用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校收到叩門信後會否.....
go

學校收到叩門信後會否.....

請問如學校收到叩門信後, 會否打電話俾家長....說已收到信了....因為已寄3封信, 都唔知校長收唔收到 or 有沒有睇?

醒目開學勳章

我寄o左10幾封叩門信, 一次回應都冇收過.... 如果係真係想學校回覆你, 可以試o下寄埋回郵信封, 方便佢send返信俾你啦. 不過就算佢唔覆, 你都可以繼續send o既, 因為依家呢個階段都冇乜特別o野可以做住.

港大同學會一收到信都會打電話比你,其他就影都無

係囉....禮貌上都通知聲...咁你有冇問佢最新情況? 幾時有消息咁呀?

原帖由 cutekiddy 於 10-2-5 03:35 發表

多數唔會call你,試過打去一間問收唔收到和statu。職員/老師話唔清楚叫我等八月如有位會call你。但如果你驚寄失可以再寄多一次連回郵信封,咁我咩寄多一次連回郵信封囉'過咗一星期左右又真係收到回覆信話收到我封叩門信,但現在冇位等八月有位空出嚟先會call我,大致上咁嘅意思。

醒目開學勳章 王國長老

咁好? 我果時都無回音, 等到我頸都長..........
不過最後都等到, 証明佢地有睇

另外st paul's convent都有信, standard 信過滿晒唔收生, 但同時又安排其他人interview..........(網上8到)

原帖由 cutekiddy 於 10-2-5 03:35 AM 發表

Hi all parents,

For 叩門信, you will keep send the same set of profile to that school or you just send the new updated profile of your kid.

For example,
Dec 09: 叩門信 with the activities and awards before Dec 09

Jan 10: 叩門信 with the activites and awards on Jan 10

or you will keep the same set of profile with updated data of your kid??????

Pls advise. Thanks!

Everytime I send a letter to school, I send it by registered mail.  這方法是一位資深老師教我的, 他說一來不怕寄失, 二來代表你有對學校有誠意。如果親自交信的話, 我會像律師樓發信一樣, 在信封及信上加上"BY HAND"兩字 。
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

信就照寄, 我估學校有位&有時間就一次過睇, 唔一定覆.

原帖由 Lovelycat 於 10-2-4 22:18 發表
請問如學校收到叩門信後, 會否打電話俾家長....說已收到信了....因為已寄3封信, 都唔知校長收唔收到 or 有沒有睇?
~easybring~