用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

洛婷,

你囡囡真係彈得好好!  

原帖由 洛婷 於 10-3-12 11:06 PM 發表

thank you
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

yessumyin,

同我囡囡同一首, 其實你睇完場比場, 有任何心得給我們未比賽的小朋友呢 (速度, 大細聲等)?

原帖由 yeesumyin 於 10-3-14 08:37 PM 發表
Hi Crabtree,

The title is Minuetto.  The venue for my son is at HK Youth Centre in Quarry Bay.  Before I went there, I just think it is just like a classroom but it is a very formal auditorium with p ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

yeesumyin,

囡囡17號(星期三)比賽呀!  我地都努力練習緊, 希望順順利利!

原帖由 yeesumyin 於 10-3-15 02:35 PM 發表
我唸最主要係令小朋友唔好緊張, 其次係節奏要平均(不太快或太慢), 老師話每個人風格唔同, 最緊要夠流暢同要有大細聲.  我阿囝個場有唔少比較大個嘅小朋友, 可能大個會比細個更緊張, 因為細個當去玩咁.  純粹個人心得 ...

Little_cy,

我都係今日補堂練完琴回來!  個個都話早啲到, 所以我決定早一個鐘頭接囡囡走, 讓她有時間食晏, 不用咁趕.  你會否早少少到學校接囡囡走呢?  你會否之前再練一次呀!

原帖由 Little_cy 於 10-3-16 12:01 AM 發表
crabtree,
死啦, 今日冇練到, 因為阿女聽日默書, 唯有聽晚努力....

fcbttkw,

Congratulations!!!

原帖由 fcbttkw 於 10-3-16 06:22 PM 發表
今日阿仔帶病上陣,但竟然會有超水準表現!神奇
冠軍一名:87分
亞軍一名:86分(阿仔)
季軍三名:84分

Little_cy,

你都好呀, 囡囡無miss音, 但我今日囡囡居然犯了一個嚴重的錯誤, 重要係重未出過的錯, 佢居然係驚到忘記彈第二行, 彈完第一行, 即刻彈咗第三行及第四行, 她有帶書上去, 但係就驚到手心及背都出晒汗.  鞠躬及收書那一刻, 她知道自己忘了彈那一行, 眼淚己在眼眶內打轉, 到最尾見到我同miss那一刻, 即刻放聲大哭!  轉場時, 我要同佢離開一下傷心地呀!  個評判讚佢good tempo, phrasing was well-managed, but there were error - the second line was omitted.

原帖由 Little_cy 於 10-3-17 09:12 PM 發表
阿女有d吾開心架.. 不過好快冇事.

不過講真, 我覺得佢彈得好好喇

洛婷,

Tks! 當場miss同我睇都有點愕然, 但其實我知那刻她真係好驚!  而我亦怕因為今次而打擊她的自信心, 不過經安慰一番後, 我對她說就當係取一個經驗, 而且無人係一帆風順的, 要從失敗中吸取教訓, 係呢度跌下, 就要係呢度爬番起身! 我亦鼓勵她比啲信心自己, 學會放鬆心情, 下次比賽時就當係miss家練琴咁!  之後她整個人放鬆了, 還說想回家後再次彈番首歌比我聽.

原帖由 洛婷 於 10-3-17 10:23 PM 發表

睇見小妹妹咁樣真係
比多 d 鼓勵佢 , 等佢重拾返自信 , 加油 :loveliness:

video_ming,

多謝你呀!  囡囡而家心情好番好多, 但仍有少少緊緊於懷, 我諗時間可以幫佢沖淡呢件事.  其實每次比賽後, 我都答應會買份小禮物給她, 以答謝她付出的努力.  今次亦都不會例外.  她話朗誦容易過彈琴比賽, 面對第一次彈琴比賽, 我想她真的很害怕!

你囡囡幾時比賽? 加油呀!

原帖由 video_ming 於 10-3-17 10:25 PM 發表
Crabtree
囡囡現在心情好(返)D未.多些讚她.可以自己獎一份禮物給她.獎勵她一直的努力.叫她不要傷心.只要有努力過就得.

我相信應該都會!  我個miss都話其實比賽彈琴就好睇評判的口味!

原帖由 Little_cy 於 10-3-17 10:54 PM 發表
crabtree
你阿女應該好快冇事既.. 放心啦.
我個女都係.. do 曬咀, 佢仲話如果我彈慢d, 可以會有獎架.. 我同佢講: 你今日真係彈得好好.. 只不過評判睇既角度吾同, 即係等於你鍾意食雞翼, 人地未必鍾意.... 我知佢對自 ...

video_ming,

替你及囡囡加油, 比心機呀!

原帖由 video_ming 於 10-3-17 11:19 PM 發表
Crabtree
我囡囡22號星期一比賽.不過23號學校就考試.所以都有點擔心.

