用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華插班要求
go

英華插班要求 [複製鏈接]

今日先出, 要求不差過LS:

http://www.yingwaps.edu.hk/html/apply-other.html

現正接受本年度小三插班生申請,詳情如下:

名額:一名

投考資格:全級首五名或A級成績
     操行B+或以上

截止報名日期:2009年12月31日

辦公時間:星期一至六 9:00a.m..-3:00p.m.
(星期日及公眾假期除外)

考試日期:2010年1月19日 3:30p.m.-5:30p.m.(包括中、英、數)

入學日期:2010年2月1日

備註:
1. 請家長於辦公時間親臨本校遞交學生個人學習檔案
2. 資料一經遞交,將不獲發還
3. 校方只會致電通知部份申請人應試
   1    0    0    0

O甘似大公司聘請職員既.........又要成績叻,又要品行好, 講真小朋友有D甘好既成績都唔會轉校啦!!  而家D小朋友讀書真辛苦,又大壓力,細細個就要好似D大人O甘面試見工,先可以入讀佢地既學校!

原帖由 mya 於 09-12-17 17:38 發表
O甘似大公司聘請職員既.....呢間學校收生既手法,真係不太認同....又要成績叻,又要品行好, 講真小朋友有D甘好既成績都唔會轉校啦!!  而家D小朋友讀書真辛苦,又大壓力,細細個就要好似D大人O甘面試見工,先可以入讀佢地 ...
你…唔係下話?!SFA出名深,但SFA最好成績果幾名通常都會轉校架喎,轉校有咩問題?話唔定YW的學生都有人轉去DBS/ LS/ SPCC呢!

仲有,比你有得揀都想揀個叻架啦,我反而覺得咁既條件開個好普通。佢唔開頭三名+操行A-,其實係咪反映佢地要求低?

原帖由 fsforth 於 09-12-17 17:07 發表
今日先出, 要求不差過LS:

http://www.yingwaps.edu.hk/html/apply-other.html

現正接受本年度小三插班生申請,詳情如下:

名額:一名

投考資格:全級首五名或A級成績
     操行B+或以上

截止報名日期:2009年12月31日
...

Hmm may be applicants should prepare self-introductory videos on U tube and let guys on the Net to vote

原帖由 VKwan 於 09-12-17 17:50 發表
你…唔係下話?!SFA出名深,但SFA最好成績果幾名通常都會轉校架喎,轉校有咩問題?話唔定YW的學生都有人轉去DBS/ LS/ SPCC呢!

仲有,比你有得揀都想揀個叻架啦,我反而覺得咁既條件開個好普通。佢唔開頭三名+操行A-,其實係咪反映佢 ...

咪係O羅! 有好既成績要轉校唔係應該選D更出名既學校...

回覆 1# fsforth 的文章

yw越來越古怪,太高調,商業味濃,不似一間學校,會唔會自視過高呢:( :(

佢有空位既, 有得揀當然揀個成績好既~!

佢既要求都唔算高了, 間間小學都有頭5名 & A級成績, 但間間學校程度唔同. 真係好多人都有資格.

That is almost the end of the term??  Can anyone explain?

原帖由 hello0419 於 09-12-18 00:14 發表
yw越來越古怪,太高調,商業味濃,不似一間學校,會唔會自視過高呢:( :(

我都覺得...

原帖由 wisekid 於 09-12-18 09:13 發表

That is almost the end of the term??  Can anyone explain?

應該係下學期開始!

原帖由 hello0419 於 09-12-18 00:14 發表

太高調,商業味濃 - agree to this point!

回覆 2# mya 的文章

學生成績名列前茅代表他已經對學校給他的測考應付有餘, 有人會留低享受第一的感覺.

有人會去另外一個更高程度戰場找可以打敗自己的人, 給自己進步的空間和動力, 遇強愈強

Announcement posted in school's website is "high profile"? Commercial?

Interesting point.

A parent is referring the announcement here for discussion only.

=====

Grade A requirement for only 1 vacancy is not close to "自視過高". It is "要求一般"

I don't think the school post the requirement on the school website is "high profile" & "commercial"!!!

原帖由 Kanba 於 09-12-18 11:24 發表
Annoucement posted in school's website is "high profile"? Commercial?

A parent is referring the annoucement here for discussion only.

=====

Grade A requirement for only 1 vacanc ...

Excuse me, my concurrence was not based on this 'ad' but the general impression of this school.

原帖由 Kanba 於 09-12-18 11:24 發表
Annoucement posted in school's website is "high profile"? Commercial?

A parent is referring the annoucement here for discussion only.

=====

Grade A requirement for only 1 vacanc ...

Agree! 唔上YW web site 都唔知佢收插班生, 又點會 high profile?

Commercial...校長曝光率多些不算是什麼, 很多學校都有不同刊物去介紹自己, 摺埋唔出聲是不是最好呢? 多些channel 比家長先了解學校再決定申請與否, 有問題嗎?

補習天王就commercial...幾時見過林校長個樣在巴士車尾出現過呢?

我只是想提醒有 YW offer 的家長, 如果未有更好的offer 在手而放棄YW, 以後想考番入來讀都不容易...

原帖由 fsforth 於 09-12-18 12:14 發表

Agree! 唔上YW web site 都唔知佢收插班生, 又點會 high profile?

Commercial...校長曝光率多些不算是什麼, 很多學校都有不同刊物去介紹自己, 摺埋唔出聲是不是最好呢? 多些channel 比家長先了解學校再決定申請 ...
唔需要提醒,唔需要講任何說話,想讀就讀,唔想讀咪去第二間。就算入讀又未必代表讀得掂,成績未如理想就會覺得老師教不好,諸如此類……比如話功課量,永遠有人話多亦有人話少。感受性比較其實好主觀。

有思考,識排序的家長只會詢問事實性的資料問題,根本唔需要問人邊間好d,我好奇怪點解bk家長咁多人咁兒戲,這好似個細路問大人邊件玩具好咁!

非常認同你的講法。
你哋唔可以用常人的想法睇一個非常人的校長,她並不是你哋表面睇咁簡單,我周遭的親朋戚友,有很多小朋友係讀英華,有些已經升讀了中學,有些現在讀小學,學校裏的事亦聽聞過,走的老師亦見很多,她來自那裏你哋有冇素聞過,總之說話不要講太多。

原帖由 Loklok2 於 09-12-18 16:01 發表

非常認同你的講法。
你哋唔可以用常人的想法睇一個非常人的校長,她並不是你哋表面睇咁簡單,我周遭的親朋戚友,有很多小朋友係讀英華,有些已經升讀了中學,有些現在讀小學,學校裏的事亦聽聞過,走的老師亦見很多,她來自那裏你 ...

Can you share what you know and heard?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2174619&extra=page%3D2&page=8

原帖由 mamay 於 09-12-18 16:46 發表

Can you share what you know and heard?
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題