用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 可否share一下 links同 heep hong 的私人s 位?
go

可否share一下 links同 heep hong 的私人s 位? [複製鏈接]

因應該下期排到我囝囝了,但其實有d"甲涉",返 links方便好多!
   0    0    0    0

I like links more than heep hong
links hoilday跟公眾假期放(紅日)
but heephong holiday跟幼稚園假期放期
and I can stay the centre see the son in class.
l like the teacher,anytime call them
they is very wellcome and helpful
so far OK in Links traning .
Heep hong I don't know because I no go to there , waiting list is long ,
other I thing is good but I don't like holiday only.

thanks

我想停n1,轉私人s位
links 是那間?
耀能,樂天邊間好
我見價錢大約$7500,
我唔清楚市價,價錢合理嗎??

Want to know more about the class at Links

原帖由 ling619 於 10-1-14 14:01 發表
I like links more than heep hong
links hoilday跟公眾假期放(紅日)
but heephong holiday跟幼稚園假期放期
and I can stay the centre see the son in class.
l like the teacher,anytime call them
they is ver ...

Is you child in the 學習基礎小組?
I'm been on the waiting list of this for 3 months.  Just want to know more.  I made a post on comment about this course of Links before but so far no return.

How long your child has been there?

Doyou think the training is adequate or you still take other 1 vs 1 training?

Are the coaches relatively experienced or green?
Does the adivce of 兒科医生 help a lot?

Is this course very effective in reducing self-stimulating behaviour?

回覆 3# apple~y 的文章

我都想知why wor????

原帖由 nokia6300 於 10-1-15 13:23 發表
我都想知why wor????

我真係好傷心,呢兩日不停流淚
唔知點講起.......
昨天同仔仔評估,醫生話仔仔社教能力弱,同人無溝通
眼神接觸小,自閉症傾向,
但仔仔係屋企好多時好合作,又鍾意望人
好多指領都明白
醫生話社教能力弱,同人無溝通會影響學習
但認為仔仔情況輕微,因為醫生要求仔仔做的事情
仔仔有些都做到,可能我係他身邊就真係聽話D
傷殘津貼都唔比,

其實我以為他番n1一直都好好,因為送他番學無喊
又無賴濕褲
老師又無講什麼,我問過一次仔仔上堂情況
就叫我做評估,什麼都沒說
打電話去學校問又話老師當值
又唔得閒
我c6咪話學校無講什麼,即係仔仔問題不大
好啦到評估完我主動(次次都係我主動問)同老師講番
一講係0甘話仔仔上堂點差點差,唔望老師,
唔識講0野(明明係我面前都有主動講)
全班只係得我仔仔一個0甘
又話遲D肯定係自閉症
我真係唔知仔仔上堂情況0甘差
點解唔一早同我講??番0左4個月啦
即係番N1幫唔到仔仔
一早同我講0甘差咪即轉,去燒
所以想轉........

其實仔仔一出生,我就擔心自閉症
因為我有親戚小朋友係自閉症
大家,長輩有比較,所以我好清楚自閉症徵狀
到他3個月大好鍾意望人,同人笑
到近排主動講好多單字,擔心0左2年
我以為放下心頭大石
發展慢總可以追番.......點知
我唔係唔接受,係傷心,難過........
出街買0野諗諗0下又眼濕濕,真係無用

希望轉私人s位,有幫助啦
我同c6大家有共識,
我知c6都好傷心,因為他一直希望有第2個小朋友
努力儲錢
可能仔仔無福氣有弟弟,妹妹
唔好意思打0左0甘多0甘長.......

回覆 7# apple~y 的文章

我同你既情況好似wor...

不過真係會唔開心ka,一陣好啦,我岩岩先cheer up番自已!

唔好理仔仔係咪a-features,早一點training,會好大help,我而家都唔知阿仔a唔a,都唔理喇,見佢有進步已是好開心的事了!

你間kg d 老帥真係........maybe 佢地怕d家長唔接受,所以都唔敢講,不過去到呢d位,如果我係你,都maybe退學先,再睇下返咩training好,係呢,cac比埋 services你??

我家都好多bb的,我mami有7個 grandkids ka,咪又係得我仔有problem.....唔比較極d人都總有野講呢,不過actually佢地都係worry bb姐.....

