用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀緊寶血K1,大坑真光收讀明年K1,轉校好嗎? ...
go

讀緊寶血K1,大坑真光收讀明年K1,轉校好嗎? [複製鏈接]

阿囡06年12月細女,依家讀緊寶血K1,剛收到大坑真光讀明年K1,依家心大心細,轉唔轉校呢?
佢係寶血讀得開心,老師好好,但始終係細女,學習總覺得比人慢,如果讀真光,佢比人韻多一年,加上直上小學,唔駛煩升小問題,阿囡仲有一個細妹,邊間好?請俾意見,謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 see_blue 於 09-12-25 22:30 發表
阿囡06年12月細女,依家讀緊寶血K1,剛收到大坑真光讀明年K1,依家心大心細,轉唔轉校呢?
佢係寶血讀得開心,老師好好,但始終係細女,學習總覺得比人慢,如果讀真光,佢比人韻多一年,加上直上小學,唔駛煩升小問題,阿囡仲有一 ...

既然你去考左, 即係都想轉啦, 咁依家又收左未去LAW, 環境又好, 真光又唔係一間差既學校.

其實我帶阿囡去考係想知佢既能力,今年阿囡才合資報名真光,面試時一如所料,老師問的問題當然佢全部識答,但換轉去年,佢一定被OUT.
上年當佢仲係未夠兩歲就去考不同的幼稚園,準備報讀今年9月的K1,那時佢已懂得聽別人的指示跟著做,但仍只會發出BB話,爸爸媽媽都唔識講,更加唔會答到老師問既問題,例如:你叫什麼名字?指著公仔隻眼問呢個是什麼器官?所以參加幼稚園面試,次次都膽戰心驚,好怕老師會問阿囡問題我亦坦白向老師表明佢未識講野,所以我較喜歡老師從小朋友玩遊戲中觀察他們的表現來決定收生,或者向父母了解小朋友的生活習慣,幸好寶血收了阿囡(可能未必是阿囡的表現,因私我是她們的畢業生).之後今年2月阿囡入讀PN之後,佢學懂了很多,包括說話,社交等能力.
我只是煩惱兩間學校各有各好,加上做大囡確是對小朋友學習較好,應如何取捨,想聽下大家既意見!

I think you have your own answer already...  If your girl is happy with PB, it makes no sense for her repeating another year.  BTW, PB KG can have 1/3 students will go to their primary school and you are the old girl, so your child can have a higher chance going to their Primary.

Actually I believe the difference of big girl and small girl will gradually be reduced.

Hm.... this is a difficult question, as I also head that 寶血 都有chance 去Marymount, 不過都只是hearsay.....

原帖由 see_blue 於 09-12-25 22:30 發表
佢係寶血讀得開心,老師好好,但始終係細女,學習總覺得比人慢,如果讀真光,佢比人韻多一年,加上直上小學,唔駛煩升小問題,阿囡仲有一 ...

您都係想試下佢既能力,試完咪當試完囉..何必自尋煩惱呢 !!! 已我所知寶血都好好架...唔好成日都大b...細b甘啦.....佢既然都讀得好同讀得到.....轉校對佢都有幾大影響架...要重新再適應////

Agreed!!

寶血都是一間很好的学校,最重要是小朋友讀得開心嘛。
無謂要無端端留班和重新適應啦

原帖由 zriclo88 於 09-12-29 15:11 發表
您都係想試下佢既能力,試完咪當試完囉..何必自尋煩惱呢 !!! 已我所知寶血都好好架...唔好成日都大b...細b甘啦.....佢既然都讀得好同讀得到.....轉校對佢都有幾大影響架...要重新再適應//// ...

如無必要, 最好唔好成日轉校, 經常轉換環境同照顧者對小朋友情緒發展唔太好。

我覺得寶血同真光都係好好嘅幼稚園,可以讀其中一間已經好好! 不過考慮到升小學嘅話, 我都會選擇真光,因為依家升小學競爭咁大,始終真光直升小學到時唔使煩,有個保險! 至於你仲有一個細女嘅問題反而唔係咁大,因為假設你大女到時小學順利入到好嘅津小(例如瑪利曼),你細女就保證都入到la!所以最緊要攪掂個大女先la!

醒目開學勳章 王國長老

我又無聽過wor , 我識既寶血人亦唔係入marymount.............
(聖馬加利大我就聽過.........)
原帖由 ngahang 於 09-12-29 02:15 PM 發表
Hm.... this is a difficult question, as I also head that 寶血 都有chance 去Marymount, 不過都只是hearsay.....

醒目開學勳章 王國長老

純粹個人意見:
其實真光同寶血, 學術水平應該大致差唔多
論辦學經驗同愛心, 我相信真光一定好好, 你可以睇下視學報告:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=2657&langno=2#HK
真光有得直升仲可以同時大抽獎, 呢樣真係好吸引, 不過小朋友要再適應, 呢樣你就要考慮下
仲有一樣要考慮, 就係大女vs細女呢個問題, 如果決定做大女, 幾年後小朋友搵小學, 就係全級最大, 如果決定唔repeat, 幾年後就係全級最細, 係真係蝕底的(呢個世界真係咁現實, 就算考小學都一樣睇大細女的..........呢2年考幼稚園, 我相信你都有好深感受了, 唔係小朋友叻就一定會被取錄, 大女細女, 我夠膽講句係有影響的)

原帖由 see_blue 於 09-12-25 10:30 PM 發表

I'm new.

marymount is a government-subsidy school.  I know that there are two round to admit.  The first round based on "counting the points".  The second round based on "lucky draw".   

In fact, no interviews is required for both rounds.  
So, how kindergarten is the factor to affect the admisstion to Marymount?

Sorry that I ask this question as I want my daugther to study Marymount Primary.  Apart from living in that school district, now I'm planning which kindergarten she should study.

Thanks

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-30 12:00 發表
我又無聽過wor , 我識既寶血人亦唔係入marymount.............
(聖馬加利大我就聽過.........)

醒目開學勳章 王國長老

""""""""""聽聞"""""""""
聖馬加利大個校長, 同st paul's catholic, 仲有marymount校長都有d交情, 所以叩門有著數 (有傳言話一早叩定門俾verbal offer tim! 不過真係傳下傳下唔知有幾真)
當然我亦相信好多學生住12網所以易抽到就真--12網女仔揀st paul's catholic近年都一定入, 第十輪亦有少量係15分入到; 而marymount第一輪最少要20分至有機會抽, 15分唔駛唸, 第2輪亦唔易中呀

原帖由 bbAvalon 於 09-12-30 04:45 PM 發表
I'm new.

marymount is a government-subsidy school.  I know that there are two round to admit.  The first round based on "counting the points".  The second round based on "lucky draw".   

In fact, no ...
‹ 上一主題|下一主題