Singpiano,

多謝你!  其實miss話囡囡須要出外比賽多啲, 等佢無咁怯場, 亦都如你所講.  我都會叫她不要灰心, 失敗乃成功之母嘛!

原帖由 Singpiano 於 10-3-18 12:19 AM 發表
Crabtree,

個評判讚佢good tempo, phrasing was well-managed,
應該今次彈得幾好,不過就少了些經驗,
如果有機會比多些公開表演. eg. school music concert,
音樂馬拉松等...會有幫助.
Tell her add oil la, don't  ...

係呀!  我都對囡囡說你咁細個己經係咁多人面前表演好叻!  想當年媽咪都未曾試過, 你要加油!  吸取今次教訓, 下次再嚟過!

原帖由 Ciz 於 10-3-18 12:24 AM 發表
要切合評判口味唔緊要,音樂始終係藝術,冇客觀標準。但評語同賽果就應該要consistent,否則小朋友會好confused。記得去年小提琴個評判話首歌係舞曲,不宜太快,否則跳唔到,但冠軍係全場拉得最快嗰個,重係快到離奇,有一個拉得非常 ...

妤妤,

其實佢已經七歲, 但係第一次係咁多人面前彈琴, 無辦法啦 - 怯場!  可能佢對自己的表演唔滿意, 加上又怕羞, 而且亦都好容易喊的人.  

不過, 佢而家無吔事了, 還會再彈番一次比賽歌給我聽. 亦即証明她無因為呢件事而打擊自信, 我都好安心!

比賽 - 最緊要係享受過程, 獲獎是bonus!

原帖由 妤妤 於 10-3-19 11:51 PM 發表
Crabtree

點解你囡囡咁似我囡囡, 佢又係在台上犯咗一樣從未試過的錯誤, 就是彈完第一行, 停咗接唔到第二行, 足足停咗十幾秒, 見佢嘗試揾, 後來揾到, 就順利地彈埋三行.
其實佢已經彈到隻歌好熟, 根本唔駛書, 練時 ...

Video_ming,

希望你囡囡能保持老師要求的水準去比賽就perfect!  好駛利呀你囡囡!   能學三種樂器, 還要看咁多書, 又要應付繁重的功課.   通利琴行那個比賽 - 若果唔係係通利的學生也可以參加嗎?  我都想讓囡囡參加多啲彈琴比賽!

原帖由 video_ming 於 10-3-18 09:02 PM 發表
Crabtree
希望我囡囡唔好失手.
另遲些通利琴行有一個樂施音樂馬拉松音樂會可以給囡囡參加每年一次,會在商場表演,都幾好,可以給小朋友練習上台機會.我囡囡上年都有參加.

...

Heidi媽,

Congratulations!

原帖由 十月媽咪 於 10-3-20 12:17 AM 發表
HEIDI媽,

恭喜恭喜!  

Video_ming,

多謝你報料!  等我又比佢玩吓先!  你囡囡的目標好明確, 值得一讚!    祝你囡囡有超水準表演, 努力加油呀!

原帖由 video_ming 於 10-3-20 02:21 PM 發表
Crabtree
樂施音樂馬拉松係個慈善表演 , 唔係比賽 ,只要捐錢就可以上台表演 ,人人都可以參加.不管什麼級都可以.比小朋友參加.囡囡現在都喜歡看書.話要拿圖書館首50名閱讀獎,因上年拿到,今年又想拿.

...

洛婷,

多謝!  我會去通利睇吓!

原帖由 洛婷 於 10-3-20 12:32 AM 發表

樂施音樂馬拉松係個慈善表演 , 唔係比賽 ,
只要捐錢一個數額就可以上台表演 ,
通利琴行有表格 , 你可以去睇睇 :loveliness:

啲小朋友就係咁, 都未比賽就諗買吔獎勵自己, 我囡囡今日又係咁, 都未比賽, 就已經話比賽後去商場睇吓有吔買先.  

原帖由 video_ming 於 10-3-21 09:19 AM 發表
Crabtree
我囡囡上台表演,通常是7~8折 .所以用盡了力就ok. 囡囡現在已經想想買什麼禮物.獎勵自己

Singpiano,

Congratulations!

原帖由 Singpiano 於 10-3-23 04:38 PM 發表
Luckily, my son got 87marks champion!

video_ming,

唔緊要啦!  最緊要係享受過程, 下次再努力!

原帖由 video_ming 於 10-3-24 10:32 PM 發表
洛婷
是沒有拿獎,但我好滿意.囡囡盡了力,囡囡在比賽前就去買自己喜歡的禮物.當公佈獎時知道自己沒有,有少少不開心.但出去場地時,以經話要快速回家開玩具玩.

...

‹ 上一主題|下一主題