用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇特兒喺滙知中學讀緊, 入來交流吓
樓主: Natronma
go

有冇特兒喺滙知中學讀緊, 入來交流吓 [複製鏈接]

Dear Natronma & MIHO.WAH,

好高興認識你哋! 希望能和你們保持聯絡, 到結果出來, 我一定話你哋知! Natronma, 如果入到滙知, 我稔我有咩唔明一定要請教你!

原帖由 Natronma 於 10-1-26 13:52 發表
Chloeee,

如果入咗, 話我知, 雖然爭一級, 都可以多d 交流.

原帖由 chloeee 於 10-1-28 00:23 發表
Dear Natronma & MIHO.WAH,

好高興認識你哋! 希望能和你們保持聯絡, 到結果出來, 我一定話你哋知! Natronma, 如果入到滙知, 我稔我有咩唔明一定要請教你!

DEAR CHLOEE

好呀! 等妳的好消息

DEAR NATRONMA

THKS ! 我已看了PM 及回妳
MIHO

MIHO.WAH

please check pm.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-28 10:57 發表

DEAR CHLOEE

好呀! 等妳的好消息

DEAR NATRONMA

THKS ! 我已看了PM 及回妳

原帖由 Natronma 於 10-1-22 14:03 發表
carolyschan,

面試是由家長陪子女一起的, 全用廣東話, 老師先叫同學介紹自己, 又問吓佢對讀書的看法, 問吓佢是否怕讀書, 因見到他的成績表就知啦, 我給老師解釋他是有學習困難的, 不過他是很願恴努力的, 老師便收貨 ...

巳經first in, 過程尚算順利,過老師問我第二輪會唔會揀佢地做第一志願,我有d担心,係唔係意味今次唔收呢?我大抽獎係無得揀匯知的,因為都唔係果一個網!
我好担心無second in, 亞仔會失望

Carolyschan,

我想不用担心, 因學校是需要收學生的, 佢又唔係真係收得好爆, 況且佢都唔介意收特兒.  係呢, 其實你又點會留意到呢間學校嘅?
原帖由 carolyschan 於 10-2-6 00:23 發表

巳經first in, 過程尚算順利,過老師問我第二輪會唔會揀佢地做第一志願,我有d担心,係唔係意味今次唔收呢?我大抽獎係無得揀匯知的,因為都唔係果一個網!
我好担心無second in, 亞仔會失望 ...

原帖由 Natronma 於 10-2-6 10:24 發表

我想不用担心, 因學校是需要收學生的, 佢又唔係真係收得好爆, 況且佢都唔介意收特兒.  係呢, 其實你又點會留意到呢間學校嘅?

我舊年在一個家長會中第一次聽到一個家長提過,就即刻上網揾資料,不過當時都唔係好想,因為離我屋企真係好遠。
但亞仔成績唔好,我又接受唔到佢去d band 3學校,聽聞匯知會比機會d學生去培養自信心,這正是我所求的,我唔想個仔成日都覺得自己差過人。況且我諗d家長有免費的資助學校唔比仔女讀,而肯比錢去讀直資,應該都係肯管教和有要求的 (純猜測...),希望班細路會乖d,唔好蝦我個仔

咁你住邊架?

原帖由 carolyschan 於 10-2-7 00:42 發表

我舊年在一個家長會中第一次聽到一個家長提過,就即刻上網揾資料,不過當時都唔係好想,因為離我屋企真係好遠。
但亞仔成績唔好,我又接受唔到佢去d band 3學校,聽聞匯知會比機會d學生去培養自信心,這正是我所求的,我唔想個仔 ...

Hi!我個女上星期四都first in咗! in完我覺得我個心好實,不過又好開心,因為個考官阿sir好好心機同我個女傾計,都未係佢哋既學生,甚至未必有機會做佢學生,但佢竟然用咗好多時間同佢分析,教佢改變自己同改善自身問題既方法,又鼓勵佢唔好攞人哋同自己比較,只要比自己以前進步!我覺得如果間學校d老師如此有"心",連唔係自己學校既學生都咁落力幫助,我稔呢間學校真係唔錯囉!

至於個心好實,係因為個女d成積同埋其他能力真係好差,講真,係自行收生階段,我稔in邊間學校都唔會有人想收佢,所以咪好實囉!

個女in個陣仲攪笑,人哋問佢咩!佢都講晒自己d衰嘢差嘢出嚟!咩懶溫書所以默書差呀!掛住玩呀咁! 又唔識講下自己d好嘢!或者平時幾咁付出努力(其實絶大部份時間都奉獻晒係學業度)! 無計,因為佢都無咩自信心,而且呢d都係事實,都唔可以作故仔,而且呢個就係我個女,我欣賞佢坦白同純真o既!