老公又想生多個,但呢d唔唸住喇,比d心機凑阿囝先lor

你好好同c6傾下,唔好灰心呀!!十卜你呀

回覆 3# apple~y 的文章

btw...we can't comment the school fee of private S seat is reasonable or not, to me...it is crazyily expensive ah ><

but to be honest, it is a general prive ranged from 7K-7.5K, Links, Heep Hong, and SAHK also launched this program for special kids, see weather the location is ok for you.

my son is now taking a 2-hr course per week in LINKS, so far ok and this is the only program that my son take himself. your son may try this course after school, it is 4-6.

我又咁睇喎...... 我地成日話不好理個病症名稱...只要對佢弱點加強訓練。"你仔仔係屋企好多時好合作,又鍾意望人
好多指領都明白"......聽落情況又吾太壞啫。小朋友都好醒目,選擇性回應,知道家人是需求供應者,其他人就不理。不過不代表我贊成這種態度。我都覺得要教返佢要打招呼及日常禮貌。你可以試吓在他面前同d鄰居,看更叔叔或清潔嬸嬸打招呼,然後要求佢都一樣做。

另外,老師係咁投數,佢冇心機教你個仔,我都建議退學啦。老師冇heart,又點教小朋友聽話呀? 不好話特殊小朋友啦,正常小朋友都有不聽話同情緒問題,老師都要處理,或者跟家長溝通,這是她們的責任。

安慰說話不講啦...其他家長都說了......努力 !!

原帖由 apple~y 於 10-1-15 14:51 發表

我真係好傷心,呢兩日不停流淚
唔知點講起.......
昨天同仔仔評估,醫生話仔仔社教能力弱,同人無溝通
眼神接觸小,自閉症傾向,
但仔仔係屋企好多時好合作,又鍾意望人
好多指領都明白
醫生話社教能力弱,同人無溝通會影 ...

多謝大家意見,支持
我巳經爬番起身,我會叫自己唔好再喊

其實我身邊屋企人,朋友無人覺得佢有問題
好似上次幾位朋友來我家探仔仔
我就教佢叫人姐姐,教0左幾次都主動叫姐姐
好鍾意望我D朋友,佢睇公仔書我朋友問他
又指比人睇,之後大家又抱0下佢,又唔抗拒
平時出入屋企見到管理員,都會肯講bye bye或叫EE
去奶奶屋企玩叫佢都好有反應
平時叫佢坐定定,佢就真係坐定定
想要東西點頭
所以無諗過,想像唔到番學係第2個人
老師覺得係自閉症,樣樣都差

同校長傾,人0地都唔信仔仔屋企係0甘
以為我幻想,有幻聽
又話家長主觀覺得自己小朋友一定無問題
大佬我有親戚小朋友係自閉症
我奶奶平時見佢,都時時叫佢個名
要佢望番過來
如果問題0甘大,佢0地實講啦
好彩現階段無人發覺有問題
所以我無同其他人講,唔想大家擔心
唔想比自己0甘大壓力

我同c6商議後,如果仔仔番學上堂情況樣樣都0甘差
0甘不如上私人s位,全方位訓練
計劃上到9月K1開學先停,到時再睇情況
醫生比我選i/e位,我最後選排e位
醫生都話ok,不過提我要加強訓練仔仔社交,溝通能力
話仔仔學習能力係好好,不過係選擇性學習
即係無興趣就完全唔理,唔so,有些固執
呢方面都要訓練番
叫我出去搵私人訓練幫手
到k1開學情況會好好多
呢幾個月咪慳自己同c6,

我應該會3月比仔仔番樂天
本來想番耀能,不過現在無位
樂天最快有位,交通接送都方便
參觀過中心,感覺都好好
希望黃金時期幫到仔仔

係呀醫生話見我仔仔case
話親戚有小朋友自閉症,都會排快D見
不過都係話暫時無顯示自閉症同遺傳有關
都係原因不明

總之大家互相支持

見到你開心番就好了!!

我仔有nursery收喇(不過有d遠,interview過程中,老師唔又睇阿仔wor,我已經講左佢大小肌有delay問題ka la,佢仲話而家多左學生有呢d問題,佢地個schedule會有大小肌時間,小組又分開同d未咁講野既小朋友做類似st既 training,好似返緊s位咁wor!!),但見你仔仔個case,而家又心大心細究竟應比佢返n1好定再加強training等s位 or k1 (depends on time).

因為我仔情況真係好似你仔仔wor,係屋企可以聽指令,有反應,出街都同人hi,byebye的,最差還是大小肌,如番左學又跟唔上,又真係好鬼side時間wor!

