用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC & KV
go

SC & KV [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

其實而家做家長真係好難, 又要個仔女入好學校/名校想佢第時好d, 而家d小學又short嘅, 功課量同考試/測驗好多, 想仔女名列前矛唯有加兩錢肉緊, 學我個教師朋友話齋, 近年100個小朋友中可能只有幾個係唔洗靠阿媽而讀到書又好成績嘅....
但係點樣同小朋友0係學習過程上保持良好關係唔日日開火, 對我呢d新手媽媽又係一門新嘅學問~~

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-9 16:21 發表

我都係見到我家姐日日和個仔開戰(個仔又係幼稚園活動教學的 ),陪做功課、默書、測驗、考試,搞到母子關係極差,最大件事係間小學已經唔算好谷。

我同我自己講,要盡量避免此悲劇發生o係我屋企。 ...

同意同意

原帖由 linglingng 於 09-12-9 16:07 發表

我同你一樣 SC 收, KV 係 waiting list. 個天都幫我安排咗. 其實我 like KV 可以教倒小朋友自己自動自覺做功課. 唔駛等我放工返嚟先很做. 因我見我呀嫂每日都好辛苦叫個女做功課(P1), 佢個女幼稚園讀活動教學的.所 ...

我都係見到我家姐日日和個仔開戰(個仔又係幼稚園活動教學的 ),陪做功課、默書、測驗、考試,搞到母子關係極差,最大件事係間小學已經唔算好谷。

我同我自己講,要盡量避免此悲劇發生o係我屋企。

原帖由 fredmama 於 09-12-9 14:21 發表
我個女都係 sc 收左, 當初我都係 like kv 多d, 可能做媽咪既, 唔想佢小學 pickup 辛苦, 又要辛苦地同佢跟功課, 所以 prefer 佢由KG開始習慣呢d生活, 當 kv 未出 result 時, 都煩左好耐, 又同老公 disccus 一輪 (因為 ...

我同你一樣 SC 收, KV 係 waiting list. 個天都幫我安排咗. 其實我 like KV 可以教倒小朋友自己自動自覺做功課. 唔駛等我放工返嚟先很做. 因我見我呀嫂每日都好辛苦叫個女做功課(P1), 佢個女幼稚園讀活動教學的.所以都驚個女會變成咁. .
其實SC 係咪活動教學呢? 係咪都有很多功課嗎?

我個女都係 sc 收左, 當初我都係 like kv 多d, 可能做媽咪既, 唔想佢小學 pickup 辛苦, 又要辛苦地同佢跟功課, 所以 prefer 佢由KG開始習慣呢d生活, 當 kv 未出 result 時, 都煩左好耐, 又同老公 disccus 一輪 (因為老公 like SC)....

到依家 KV 係 WAITING LIST, 好似個天都幫左我去 CHOOSE, 而自己又再諗返囡囡係咪真係適合讀 KV in case 佢收.... 依家覺得只係我一個 like KV, 其實囡囡真係適合讀 SC 多D...

所以我覺得 SC 同 KV 都係好學校, 家長應該向小朋友方面諗, 如果真係唔適合, 個小朋友可能唔鍾意返學... 到時又要諗轉校

I have the exact same concern as you. So I am more geared towards St. Cat.  In fact, I do appreciate more involvement with the school. I do find the one down side of KV being fewer school parents involvement.  Hopefully, the more active approach will make school more fun.
原帖由 hecabb 於 09-12-9 12:29 發表
終於見到個會入 SC EP AM班嘅朋友仔喇..

我女女都係收咗入norfolk校.  我d朋友都話入到呢班真係好難得, 我都有介意過SC可能冇KV教得d小朋友咁discipline (所以收到kv waiting list0個陣有dd失望), 但係由細學好lang ...

或者是收 KV 学費的 SC,

Anyway, agree with a parent's saying, 有選擇已是有福, 大家要知福, 不要當作煩惱啊!

未有 confirm offer 的家長, 不用太失望, after Dec.12 when KV & SC has confirmed the 1st round registration, lots of offers will come up.

其实, 這只是一塲兩歲小朋友的友誼賽, 得分失分(並不是成敗)基於很多因素, 人生賽道很長, 我們的寶貝, 還在起點上跌跌踫踫呢!

大家加油!

