用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

teresasasa,

我都係因為呢度有媽咪讚真理浸信會碧濤好,我先決定讀呢間,而且今個周六(15/5)前要去買書簿校服啦.我去過佢校舍參加陽光寶寶,覺得都算大,外面有場地俾小朋友玩.又問過一兩個家長,都話呢間幾好.如果論環境,當然是碧濤這兒較沙角屋邨/翠華花園那面好.佢暑期重有一個全英語既班上添.而且這間有一個好處,就是保證一定有校車接送.

講個祕密俾你地知,我女宜家係讀緊樂基架,但我今年k1會同佢轉去碧濤,英文方面唯有同佢補番.其實我都有d唔捨得樂基,但我認為信仰比語文更加重要,英文幾勁都係其次,最要緊係認識神.要從小將真理的種子放係小心靈裏面,日後等佢開花結實.人愈大,就愈難接受真理,所以,我都係要取捨.

Hi Poison

謝謝你的回覆, 但我還想請你幫忙分析及比d意見我, 其實喺咁的, 我大仔依家喺讀緊明愛, 但我就唔知佢的程度是深定淺, 之前我仔向榮光度讀n1的, 因為貪呢度校舍大, 所以先轉呢度讀k1, (榮光未搬前都幾細), 而且呢, 我唔喺好知活動教學的模式喺點樣, 所以我唔識得分別到底依家呢間學校好唔好, 不過我心思思想幫阿仔轉返去榮光, 因為明愛梗喺有d嘢令我好唔滿意, 加上, 越來就越覺呢度冇普通話老師, 冇註校護士, 冇外籍英語老師, 感覺上好似差d咁囉, 所以想請你幫我分析下, 明愛的課程比起榮光來講, 會是深定淺? 因有人說過榮光課程太淺, 喺咪真的? 請比d意見我啦....thanks!

原帖由 poison 於 10-5-13 01:17 AM 發表
Hi TOTO0925,
沙田明愛幼兒學校是區內全日制幼兒學校的搶手貨。因它校舍大,價錢亦算合理。它亦以活動教學為主。校長十分親切。她們會以大書籍教小朋友。部份書籍是來自台灣,所以坊間較少其他幼稚園採用。因為全日制,會 ...

小女上年曾入讀'明愛', 老師/校長都好好呀, 是一間用心教的學校!

cecichow,

我上周六已幫女女買了碧濤的校服,一切塵埃落定了.是的,靈性教育比知識更為重要,知識受用一生之久,而靈命的建立不但超越了一生,更延伸到永恆.

我大女幼稚園時也是讀基督教的,三年來滿口是詩歌,重有愛神愛人愛自己.為人需要祈禱等重要觀念,我覺得愈早栽培愈好.

我bb下年要讀n1, 我同佢報咗救世軍乙明, 榮光同穗禾苑孫方中, 可以比d意見嗎?

回覆 1# cecichow 的文章

請問你係咪指銀禧個間INTERNATIONAL CHRISTIAN SCHOOL?唔係搬了咩?走國際學校路線?

Dear cecicchow
我想我哋係鄰居, 我都係住响碧濤!

真理浸信會碧濤, 阿囡唔知有無機會轉讀上午班呢, 今曰打電話去問, 但仲未安排到... 希望可以轉到啦!

我都覺得信仰好最要, 阿囡宜家讀緊係基督教Nursery, 有一晚响晚飯前, 無端端講"多謝天父賜我飲食, 阿們!"係佢第一次講最長最清楚的長句子, 對我嚟講好感恩呀!

醒目開學勳章

poison and 各位靓妈妈

请问马鞍山中心(我住颂安)有没有一条龙的学校?(读完K1~3可以直上小学或中学?)