不過點都好喇! in完真係鬆晒! 唔得咪等派位囉! 都要面對現實!

hi! 原來你小朋友都係考滙知呀! 我係4/2星期四四點鐘in架,你呢?

原帖由 carolyschan 於 10-2-7 00:42 發表

但亞仔成績唔好,我又接受唔到佢去d band 3學校,聽聞匯知會比機會d學生去培養自信心,這正是我所求的,我唔想個仔 ...

尋日滙知打嚟叫我哋新年假後(22/2)夜晚2nd interview, 今次係見校長, 點都好啦! 希望個女最後能入到啱佢o既中學, 我成日都係咁為佢祈禱!:-|

原帖由 chloeee 於 10-2-11 22:39 發表
尋日滙知打嚟叫我哋新年假後(22/2)夜晚2nd interview, 今次係見校長, 點都好啦! 希望個女最後能入到啱佢o既中學, 我成日都係咁為佢祈禱!:-|

我早你一日in , 但我仲未收到電話啊~~~

carolyschan, 點呀! 收到電話未呀! 希望你都有好消息啦! 我哋今晚7:00見呀! 見完唔知幾時知得唔得,有d人話直資會早d比你知(可能係暗示個種)! 今晚或明天再上嚟報告!

呀! 你自行收生的第二選係邊間,有無機會呀?

祝願我哋o既小朋友都入到合適又心儀o既學校!

原帖由 carolyschan 於 10-2-15 19:26 發表

我早你一日in , 但我仲未收到電話啊~~~

星期一in咗lu! 仲竟然遲到成10分鐘添! 真失敗! 重係最尾見個果! 攪到校長同校工都要遲走, 真係慚愧! 雖然時間係好緊迫, 但係我應該可以控制得好d!

今次見校長, 感覺也是很好! 友善,尊重,令人感到親切.....我都好欣賞呢間中學,唔知遲到會唔會令到我哋無咗機會呢?

校長話要等到全港升中放榜才會知結果, 點都好, in完真係鬆晒! 如果唔得等攪珠! 起碼而家可以專注番小朋友o既學習同最後一次呈分試!仲要改善下佢d學習方法同習慣!

不是! 這是正常學校, 不過學校抱"人人可教,皆可成材"為宗旨. 而且現在有學習障礙的學生到處都有, 派位的話間間學校都有機會派到, 只是這間學校不會因學生有學習障礙而拒絶學生,也會看看學生有沒有其他發展空間,讓他們在不同的專長上培育他們成材.

原帖由 小寶 於 10-2-26 21:08 發表
請問這間是否專收特殊學生?

原帖由 chloeee 於 10-2-24 14:13 發表
星期一in咗lu! 仲竟然遲到成10分鐘添! 真失敗! 重係最尾見個果! 攪到校長同校工都要遲走, 真係慚愧! 雖然時間係好緊迫, 但係我應該可以控制得好d!

今次見校長, 感覺也是很好! 友善,尊重,令人感到親切.....我都好欣 ...

我仲未有電話,點算啊

不用担心, 我去年也不用second in 的, 祇in 了一次.

原帖由 carolyschan 於 10-3-1 00:11 發表

我仲未有電話,點算啊

那太好了! Carolyschan, 我們的小朋友仍有機會做同學仔!

原帖由 Natronma 於 10-3-1 14:31 發表

不用担心, 我去年也不用second in 的, 祇in 了一次.

回覆 1# chloeee 的文章

希望是啦....
其實我幾滿意亞仔當日表現,最唔好係張成績表姐
今日剛見完另一間學校就真係無眼睇,要用英文,連一d好簡單的字都讀錯 (d 略深嘅反而識!),miss 都打個突

原帖由 Natronma 於 10-3-1 14:31 發表

有樣嘢想請問Natronma, 滙知新生適應課程係咪整整1個月? 你仔仔果陣係暑假幾時開始? 係咪星期一至五都返?返全日? 謝謝!

Chloeee,

唔好意思, 真係唔多記得, 不過印象中好似係2-3星期, 係咪日日要返, 巳經唔記得.你而家要plan 定暑假了?

原帖由 chloeee 於 10-4-19 09:19 發表

有樣嘢想請問Natronma, 滙知新生適應課程係咪整整1個月? 你仔仔果陣係暑假幾時開始? 係咪星期一至五都返?返全日? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題