用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急)
go

藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急) [複製鏈接]

聽返家長分享, 2間路線好唔同,
迦南活動教學之中偏向傳統, 比較嚴緊;
靈糧全活動教學, 注重愉快學習,
迦南每星期有3堂英文2堂普通話, 靈糧就唔太清楚。
至於學費, 迦南$2530x11m, 雜費$2xxx/yr,
靈糧$3200x10m, 基本上冇雜費,
全年總數靈糧會貴少少, 但校車費就比迦南平。
迦南直升同校k1, 靈糧直升同校或鑽石山校k1。
<如資料出錯請家長更正>

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-19 22:26 發表
兩間都收咗我個女讀N1, 請問呢兩間係師資, 教學方式上邊間好d?  只知迦南有外籍教師, 唔知靈糧堂有冇呢?

另外, 係唔係收咗讀N之後就可以直升K班?

學費&雜費方面, 聽聞迦南好貴, 請問兩間幼稚園現時收費多少? ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

初初鍾意迦南教學方式,
但面試後又被靈糧校舍吸引,
結果靈糧收pm迦南收am,
最後考量到迦南幼兒園辦學多年口碑都幾好,
反而靈糧幼兒園第1年辦學...最後決定揀迦南﹗

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-20 09:35 發表
我諗都係兩間都留咗個位先...
實在太難選擇, 又想小朋友開開心心咁讀書, 又想佢學到野.......
其實我係住TKO的, 呢兩間我個女都要搭校車
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

好大機會囉...名字織嘜已經整好左啦﹗

原帖由 bebesoky 於 10-1-20 14:36 發表
babyhilary, 妳決定了???!!
記得預備聯係衫到既名貼

德寶口碑麻麻, 聽聞好商業, 校政亂令家長好激氣,
同樣係私立幼稚園, 翠茵口碑似乎好好多﹗

其實德寶, 翠茵同綠茵都多tko家長揀,
但好多讀1年就轉校, 因為k1-k3冇學劵,
如果afford到$40000+/yr,
出面又有好多更出名嘅選擇,
之前有位翠茵家長話pn淨係am都有5班,
但升上k1只得返2班。

btw, 今日經過tko mtr見到boxhill會享調景嶺開分校﹗

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-21 12:32 發表
迦南幼兒班--> 請問小朋友會唔會讀得好辛苦?
其實我仲有報埋TKO德寶, 因為我見我屋苑都好多小朋友讀呢間

bebesoky,

其實迦南屬於邊個基督教會?
還是只係創辦人係教友?
係咪淨係茶點前祈禱? 仲有冇其他宗教培育, 唸經?
因為我同小朋友都係天主教徒,
其實應該揀天主教學校, 但半日pn選擇唔多,
我又鍾意迦南課程編排, 希望佢宗教培育唔會太多,
唔想小朋友第日再學天主教道理會confuse.

原帖由 bebesoky 於 10-1-21 17:53 發表
另外,  敎自理都唔錯, 在學校幫忙之下, 戒片這任務完成了, 禮貌亦好好的. 不過, 要留意的是宗敎吧, 因為茶點前會祈禱的.

我初時都以為係, 但原來唔係,
部份學劵幼稚園pn冇英文, k1都只係1星期2堂,
但有d就pn開始有英文同普通話;
部份學校會請native speaker教英文普通話,
但好多只係搵一般香港土生土長老師教﹗

原帖由 twinsstar 於 10-1-22 00:02 發表
Also, I think the "Net" resources of govt voucher school are similar.

唔該哂bebesoky,
因為囝囝讀間天主教幼稚園有好多宗教培育,
天主經, 聖母經, 同好多感謝天主嘅歌同禱詞,
有宗教故事書, 會帶小朋友去church etc,
同樣係信天主, 但儀式同用詞就同基督教好唔同,
所以我想知迦南呢方面係點,
如果只係茶點祈禱就ok, 可以放心。

係呀, 我開左個topic, 歡迎妳比d意見我地d新家長﹗

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2183427&extra=page%3D2&frombbs=1

原帖由 bebesoky 於 10-1-22 10:47 發表
應該這樣說, 以"迦南"這個名稱來說, 個人覺得應該係基督敎, 因為迦南意思是上帝應許之地吧 (如無記錯).
祈禱內容是這樣的:
"感謝天父, 賜我飲食, 求主祝福, 食後平安, 奉主名求, 阿門"
我諗同天主敎無咩抵觸吧?!
暫 ...

翠茵課程同口碑都幾好,
但佢地唔會有reject or even put on waiting list,
之前有新都城家長解釋過pn淨係am class都有5班,
仲有pm class呢, 而且新寶城又有一間,
所以翠茵有足夠學位收哂所有學生!

由於翠茵係我囡囡第1間面試,
當時又唔知個女其他面試結果如何,
為確保有am學位, 唯有照交留位費!
之前佢地聖誕活動我帶哂2個小朋友去玩,
當$500係活動費囉﹗

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-25 11:26 發表
星期六同個女去咗翠茵小宇宙interview, 但有d失望.  因為我個女完全唔講野, 又唔望人...但都即場收咗....令我覺得呢間幼稚園好commercial

有冇今年8月入讀麗港城迦南嘅小朋友家長?
我開左個topic比大家分享下!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2183427&extra=page%3D2&frombbs=1

我覺得佢地應該減學費(而家貴過不少名私校)
等認為佢好嘅pn家長繼續比小朋友讀上去,
唔會攪到pn有咁多班, 但k1得返1半都冇...

原帖由 松鼠隊長 於 10-1-25 16:20 發表
佢地而家仲開埋特別班(for pn), 返2個鐘 (3:00 - 5:00) tim, 學費$2200

主禱文係點架? 係咪類似天主教嘅天主經?

砵砵豬, 有冇收到我pm?
關於k2架, 想妳比d意見﹗
btw, 你cfm比細女讀靈糧?

原帖由 砵砵豬 於 10-1-25 17:53 發表
迦南係基督教架....會食茶點前祈禱,會學背主禱文,我大囡k1已經識背....

其實佢真係得食前祈禱係有宗教關係外,都冇咩特別,呀!!係喎!!halloween係冇得扮野冇party架!!

我想一讚既係佢地既校車團體好好...d EE同校 ...

囡囡揀天主教學校選擇比囝囝多好多,
聖保祿, 聖心, 德望, 聖嘉肋etc都係一條龍嘅好選擇!

原帖由 godloveus 於 10-2-3 18:10 發表
我個係細囡,o岩o岩in完Cannan,唔知收唔收

BabyHiliary,
你個囝讀邊間天主教幼稚園?我都想幫我個囡搵間好o既天主教幼稚園!

妳小朋友幾多月出世?
好似話聖心面試老師唔會睇小朋友出生日期,
確保每個小朋友有公平評價,
所以每年都有唔少細b成功考入。
另外聖嘉肋都應該收細女, 有朋友嘅小朋友讀緊﹗

除左最top幾間, 天主教幼稚園選擇都仲有好多,
埋聖羅撒, 聖母, 聖瑪嘉莉大, 寶血, 玫瑰崗etc...

原帖由 godloveus 於 10-2-5 12:48 發表
你講的都是"好"學校,但也是"好"多人爭的學校,我o地呢d細囡...

‹ 上一主題|下一主題