马鞍山附近的幼稚園彼多,你个人推介边间?(个人暂时最喜欢灵糧,但又担心其课程浅,囡囡读小学时会辛苦)

囡囡较为活跃,好好笑容,但不爱说话,对于囡囡不爱说话此问题我好烦恼,担心来紧的K1面试点过关呀。

我努力上网或实地找资料,但都比不过BK网上各位靓妈咪的经验来得实在,所以,请求你们帮帮我, THANK YOU!!!!

沙田區,幼稚園,請賜教

poison & 其他好心媽媽,
沙田區,幼稚園,請賜教
我囡囡係 0809b, 09/2011 k1, 請問如果今年9月後先正式開始為囡囡報幼稚園k1, 會否太遲?
我沒有報 n1, 因為諗住自己湊, 沒有太大需要 (又因經濟問題) ...
另想問問, 如果 2011年9月入讀 k1 前已經成功註冊咗一間幼稚園, 但9月前其間因為搬咗去第二區,
而想立即轉校, 可能嗎 (因為已經成功註咗冊) ?
因為搬既機會很大, 但時間唔係我和另一半可以主宰, 所以真係好頭痛 ...

心急mama

Hi TOTO0925,
有家長說他的孩子讀完榮光,上了一間本區較熱門的小學,程度上確是要一段時間適應。但我相信明愛的程度也差不多。若要跟上小一的課程的幼稚園,則要找一些較催谷的幼稚園。看你想小朋友在幼稚園階段獲得什麼?學到什麼?及享受什麼?
poison

原帖由 TOTO0925 於 2010-5-18 01:08 發表
Hi Poison

謝謝你的回覆, 但我還想請你幫忙分析及比d意見我, 其實喺咁的, 我大仔依家喺讀緊明愛, 但我就唔知佢的程度是深定淺, 之前我仔向榮光度讀n1的, 因為貪呢度校舍大, 所以先轉呢度讀k1, (榮光未搬前都幾細), ...
poison

Hi jenniferzhu,
已在PM中回覆你,請你看PM吧!
poison

原帖由 jenniferzhu 於 2010-5-22 23:52 發表
poison and 各位靓妈妈

请问马鞍山中心(我住颂安)有没有一条龙的学校?(读完K1~3可以直上小学或中学?)

马鞍山附近的幼稚園彼多,你个人推介边间?(个人暂时最喜欢灵糧,但又担心其课程浅,囡囡读小学时会辛苦)

囡囡较为活跃,好好笑 ...
poison

Hi 1902mama2008,
可以找出你現居住及將會居住地區的心儀幼稚園,然後申請。幼稚園並無限制你申請及註册幼稚園的數目。你可以留位多於一間,只是你要花較多金錢作留位或註册用。
沙田區你想問那一類型的幼稚園呢?活動型?學術型?國際雙語班?催谷型?著重宗教的?請給予進一步資料吧!
poison

原帖由 1902mama2008 於 2010-5-25 02:09 發表
poison & 其他好心媽媽,
沙田區,幼稚園,請賜教
我囡囡係 0809b, 09/2011 k1, 請問如果今年9月後先正式開始為囡囡報幼稚園k1, 會否太遲?
我沒有報 n1, 因為諗住自己湊, 沒有太大需要 (又因經濟問題) ...
另想問問, 如 ...
poison

poison & 各媽媽 ,
謝謝您

希望選沙田區幼稚園 -- 有學卷, 活動型, 老師有愛心, 除廣源附近不作考慮外, 希望搵到間口碑唔錯而又有位既幼稚園 ~
謝謝 !
心急mama

cecichow,

唔知點解我係呢個討論區pm唔到出去,請問你火炭銀禧ICS重有位收今年9月的KI嗎? 有無下午校和校車?學費多少?是否不教中文字?謝謝!

醒目開學勳章

谢谢你如此详细解说,THANKS!!!!!

原帖由 poison 於 10-5-25 02:15 發表
Hi jenniferzhu,
已在PM中回覆你,請你看PM吧!
poison

‹ 上一主題|下一主題