用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

無諗過少少分享會有家長留意呢!

分享多少少, 陳校長一再強調佢地不只著重同學的成績, 而是整個生命的改變, 因此學校只會有「感恩見証集」而唔會出「學校成績或獎項」。另外, 學校又推行在主要科目每兩班分三組上課, 使老師能更有效兼顧唔同程度的學生。

而且學校不容許所有中小學生到校外吃午飯,可訂飯或帶飯。學校又好著重培養小朋友愛閱讀, 早上開課前, 小學有9成以上, 中學有8成以上學生同學都很自覺地在課室內看書。

唔知有無機會同你做同學呢?

原帖由 mcheung1 於 09-12-7 15:03 發表
音小都幾好呀!!!點解咁少人提, 大家可唔可以講下大家的意見, 是英文小學嗎????
睇完以下的文章我都好想囝囝讀音小, 因我好同意校長的講法.

以下轉載wingtsang的文章, 謝謝.

上星期五參加左音樂中學的簡介會, 對 ...

我本來都有你的擔心, 但係參加學校的音樂會同簡介會後, 就放心了! 因為校長說任何人唔會無端端對音樂失去興趣, 小朋友就大多數係因為無家人的支持欣賞鼓勵, 又或是強迫他們去練習才會抗拒學習樂器! 而正正音樂是主科, 就好像中英數一樣, 如果你孩子對中文認字有困難, 你不會考慮叫佢不要讀中文, 而是用不同方法去協助引導佢。學校就是要用鼓勵去使小朋友有信心並對自己負責任去學習, 不單只在音樂上!

原帖由 Loklok2 於 09-12-8 11:19 發表

我都好頭痛呀!
我個仔都比音小和祟真取錄了,我還在考慮當中,一時就想音小一時又想崇真,大家各有各好點算呀!!!
而家個仔咁細,如果真係選音小比個仔,我驚呿冇興趣, 因為漫漫長路,點讀完小及中學呢? ...

校長都係話要蝕架! 因為學音樂係會愈學愈貴, 仲要係1對1真係好抵架! 而且教音樂的老師好多都好高學歷。我有朋友女女學校每個月要額外比4 / 500蚊學樂器, 仲要係上課時間, 1對6添!

原帖由 Loklok2 於 09-12-10 11:09 發表

你這個原因我都明白,但這個價錢係包括學費和學樂器,其實係超值0架!你知啦!讀出面啲學校自己學樂器都係一條數,所以音小絕對係物超所值的。^^
                                        。 ...

我自己條數就係咁計:  唔洗出去學琴 -$1,000 + 唔洗去補習 - $2,000, 而且鑽石山我可以自己接送 - $500, 所以我就會覺得好抵

原帖由 mat媽 於 09-12-10 15:58 發表

你都有道理啊!! 而且還有車費, 膳食費, 等等......

我問過幾位在音小的朋友, 他們都說不用外出補習, 課外時間只會幫小朋友報讀興趣班, 而校長亦在簡會上答家長時說不鼓勵學生在校外補習, 音小中的學生亦很少需要在外補習。

其實, 我覺得補習很多時是該間學校的風氣, 因為大家為了成績名次, 家長不斷為小朋友打補針, 身邊家長個個都為小朋友進補的時候, 作為家長又如何可以置身事外, 只著眼小朋友的學習興趣和正確態度呢?

音小中因為沒有將成績比較, 只會不斷鼓勵小朋友超越自己, 要自己去進步, 正如校長說有兩個小朋友, 一個天資聰敏, 輕易取得100分, 另一個盡了最大努力只得到70分, 但是天父肯定會比較喜歡取得70分的小朋友。

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-11 08:36 發表

點解不用補 習 呢?

要放棄名校學位, 真係好難得呢! 所以我唔敢同仔仔考咁多學校, 好驚考到時又唔讀!

我都問過音小的媽咪, 佢地都話一d都唔會淺, 相反音小比其他學校多左科目, 如生命教育, 音樂欣賞, 音樂歷史, 但是小朋友都應付得到, 而且讀得開心。

原帖由 misu 於 09-12-11 03:53 發表
上年我就係放棄咗德望而選擇音小的!當時個個都話我傻!因為我自己唔識音樂又唔係基督徙!但係無法子啦,我個女好鍾意呢間學校,而我又非常認同學校既理念。雖然未開學前真係有啲擔心學術會比較淺。但係而家返咗學己經3個幾月,我 ...

記得校長講過, 學校在某些科目 (如: 英文) 會將兩班同學, 分三組上課, 方便照顧不同程度的小朋友。

原帖由 ming2 於 09-12-24 09:17 發表

我又好似唔係好覺佢地有咩補底班呢類型0既野喎?!...唔知有冇其他家長可以答到你呢?!...不過我又覺得...學校本身唔係話係個d只係著重學術成績0既學校,佢地係會令學生自己對學習負責任,...佢地係要學生超越自己而唔 ...
‹ 上一主題|下一主題