用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你的小學有什麼名人子女讀?
go

你的小學有什麼名人子女讀? [複製鏈接]

吾係八掛, 只係覺得名人(i.e.高官,藝人)應該考慮得好清楚, 絕對有參巧價值, 愈多名人子女讀, 間學校應該吾差得去邊…..
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

有趣有趣

醒目開學勳章

話說.....一間國際學校的小學部打算重建時最初會暫時性搬去馬鞍山已殺校的校舍
是由於該校的學生有一位高官的幫忙
話說.....最新落實的地方是灣仔已殺校作臨時校舍,因為有一位上市市值過佰意的家長爭取返來.

原帖由 good-boy 於 10-2-22 13:53 發表
吾係八掛, 只係覺得名人(i.e.高官,藝人)應該考慮得好清楚, 絕對有參巧價值, 愈多名人子女讀, 間學校應該吾差得去邊…..

有勢力人士幫手,
真是mud都好易話為!

醒目開學勳章

所以才用"話說"這兩個字, because nobody can confirmed it. 但連在該校工作的也這樣子"話說"而已

當做笑話/八卦來看吧

原帖由 edexp 於 10-2-22 14:44 發表
唉!兩個"話說"的"結果"是事實,但"原因"(是由於...、因為...) 卻不是事實。

醒目開學勳章

算啦,可需認真,都話左當做八卦來看,只不過帶出有名人真的有好處

像上星期,有報紙報導鮮漁行的校長,他自己也說了學校年年交由政府維修,過去12年3次大修,小修小補無數,但又如何,結果整完話咁快又烈開過

校長也笑說可能他是政府的眼中釘(兩次也殺不到校),政府希望他跌石屎中頭獎,除一眼中釘.

唔同這是事實?所以有人說,有人聽,當笑話就可以啦.

可能你是當局者才這麼認真.如有得罪,Sorry

原帖由 edexp 於 10-2-22 14:59 發表
我相信那個在該校工作的人一定不是高級管理層,所以知啲唔知啲,但我可以肯定話你知,兩個"結果"都是與學生家長背景無關。

醒目開學勳章

話說的傳聞,係未經證實但可能有咁事,但如果明知唔係事實的話,就算當笑話講都唔係咁好啦,而且亦唔係好笑,唔似笑話.不過鮮魚行校長所講的,就真係幾好笑.而既然唔係事實,咁又點帶得出有名人的好處呢?

偏離左樓主個topic添.

高官名人都有好多種,有人鍾意有track record的傳統名校,有人鍾意多空間自由的國際學校,亦有人鍾意有愛心有信仰的本地私校,又有人鍾意新派直資.其實同一般關注小朋友學業發展的家長都差不遠.

原帖由 ziyi 於 10-2-22 15:17 發表
算啦,可需認真,都話左當做八卦來看,只不過帶出有名人真的有好處

像上星期,有報紙報導鮮漁行的校長,他自己也說了學校年年交由政府維修,過去12年3次大修,小修小補無數,但又如何,結果整完話咁快又烈 ...

可否言歸正轉呢 ?

我想我小朋友間學校應該都吾差得去邊…..
雖然我不是名人(neither高官,non藝人... )
不過我同太太都考慮得好清楚!
有參巧價值嗎?!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回覆#11

sorry, 冇

醒目開學勳章

ok,言歸正轉

我只有囡囡,所以對男校不知道

除了大狀李是La Sa,教育陳是DBS,其他知道的不多
而上兩個月在酒宴給醫生把握黃金5分鐘救返的姓馬有小輩有讀軒官
女校多名人的有聖心,協恩,Maryknoll
聖心最近當紅的畢業生有剛resign立法局議員

原帖由 good-boy 於 10-2-23 09:31 發表
可否言歸正轉呢 ?

排名不分先後....
阿 B
Eason
龑慈欣
任達華
楊婉儀
甄子丹
呂良偉
詹瑞文
....
無知是福

呂良偉咁有 "米"..個仔都係讀津校之喎...咁點計呀?

醒目開學勳章

佢地小朋友係曾經讀同一幼稚園,但讀唔同小學,而樓主想問小學喎.

原帖由 brian61950 於 10-2-23 15:09 發表
排名不分先後....
阿 B
Eason
龑慈欣
任達華
楊婉儀
甄子丹
呂良偉
詹瑞文
....

醒目開學勳章

邊間???

原帖由 didikoko 於 10-2-23 18:21 發表
呂良偉咁有 "米"..個仔都係讀津校之喎...咁點計呀?

原帖由 tracytang 於 10-2-24 11:41 發表
邊間???

好像是香港華仁果間小學

講起聖心, 名人仔女就唔知, 名人好似有以下人士:

陳方安生, 小儀, 蘭茜, 陳淑莊, 何超蓮........

其他唔知啦.......

原帖由 ziyi 於 10-2-23 15:07 發表
ok,言歸正轉

我只有囡囡,所以對男校不知道

除了大狀李是La Sa,教育陳是DBS,其他知道的不多
而上兩個月在酒宴給醫生把握黃金5分鐘救返的姓馬有小輩有讀軒官
女校多名人的有聖心,協恩,Maryknoll
聖心最近當紅的畢業 ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

醒目開學勳章

還有柴九哥好似係聖類斯
超人的grand son好似係SPCC
高主出了沈神童,考入了浸大那位
‹ 上一主題|下一主題