用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖羅撒
go

德望 vs 聖羅撒 [複製鏈接]

原帖由 babychin 於 10-1-18 13:37 發表
德望 及 聖羅撒都收了我地囡囡, 請問各位對此2校有什麼意見 ?

個人認為:
德望 - 一條龍, 直資, 出名嚴, 多功課, 壓力大的學校, 出年是第一年搞幼稚園, 擔心會唔會老師, 制度各方面未 ready?

聖羅撒 - 冇咩認識, 只 ...

德望小學d成績好好多,我也投德望一票,買個後備喇.

原帖由 babychin 於 10-1-19 13:33 發表
多謝大家的回覆, 我自己心裡第一位都係德望, 但如有幸一直讀上去, 幼稚園,小學,中學, 當中10幾年時間, 個個月俾學費, 當中可能仲要參加其他興趣班, 暑期班等等,......真的不知當時的經濟環境如何, 現在我們都有工做, ...

我覺得可以想得簡單d. 如果小朋友有能力,此刻及未來幾年你又供得起,應該先揀間好學校,到時候如果無錢,再插班去其他學校都容易d,畢竟程度高d亞麻. 一條龍系優勢,但並不代表揀左唔可以變亞嘛,係唔係? 如果依家都好勉強,甘就當然係算啦.

原帖由 babychin 於 10-1-20 13:38 發表
多謝你們的意見 !!
我地住長沙灣區, 德望相對係遠d, 而且daddy有少少擔心, 德望在山邊, 由坪石上一大條斜路, 打風下大雨, 小朋友坐校車, 比較危險。

彩雲村都有差唔多三十年歷史,我細個都住附近,未聽過打風落雨果邊有咩問題wor,我覺得你不用太擔心.其實成個彩雲村,彩暉村都係山腳底下,都係斜既,果度日日都有甘多居民出入,清水灣道落坪石村有好多雙層巴士經過,都無咩聽到意外,不會比平路的風險高好多.
‹ 上一主題|下一主題