用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉症傾向家長
go

自閉症傾向家長

我個仔都有自閉症傾向,其實我希望一班自閉症的小朋友可以每個月有一次叙會, 給他們可以一起玩,學習和人相處, 因為普通小朋友不知我個仔是有自閉症,所以當小朋友和我個仔玩時,覺得他倒蛋, 所以不和他玩.我見倒很心痛.所以我希望大家有自閉症的家可以SUPPORT 大家

回覆 1# josephinehi 的文章

其實我都好同意,不過地點係好大問題,我囝囝兩歲無語言能力,唔同其他小朋友玩!

我都想參加呀
MSN:[email protected]
EMAIL:[email protected]
我仔仔兩歲, 希望大家有機會做朋友啦

大家好呀!咁啱大家仔仔都係兩歲
my e-mail [email protected]
原帖由 pipi331 於 10-2-22 22:53 發表
Me3, 我都想參加呀
email: [email protected]
我仔仔兩歲, 希望大家有機會做朋友啦

我個囝4歲可否參加?my e-mail [email protected]

我個仔都四歲, 當時醫生疹段為自閉症傾向, 但而家係政府record 係 global delay.
我仔唔怕陌生人, 但比較喜歡同大人/大哥哥玩, 同齡或細過佢都冇興趣.
但大家住區域唔同, 真係要遷就都幾難.

原帖由 henryfok 於 10-2-23 09:45 發表
我個囝4歲可否參加?my e-mail [email protected]

回覆 1# 維他老師 的文章

其實我並非攪手,不如大家在Toppic內講低要求讓大家知道,我諗容易成事!我星期一至日都得,不過我仔仔一定要瞓下午覺,坐長途車瞓半小時都OK!我覺得唔好去D主提公園,小朋友可能會俾各自喜好吸引住,而家長亦要自顧小朋友而末能交流心得!而小朋友年紀對我更不是問題,因為他始終要接觸不同年紀的人!

我都想參加呀, 我個囡兩歲四個月, 16個月做評估時被評為global delay,但我覺得佢似自閉.我email是:[email protected]
最好禮拜六下午或禮拜日.

估唔到有人會support 我建意,因為我初初post該段文字時,無人回應我, 我有些disappoint. thanks.

你們有無提意, 我就想搞一個 citytour, 好嗎?, 我好歡迎4歲小朋友一起玩.

原帖由 josephinehi 於 10-2-19 15:26 發表
我個仔都有自閉症傾向,其實我希望一班自閉症的小朋友可以每個月有一次叙會, 給他們可以一起玩,學習和人相處, 因為普通小朋友不知我個仔是有自閉症,所以當小朋友和我個仔玩時,覺得他倒蛋, 所以不和他玩.我見倒很心痛. ...

估唔到有人會support 我建意,因為我初初post該段文字時,無人回應我, 我有些disappoint. thanks.

你們有無提意, 我就想搞一個 citytour, 好嗎?, 我好歡迎4歲小朋友一起玩.

原帖由 ChingMan1002 於 10-2-24 09:41 發表
我都想參加呀, 我個囡兩歲四個月, 16個月做評估時被評為global delay,但我覺得佢似自閉.我email是:[email protected]
最好禮拜六下午或禮拜日. ...

我小朋友平時返學(1-6)架, 如帶埋佢, 就要星期日啦

原帖由 我係女仔 於 10-2-24 11:40 發表
我小朋友平時返學(1-6)架, 如帶埋佢, 就要星期日啦

無問題

我有多一個提意, 不如我book 一個function room, 然後叫到會, 找一位導師, 和小朋友一起玩, 好嗎?我已做絡了我一位同學,佢有經驗和小朋友玩, 她願意做導師help 小朋友.

Good idea wo, i hope the parents can talk and children can play. Sat or Sun afternoon is more preferably.

回覆 1# ChingMan1002 的文章

如果有興趣的話,請留言

Soory呀!我想問吓咁樣攪大約要幾多錢?
原帖由 josephinehi 於 10-2-24 12:43 發表
我有多一個提意, 不如我book 一個function room, 然後叫到會, 找一位導師, 和小朋友一起玩, 好嗎?我已做絡了我一位同學,佢有經驗和小朋友玩, 她願意做導師help 小朋友. ...

我唸如果有人有會所book場唔會好貴, 其實志在大家出黎交個朋友, share下.