用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請假去旅行, 係唔係唔係幾好?
go

請假去旅行, 係唔係唔係幾好? [複製鏈接]

原帖由 cheechee 於 10-1-18 15:32 發表
想同呀仔在年假時去旅行, 但無位又貴, (除了這些日子, 我已沒其他日子可以去到旅行) 想報20-24的團, 但要呀仔請假三天, 同學校講去旅行? 會唔會唔係幾好呀? ...

乜你認為去旅行重要過讀書咩?
如果你嫌貴, 不如唔好去! 如果要去, 就要早早計劃好, 早啲報團或訂機票同酒店。

如果你去, 會畀囝囝一個錯誤訊息--返學唔係咁重要啫, 下次佢唔想返學, 你點叫都無效, 因為喺佢心中, 已經覺得返學唔係最重要。

有子女, 就要犧牲吓!

原帖由 ming2 於 10-1-19 09:14 發表

agree...我今年都報左年初二(15/2)0既團去korea,去五日,淨係個團費一家四口都接近三萬...如果可以10/2走0既話個團費足足可以平成半咁濟...耐何10/2個日阿囡仲要返半日學開聯歡會...,我同老公都唔想佢地請假唔放學( ...

ming2,
你咁做就係好媽媽喇!

原帖由 MeiMeiM 於 10-1-22 09:39 發表
  不好意思... 我個人就覺得: 行千里路勝讀萬卷書...
可以有旅行+讀書固然很好, 但若只能擇其一, 我應該會選 "旅行"   

你講笑係咪?!抑或你傻咗。
雖然行萬里路勝讀十年書, 但都要睇吓乜嘢情況。

旅行可以聖誕,農曆年, 復活節, 悠長暑假去, 亦可早啲計劃去, 農曆年去唔倒,復活節可以去, 復活節去唔倒可以利用悠長嘅暑假去... 每年都有長假期,點解要喺仲係返學嘅日子去? 除非你知道自己就嚟消失喺世上喇, 咁先會趁早去。

呢位家長, 恕我直言, 如果你咁做, 係自私嘅行為, 唔為仔女著想, 只係諗住自己慳錢。如果係我, 不如唔好去, 等暑假先去, 來日方長...

其他家長同唔同意我嘅講法?

原帖由 chumamma 於 10-1-23 13:29 發表
我試過一次, 副校長致電, 把我洗腦 15 mins.  我以後唔敢。

我覺得副校長做得啱, 佢唔係洗腦, 係講道理畀你聽, 塞錢入你袋, 你要快啲番去多謝佢。

註: 洗腦係貶詞, 喺呢度嘅意思係學校唔啱,硬要你聽佢講, 為之洗腦, 但我又覺得唔係咁, 所以唔應該用"洗腦"嚟形容副的教導。唔知你同唔同意?

‹ 上一主題|下一主題