我自己真係好鬼煩,有學校收又唔開心,冇又唔開心......><

定係唔理三七二十一,返鬼左先呢?

apply-y  

唔好太擔心,其實語言遲緩既小朋友,社交能力一定弱,這個係必然,社交差唔代表,影響學習,社交差可能唔識撩人同他人玩,比較被動,其實你老公都講得無錯,學校無投訴問題應該唔大,你小朋友在學校,學唔學倒野,你應該知道,老師問題係一定會同其他同學比較,問題係有無進步,還是返到去乜都學唔倒,K1都收返佢,應該問題唔係你想像咁差.其實老師講既野唔好太介懷,每個人同樣表達一樣野,可能你聽既感受完全兩回事.不過如果可以盡快同仔仔做下私人語言治療先,此終學校老師講野會比較快,好多時佢明白但跟唔切點樣學講野.或者你可以同老師溝通下,盡量同仔仔講野時節拍慢小小.效果應該會有改善.

我係你卜倒去讀,唔係咁多KG,咁有HEART,大部份都搵水行先,學生唔勁唔醒都唔收,最好乜都識晒先返學,唔好理咁多,到時如果你仔仔進展得好好,去返下,都無妨.S位都唔係乜都好........你應該明白我意思.
原帖由 nokia6300 於 10-1-16 19:19 發表
見到你開心番就好了!!

我仔有nursery收喇(不過有d遠,interview過程中,老師唔又睇阿仔wor,我已經講左佢大小肌有delay問題ka la,佢仲話而家多左學生有呢d問題,佢地個schedule會有大小肌時間,小組又分開同d未咁講野既 ...

仔仔番學係有進步,當然同佢D同學仔比較會有好大距離
知道仔仔係比較慢,呢點我一直清楚明白
但我一直認為要比D時間小朋友不停吸收,進步
不能心急
加上仔仔學生手冊表現事項,都有好多個tick,無投訢
試過全部係tick
比我錯覺仔仔番得真係有幫助

但老師一講番,就係表現勁差
一講無樣0野係好,樣樣就係差差差...
總之話全班得我一個仔仔0甘
聽到我真係心痛,個心好實
原來上堂情況0甘差,我又幫唔到仔仔
老師都唔會全班人就我仔仔一個
上堂節奏跟唔到,仔仔都好難吸引,理解
就算日日番全日都無意思
我決定比仔仔番出面私人訓練

我唔敢同屋企人
實比佢0地話我係咪癲0左,比0甘多錢出面番
係咪有錢無定使
一定會話大大0下自然會識
好彩我,c6諗法一致,大家都係為仔仔好
今年過年原本封$20利是,
現在要慳比仔仔封$10利是比人算啦!!

nokia6300
間學校都幾好,你可以比仔仔試0下番兩,3個月
睇0下情況係點

pollybell ,pipi331
多謝你0地詳細分析
我0地一齊努力

多謝你地既回覆,我都沒excuse唔入呢間kg了!不過黎緊仲有2間可以interview,一間都係 i 位既kg,到時再睇下點先,因為呢間會再近一點我屋企!

不過我想問下你地,到時小朋友入左學校,真係點先可以知佢有冇問題呢??如apple-y 的case來說,真係好慘!!$$$是其中問題,但浪費左小朋友既黃金期真係追唔番!!

因 n1 只教自理呢d,唔教knowledge,我都唔知點check佢跟唔跟到!

回覆 17# apple~y 的文章

點解既評語學校可以差得咁遠呢???你間kg係咪好野黎ka?可能同其他 kids比較大d,會嗎?

anyway,如決定左退學就好好plan一下佢既 training,唔好唔開心啦,仲細,進步空間都好大呢,人地講咩,唔好理啦!(...呢樣我都學緊,進步中..haha)

heep hong 有d weekend playgroup 3 月會開新一期,你睇下報唔報左d 先啦,好鬼full ka!

你放心開學老師會經常報告小朋友既學校情況比你知,有問題會同你了解返,再去改善.到適應晒返學,學校會每段時間有評估小朋友學習既能力,所以你一定知道.如果退學都係一個月通知,又唔洗交晒全年學費,無話浪唔浪費黃金期既,一定要比佢試下無人擔保讀S位,就一定學倒野,N1除左自理,有認字,常識學,例如教認電器,天氣冷有咩可以保暖,點樣煲飯,SUPER MARTKET有咩買.......之類.
‹ 上一主題|下一主題