用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如果只有15分....
go

請問如果只有15分.... [複製鏈接]

如果只有15分,第一次自選小學,選擇跨區是很渺茫嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

誇唔誇區無關係, 總之只可以申請一間, 至於15分有無機, 就睇你想申請邊間, 如果想申請喇沙, 15分, 住隔離街都無用, 機會一定係0, 如果申請間收生不足既, 15分即入
原帖由 ping888 於 10-2-27 04:14 PM 發表

醒目開學勳章

第1輪冇地區限制的

原帖由 ping888 於 10-2-27 16:14 發表

Points system only apply to round 1.  15 pts is ok for non popular schools and no chance for popular schools.

我又想問下, if 15分首輪預左做炮灰, 但因為想於round 2 都揀返佢攪珠, 係咪 round 2 攪珠, 誇區既 % 都係超低呢?? 但會否因為round 2 揀左佢, 就有chance 叩門呢?

我唔係好熟個game, 都係知d唔知d......

ps: 我會全力去考私小/直資. 所以攪珠作為後備的話我才諗到不如誇區駁下, 起碼駁下叩門機會. 我咁諗有冇諗錯呀?

tks

醒目開學勳章 王國長老

assume間學校有120個小一位, 約50%(60個)會分左去第一輪, 如果世襲生多(即有哥哥/姐姐讀, 必收果d), 仲會take up埋大抽獎既名額, 所以可能第一round去左70個位
仲有50個位之中, 90%會俾同網學生, 其他10%(即5個)會分俾其他咁多區咁多個誇網申請人, 機會有幾大你可以自己計下
有無chance叩門, 都無果句, 睇下間學校有幾popular, 如果曼利x, 喇x果d, 除非識人or小朋友超勁(意思係明顯地係top5%果d), 否則都預左陪跑, 好likely完全唔會有任何feedback, 如果地區名校果d, 叩門都有d機的, 入唔入到就睇小朋友表現啦

原帖由 dlmcdlcl 於 10-3-5 10:45 AM 發表
我又想問下, if 15分首輪預左做炮灰, 但因為想於round 2 都揀返佢攪珠, 係咪 round 2 攪珠, 誇區既 % 都係超低呢?? 但會否因為round 2 揀左佢, 就有chance 叩門呢?

我唔係好熟個game, 都係知d唔知d......

ps: 我會 ...

tks~

原帖由 Charlotte_mom 於 5-3-2010 11:26 AM 發表
assume間學校有120個小一位, 約50%(60個)會分左去第一輪, 如果世襲生多(即有哥哥/姐姐讀, 必收果d), 仲會take up埋大抽獎既名額, 所以可能第一round去左70個位
仲有50個位之中, 90%會俾同網學生, 其他10%(即5個)會分 ...
‹ 上一主題|下一主題