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 16:31 發表

我想要一間有net 既kv

我會揀 KV, 因為將來也希望升讀傳統式學校.
KV 的教學方式比較接近, 將來小朋友容易適應.

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 14:19 發表
你地選定未呀?

終於見到個會入 SC EP AM班嘅朋友仔喇..

我女女都係收咗入norfolk校.  我d朋友都話入到呢班真係好難得, 我都有介意過SC可能冇KV教得d小朋友咁discipline (所以收到kv waiting list0個陣有dd失望), 但係由細學好language又真係好重要而入英普班又如我所願, sc個language environment咁好真係好難得, 連阿女而家playgroup個普通話老師都話sc教得好..咁discipline嘅野唯有自己教好d...

不過sc係比kv需要多好多 parents involvement, so唔懶得~~

原帖由 LoveYauYauB 於 09-12-9 00:25 發表
我08/07女女都有好多offer, 有報的都收佢, 不過我問過佢, 佢話選SC, 所以放棄KV等等! (我晒左D相出來俾佢選, 而且講埋俾佢知有邊個鄰居哥哥姐姐讀緊, 咁佢都話要SC -- 都算民主啩 ---"假"果仲, 哈哈!)
我同老公唸過 ...

原帖由 primrose_bb 於 09-12-9 11:57 發表
要寄掛號呢!(registered post)

知道知道

要寄掛號呢!(registered post)

原帖由 primrose_bb 於 09-12-9 11:39 發表

跟我的想法一樣。我想,最遲明天前一定要有答案,因爲要交留位費。你最後決定成點?

kv 一陣去郵局了 (我係穩陣派..都係早d寄)

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 16:31 發表

我想要一間有net 既kv

跟我的想法一樣。我想,最遲明天前一定要有答案,因爲要交留位費。你最後決定成點?

我08/07女女都有好多offer, 有報的都收佢, 不過我問過佢, 佢話選SC, 所以放棄KV等等! (我晒左D相出來俾佢選, 而且講埋俾佢知有邊個鄰居哥哥姐姐讀緊, 咁佢都話要SC -- 都算民主啩 ---"假"果仲, 哈哈!)
我同老公唸過中文及數學可以自己再加強D教佢, 因為0-6歲學好語言可以好native; 而且可以慳番系出面學呢兩種語言 (英普)嘅錢, 可以學埋其他語言 如 Spanish or French之類, 因為而家有D小學都有其他語言要學! (雖然我不是想入果D小學, 不過早D學多D語言, 對佢將來點都好D啩!)
而KV 就沒有這個優勢, 而且人人都話 SC-英普 AM - Norfolk Road是很難得的, 算是很Lucky, 放棄了就晒左個女的努力 ---雖然我唔覺得佢有努力過!

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 14:19 發表
你地選定未呀?

原帖由 ysnmama 於 09-12-8 16:12 發表
年年都好多家長比較SC及KV.但好像比較完也沒有結論. 因為任選一間也是好, 但也有所缺的. 要看家長想如何付出而互補長短.

不如有一間是SC加KV版好嗎? ...

哈哈...如果有一間學校係全日制一條龍,早上行KV教學模式,下午像SC,咁就中,英,數並全,又唔洗三年後再“戰”。

其實煩選邊一間, 已經係福, 有好多家長係無選擇, 我相信佢地仲煩, 係晚晚瞓唔著唔知點算好, 而唔係晚晚瞓唔著唔知揀邊間

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 18:12 發表
昨晚都想2間比晒! 拖延吓先算,未瞓著個腦不停係到諗,覺得自己好似中咗毒咁,今日同2個朋友傾完好啲喇!
明天比自己一個答案!

原帖由 VIVIANSHUM 於 09-12-8 18:12 發表
昨晚都想2間比晒! 拖延吓先算,未瞓著個腦不停係到諗,覺得自己好似中咗毒咁,今日同2個朋友傾完好啲喇!
明天比自己一個答案!

有答案講我知 (8卦 )

簽名被屏蔽

原帖由 小曳人 於 09-12-8 16:54 發表

有d人話km係兩間之間
有kv嘅功課量+自動波做功課+數學  (中文好似少d人直接比較過)
有NET, 有PTH, 有機會俾小朋友企出嚟講嘢

Totally agree...that is the reason why I choose KM and give up KV...
‹ 上一主題|下一主題