用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

Hi 1902mama2008,
沙田區有學券、活動型及老師有愛心,可考慮:
1. 平安福音堂幼稚園
位於:沙田偉華中心

2. 基督教香港信義會沙田信義幼稚園
位於:沙田銅鑼灣第179約第713地段

3. 啟思幼稚園(帝堡城)
位於:沙田小瀝源路69號帝堡城L5幼稚園校舍及L6入口大堂

4. 馬鞍山靈糧幼稚園
位於:沙田馬鞍山頌安邨頌德樓地下G001

poison

原帖由 1902mama2008 於 2010-5-25 02:54 發表
poison & 各媽媽 ,
謝謝您

希望選沙田區幼稚園 -- 有學卷, 活動型, 老師有愛心, 除廣源附近不作考慮外, 希望搵到間口碑唔錯而又有位既幼稚園 ~
謝謝 !
心急mama ...
poison

Hi poison & all mamas,
救世軍幼稚園/幼兒園好多人話好,
但係咪程度較淺, 銜接小學OK嗎?

Poison & 各位媽媽, 仔仔本身較文靜, 好乖, 叫佢做先會做, 噤係咪應該揾D活動教學好D呢? 仲有, 我都較重語言方面, 有邊d沙田區幼稚園又活動教學又重語言呢? thanks~

Hi i.cream,
救世軍田家炳幼稚園和救世軍幼兒園是不同的部門。
救世軍幼兒園有自己開發的教材。救世軍禾輋及乙明幼兒園均會採用蒙特梭利教學法的。此教學法有功幼兒學習自理及自律等。而此教學法在抽象的數學上,有一套教材,讓幼兒較容易掌握數學,因此他們的數學一般較好。
救世軍田家炳幼稚園是用坊間的出版社及書本。課程以前編向深。因現時受學券限制,所以寫字方面跟回教育局要求。
幼兒園是全日制的。田家炳幼稚園是半日制的。
poison

原帖由 i.cream 於 2010-6-9 12:39 發表
救世軍幼稚園/幼兒園好多人話好,
但係咪程度較淺, 銜接小學OK嗎?
poison

Hi che_0608,
你可以考慮:
1. 樂基(駿景園)幼稚園
2. Box Hill 博士山幼兒及幼稚園(銀禧)
poison

原帖由 che_0608 於 2010-6-9 18:02 發表
Poison & 各位媽媽, 仔仔本身較文靜, 好乖, 叫佢做先會做, 噤係咪應該揾D活動教學好D呢? 仲有, 我都較重語言方面, 有邊d沙田區幼稚園又活動教學又重語言呢? thanks~

...
poison

Poison  & 各位mami,

1207超細仔, 本身自理能力OK, 學習能力算快,  性格好忽有d野蠻,  活潑好動, 依家康傑交左留位買哂書校服, 最近收到基督教服務匯豐幼兒學校通知收仔仔可選擇(N1/K1都係全日班), 因老公係基督徒, 想仔仔讀匯豐幼兒學校, 我都較重語言方面偏向康傑 (am), 我係FULLTIME 媽媽暫時有姐姐幚手照顧細佬(6個月), 如果讀匯豐幼兒因無校車, 每日要去接放學mos 去 o海城, 無論大人小朋友都好辛苦, 我都唔知有冇點, 應該N1定K1好? 活動教學好D呢? 返全日好定半日好?

cecichow, 好多謝你提供資料,不過我都係唔諗佢啦,因為自問無能力讀到,都係讀番真理碧濤啦,都已買了校服啦,就讓孩子開開心心上學去吧!希望女女可以認識真理,奠定人生重要的根基,有一個美好的人生起步.

嘉德麗this year派位派得好差!

請問想囝囝語言好, 有又學卷, 沙田馬鞍山有邊幾問可以選擇呢?
thx

還有想問下各位, 我係全職湊囝囝的, 但不知報全日還是半日好???
thx

if you're talking about govt allocation, it is not really related to the KG that the kids are studying...

原帖由 Tiffany1212 於 10-6-22 09:23 發表
嘉德麗this year派位派得好差!

hi poison,

沙田區有邊間幼兒園N班半日班較好呢? 請問活動教學及傳統教學有什麼分別? 見你們說碧濤真理好,佢係咪活動教學?

由於黎緊想搬入沙田,所以都想揀個地方就到佢讀N班加KIND. 請賜教.謝謝!

HI 2rpiglet,
對於月份細的男仔,你可以視乎他的語言能力及社交能力,再決定做大仔或是細仔。但我會先讓他讀K1做一年細仔,然後再報一次K1。屆時你可以撰擇讓他重讀K1或是直上K2。你們在馬鞍山住,為何要選擇到奧海城那麼遠的幼稚園呢?而且你還有兩個小朋友呢!馬鞍山亦有不少基督教背景的幼兒園或幼稚園,你們為何不選擇呢?是沒有收,還是其他考慮呢?你的大仔有否讀插班的幼兒園呢?若沒有,則可考慮讀半日幼兒園或幼稚園,讓他與你保持親密的接觸。當然要同時照顧兩個小孩,是會有一點吃力,但你可以看到他們一點一滴的成長呢!
poison

原帖由 2rpiglet 於 2010-6-15 02:36 發表
Poison  & 各位mami,

1207超細仔, 本身自理能力OK, 學習能力算快,  性格好忽有d野蠻,  活潑好動, 依家康傑交左留位買哂書校服, 最近收到基督教服務匯豐幼兒學校通知收仔仔可選擇(N1/K1都係全日班), 因老公係基督徒 ...
poison

hI 大家好..小女係 08年9月 細B ,
今要考 K1 了, 仲未有心水學校,
而家 只有 好時光收了佢讀 PRE-NURSEY, 10月開學..都唔知點算..讀唔讀好..因為口啤一般..但我唔想女女日日呆係家中睇電視

Hi BBlokhim,
若是2歲班,半日班較化算。因幼兒班因照顧較多,所以學費較貴,而且沒有學卷。若你是全職媽媽,讓小朋友返半日班,然後半日回家睡午覺,則小朋友可以有適當的社交,又不會離開媽媽太長時間。小朋友剛開始返學會患病較多,若能在家午睡則較為健康。
poison

原帖由 BBlokhim 於 2010-6-23 23:55 發表
還有想問下各位, 我係全職湊囝囝的, 但不知報全日還是半日好???
thx
poison

poison:

真理浸信會碧濤和禾輋救世軍都收左我個仔讀k1,正苦惱那一間比較好?! 而碧濤我已經給了2k左右的留位費,正在苦惱值不值得為禾輋救世軍而犧牲那留位費?

Pioson,
好時光am vs 真理浸信會榮光幼兒園全日, 你會點選擇 ?
ps. 明年2月會多一位bb

原帖由 pakayalo 於 10-5-11 11:14 發表
星期日去了一間大圍新翠東華三院xx幼稚園,我覺得環境幾差,有個唱遊室要經過大廈lift lobby,大廈外場又維修,入面條通道又窄.感覺上d家庭多以big 6為主,open day時有個活動要等候經長時間,仲之,去完個open day,比了一 ...
呢間真係唔好諗,老師好多都冇耐心同愛心
我個B,同我講,唔識答問題,比老師拍打佢個頭.
校長就更加唔好提,我日日都湊番學放學,但我一次都見唔到個校長會出黎睇下學生番學同放學.....

而家已經無讀呢間,我唔會提意各位家長比你地既小朋友讀呢間幼稚園.
‹ 上一主題|下一主題