用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 3
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 3 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我今日由九點到而家先入到來呀, 真係唔多妙.

sara : 我囡啱係補習社打電話來, 個人好精神. 希望無事啦.

今晚大家都俾小朋友早D瞓

醒目開學勳章

昨日學校請咗個營養師返來去高年級講食同同環境. 原本係好事, 但佢叫小朋友唔好食肉, 由少食到唔食, 又話奶類食品都唔好食.
我仔又信到十足, 話個人係博士, 一定啱.

我听咗話有無搞错, 小朋友發育期點解咁教佢哋, 多菜少肉又話.  真係想打返電話去學校投訴.

醒目開學勳章

kitty : 我今日去咗wanko出血, 我可以著返 36碼了, 太感動啦, 我不知多少年無著過呢個碼

醒目開學勳章

Sara : 你呢排有無收到我的e-mail ?

醒目開學勳章

早晨 !

祝各位家長好運, 小朋友都全力以赴, 做到最好 !

原帖由 sara11 於 10-3-19 09:17 發表
Good morning!

今日終於考試啦!希望呀仔頭腦清醒啦!mouth:" />

醒目開學勳章

Sara : 我仔昨日听到我同你傾電話, 今朝一早就來問我點解咁偏心, 只買亞囡的綀習

醒目開學勳章

早, LKV.  今日我囡都無食葯.  趁周末好好叫佢哋休息下, 但又要温書, 唉, 自相矛盾.

Yanmui都係開始流鼻水

原帖由 lkv945 於 10-3-19 09:27 發表
早晨 阿仔昨晚開始流鼻水,今朝要考試都唔敢比藥吃,怕食佐眼訓  

醒目開學勳章

今日上网睇小說

睇到眼花, 上來休息下.

全篇30章, 我睇到24啦, 睇怕放工前可睇完.

醒目開學勳章

咁你買個D可以咬碎的葯丸啦, 如幸福傷風素有一隻貴的.

原帖由 yan02 於 10-3-19 14:37 發表
點教小朋友吞藥丸 .... , 我女吃2次,2次都嘔返出來

醒目開學勳章

我其實好怕佢地放假, 老人家睇.  真係好多投訴, 唔係吵架就係打架, 一就唔听指揮.  亞婆打來係咁同我講, 我話得得得, 返去我 佢哋

原帖由 sara11 於 10-3-19 10:20 發表
雪文,
佢地成日都爭寵,同我果對仔女一。如果淨係買俾佢佢咪又話你要做咁多,呀妹唔駛! Haha!

醒目開學勳章

Morning !

今日考完試, 可以輕輕鬆

醒目開學勳章

我叫我爸今日下午帶佢哋去花展. 希望順順利利啦.

原帖由 sara11 於 10-3-22 10:22 發表
早晨!
係呀!考完試,無論結果點都好,都叫告一段落!呀仔今朝已經問定我可以玩幾耐電腦!

醒目開學勳章

介紹大家睇, 我都未睇, 今晚睇.  

教育系列

十多年來,香港教育政策經歷多次改革。由推行母語教育,建直資、殺舊校,以至新高中建議等,老師、家長和學生經歷前所未有的多變,但是教育的本質在那裡? 回歸教育的本質,他們對教育有什麼話要說呢? <鏗鏘集>推出一連四集的教育專題系列,探討各界對現今教育的看法及願景。

#2 自覺地學習

太鬆,怕害了孩子;過緊,又怕他受不了,現今父母在教養上,面對一個又一個抉擇。這一代的父母,?重讓孩子學會讀書、學會考試、學會如何考進名牌大學,為他們將來投入社會的遊戲裡作好準備:競爭、汰弱留強、不斷增值… ?

育有一女一子的阿June深信一張”漂亮”的成績表影響子女的將來。丈夫Simon則相信求學不是求分數,他認為過於關心成績,反而令孩子忽略了生命裡許多更重要的事情。Simon從不訓練女兒去拿好成績,但要她學會自己管理自己。女兒面對兩套不同的教法,又有何感受呢?面對女兒升中的抉擇,夫婦兩人又如何為她的升學前途作部署呢?

http://programme.rthk.org.hk/rth ... mp;e=&m=episode

醒目開學勳章

去申請東亞卡主卡二張, 交齊資料就送喼.
如你想知詳情, 我俾個promoter電話你打去問, 因我唔知佢哋而家在那里擺, 或者你自己上自由報料睇睇個topic .

原帖由 LOKLOK89 於 10-3-22 13:13 發表
去邊買拖喼好,我下星期去澳門玩

醒目開學勳章

我 2集都無睇, 我都幾鐘意睇呢D的.

原帖由 yan02 於 10-3-22 14:38 發表
昨晚播左第2集啦 , 我都有睇 ....
第一集好像沒留意, 有空上网重溫  

醒目開學勳章

Kitty : 你仲欠幾多個惠康印花, 我應該有 2x個俾你. 另 YW有幾個, 你PM你屋企地址俾我, 我叫佢寄俾你.

醒目開學勳章

我睇晒二集啦, 但我鐘意第一集愉快教學多D.

晚安啦, loklokma,  明天荅你.

原帖由 雪文 於 10-3-22 12:07 發表
介紹大家睇, 我都未睇, 今晚睇.  

教育系列

十多年來,香港教育政策經歷多次改革。由推行母語教育,建直資、殺舊校,以至新高中建議等,老師、家長和學生經歷前所未有的多變,但是教育的本質在那裡? 回歸教育的本質,他們對教 ...

醒目開學勳章

Morning

啱又飲多杯美心一元奶茶

原帖由 sara11 於 10-3-23 09:13 發表
Good morning!

醒目開學勳章

loklokma : 其實我諗諗下澳門我都係唔多熟, 你哋去玩住邊 ? 我哋上年summer去住威尼斯, 食同玩都係x仔呢邊.  朱扒包都幾好味, 新昌的水蟹粥就真係麻麻哋, 又貴.
我哋仲去咗大墰的滑草場, 免費的人造草場, 玩得好開心.

你仲有咩問題再問我啦.

原帖由 雪文 於 10-3-22 23:21 發表
我睇晒二集啦, 但我鐘意第一集愉快教學多D.

晚安啦, loklokma,  明天荅你.

醒目開學勳章

各位.........今日會知成績啦
‹ 上一主題|下一主題