用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇報左綠楊新村N1已收取目錄信? Tks.
go

有冇報左綠楊新村N1已收取目錄信? Tks. [複製鏈接]

如題, 謝謝.
   0    0    0    0

係呢佢學費幾錢呀?

請問綠楊新村邊間呀?

未喎, 佢好似話 4/1 定 5/1 之前丫麻

原帖由 hungredred11 於 09-12-30 17:09 發表
請問綠楊新村邊間呀?

係荃灣, 佢話4/1前收唔到就=唔收, 又落空.

今日收到信喇! 收左AM!

我都收到啦!不過現在15/16,覺得$3,XXX一個學費都幾貴,仲要交12個月。你們知不知道還要交其他費用嗎?例如:校服,書包等等,請指教。

今日收到信了,,, 我報 pm 都收左了, 我不知佢要 12 個月架
剛剛問人 每個月好似要比 $100 書費

原帖由 siupp 於 09-12-31 21:02 發表
今日收到信了,,, 我報 pm 都收左了, 我不知佢要 12 個月架
剛剛問人 每個月好似要比 $100 書費

Congrats! 我只在waiting, 好失望. 我都聽講綠楊係唔平. 睇黎大地都係呢區媽媽, 有報其他嗎?

係呀, 我都覺得佢貴...記得之前問過佢N1 好似有千幾蚊什費, 但無需買校服..

另報左迦南, 都係收AM, 不過都2千幾, 加埋搭車時間其實都差不多

恭喜晒呀, 兩間都收am...... 我兩間都pm.....
都唔知點好~~ 唔知有冇可能可以waiting轉am呢~~

原帖由 coupcoup 於 10-1-1 01:33 發表
係呀, 我都覺得佢貴...記得之前問過佢N1 好似有千幾蚊什費, 但無需買校服..

另報左迦南, 都係收AM, 不過都2千幾, 加埋搭車時間其實都差不多

剛剛打電話到綠楊詢問有關費用問題,現報告一下:
每月學費$3,100 X 12; 另支付$400購買10本英文書, 校服和書包由學校提供,大約6月份會收到學校的領取通知。

thx fabulous, 我一路都唔知佢幾錢學費,真係烏sirsir...
而家綠楊收左pm,真係15/16,方方收左am,又近我屋企多d,學費又差不多,不過方方d NET係印度老師,令我有少少猶豫...

原帖由 大肥羊 於 10-1-2 12:46 發表
thx fabulous, 我一路都唔知佢幾錢學費,真係烏sirsir...
而家綠楊收左pm,真係15/16,方方收左am,又近我屋企多d,學費又差不多,不過方方d NET係印度老師,令我有少少猶豫... ...

我都有迦南/ 方方/ 綠楊 全報pm class 都收左, 我只交了 方方留位費, 請問綠楊程度高d 定係方方呢?

大家知不知道綠楊上/下午班有什麼分別呀?是否質素有很大差異?為何一般人首選上午班呢?請分享一下意見。

一般想返上午都只不過係想就返小朋友既作息時間咋喎.

據我觀察,覺得方方係一間比較caring嘅學校,而綠楊就係比較注重學術嘅學校,我都好想知程度上差別有幾大...我好驚幫阿女揀錯
其實我最緊張係NET老師嘅口音,前日上PG,阿女個同學仔講D好怪口音嘅英文,原來係學屋企印印姐姐嘅口音,老師即刻同果個同學仔嘅MAMA講,叫印印姐姐以後同BB講廣東話,BB咁細個學埋D怪口音英文,大個比較難改...

siupp,咁你會唔會交綠楊留位費呢?我仲諗緊,老公就唔想交...

原帖由 siupp 於 10-1-2 17:12 發表

我都有迦南/ 方方/ 綠楊 全報pm class 都收左, 我只交了 方方留位費, 請問綠楊程度高d 定係方方呢?

如果淨係迦南/ 綠楊, 你地會點選擇呢?

原帖由 cheungbaby 於 10-1-5 11:04 發表
如果淨係迦南/ 綠楊, 你地會點選擇呢?

我會考慮幾樣野:
1. 會否繼續讀K1-K3 - 綠楊無學卷,迦南有,如果會讀上去,咁就梗係揀定一間,唔使轉. 如果諗住K1轉去出名嘅幼稚園,愉快學習就一定揀迦南, 要BB程度好D,例如有多D英文堂,我就會揀綠楊
2. 學術程度 - 我覺得綠楊好似比較好D,NET 都係西人.
3. 學費+校車 - 我prefer N1唔俾阿女搭校車住,綠楊我步程就到,迦南要搭校車,雖然學費平D,但加埋校車費,其實差唔多.

如果係我,我可能會揀綠楊.
不過我而家都揀緊方方同綠楊...頭痛.....

綠楊收咗我地PM,迦南AM,我都煩緊選擇邊一間.正如"大肥羊"所講,真係各有各好.

其實K1我會再報其它口碑好嘅幼稚園,所以綠楊貴都可能只係一年,但佢又偏偏收我地PM,我又唔太鍾意呢個時間...但迦南地點又真係好唔方便,我都prefer N1自己帶小朋友返放學....

迦南vs綠楊...頭痛....
‹ 上一主題|下一主題