用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好煩呀!係觀塘定係在深水浦區讀小一好 ...
go

好煩呀!係觀塘定係在深水浦區讀小一好 [複製鏈接]

你們好:
本人和兒子住在油塘區可選46/48區的小學,但不太熟悉這區學校如何?

而我老公就想回深水浦區內讀,但我覺路程太遠了。他說深水浦區的小學好 D 喎!

如何選擇好?

因我也見有些家長住天水圍也要出來深水浦讀,請問深水浦學校有甚麼好啦?

請多多指教?

Thank

becky
   0    0    0    0

醒目開學勳章

觀塘的小學當然及唔上名校如La Sa, Maryknoll等,但比上不足,比下有餘啦

有基法,有LSK,有藍循等....好處是中學其實都唔算差
有聖言,聖潔靈,聖保錄,有觀瑪,有觀中,再加上新進幾間英中,都算有保障.

再退一步,唔間觀塘的津貼,選直資or私校,我覺得觀塘幾好,相同半徑cover了
TKO, Island East, Kowloon Central, Shatin的,都是約20~30分鐘
試想想,從觀塘去GT,去培正,去港同,去培僑等都差不多距離.

原帖由 beckywong0211 於 10-2-22 13:32 發表
你們好:
本人和兒子住在油塘區可選46/48區的小學,但不太熟悉這區學校如何?

而我老公就想回深水浦區內讀,但我覺路程太遠了。他說深水浦區的小學好 D 喎!

如何選擇好?

因我也見有些家長住天水圍也要出來深水浦讀,請問深 ...

多謝你的指點
我要在考慮下先

Thanks

becky

原帖由 ziyi 於 10-2-22 14:45 發表
觀塘的小學當然及唔上名校如La Sa, Maryknoll等,但比上不足,比下有餘啦

有基法,有LSK,有藍循等....好處是中學其實都唔算差
有聖言,聖潔靈,聖保錄,有觀瑪,有觀中,再加上新進幾間英中,都算有保障.

再退一步,唔間觀塘 ...

咁係深水浦讀都只希望升到好中學啦!
becky

net 48既中/小學都唔差, 又多choice
原帖由 beckywong0211 於 10-2-22 15:45 發表
咁係深水浦讀都只希望升到好中學啦!
becky
‹ 上一主題|下一主題