好肯講野果d小朋友.
真係想英文好, 自行上playgroup 可能更有成本效益; 家長又有say, 又睇得到.
我只係覺得NET對太細既小朋友未必係最最最好.  少少意見.

回覆 1# yamaneko 的文章

非常精彩, 十分同意, 所以一早已決定唔join 國際班.......

原帖由 babycreamy 於 10-3-9 09:34 發表
我都係有另一間區內很出名的係手.
當初諗住讀york係可以讀好d 英文, 但真係好貴呀...如果讀返有學卷個間, 人地成年學費都係比到york 一個月, 我只係擔心英文唔夠好,  因為仲有個細佬, 婆婆好難湊佢去出面學野law.... ...
我而家都仲系心大心細,我阿媽話我,你以前都讀屋邨幼稚園,而家都大學畢業啦!使唔使讀甘貴,大大話話一年落來十萬八萬,要我霖清楚。講真啊,她地噶賣點就系劍橋,俾個女讀,都系因為甘,系屋邨幼稚園就一定無啦!一個禮拜有兩三堂英文課已經好好。今日見到保良局高班都仲系學緊swim,jump 甘簡單噶英文果陣,我又好想俾個女系YORK讀,不過真系貴左少少,系新校舍都仲話值得,如果系舊校舍收3600就有D唔合理。你邊區噶?我另外果間就因為可以一條龍,有小學同中學,都區內最好噶!所以先唔知道點揀。做人父母甚艱難!

Do any mami know if the holiday leave schedules are the same for both local and international classes in York?  Realise that some students taking international stream will have much more holidays than those in local stream in other schools.

我尋日打俾YORK, 問佢地有沒D TALK之類既野講解下國際部既情況, 佢地開始沒出聲, 淨系問我仔個名, 同埋聯絡電話, 過左一陣就突然間話其實3月19號下午4點會有個BRIEFING講解國際部的, 話可以幫我留位去聽.
‹ 上一主題|下一主題