用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 純男/女校會唔會好容易.....
go

純男/女校會唔會好容易..... [複製鏈接]

小學男女校, 如上到中學係男/女校時, 佢地會唔會因而容易鍾意左同性呢? 是的話作為mama你又會點處理.
   0    0    0    0

有可能.因為日日對住既都係男/女性.有D男/女校係出現同性戀.雙性戀.但接受正確既性知識就OK!

我知凡是純男/女都要預左有咁既可能, 但冇諗到咁快要面對, 鬧又唔係, 勸又唔係, 又唔想去到學校, 可以點呢?

我是讀女校大的。弟弟都是讀男校。我們都有正常家庭。
不必擔心進入此學校的同性戀機率會增加。同性傾向是先天就形成。
性別取向是這階段孩子要成長的必然階段,如果你在教育孩子上有困惑,建議你找專業人士幫助。

我認為初中學生,無論是那種學校,都會只同同性玩,如果仔女是讀單性學校,都要找些機會讓他/她接觸異性,例如童軍等有益身心的活動!

亞女讀女校, 開始都話發現學校有好多"疑似" TB的學姊, 但一般都是性格比較"男仔頭", 比較中意表現"出位", 並非真的女同.

唔出奇,這個階段喺會容易有感情投射, 讀齋校咪同性,同男女校咪異性. 但我覺得是peer group 情感多, 渴望得到較close的關係,尤其係女仔. 佢哋未識分好朋友和男女朋友的分別. 我知有些真喺天生,但更多是青春期一個process而已. 當然要提點佢別踏過界. 總之而家做人父母真艱難, 真喺'船頭驚鬼,船尾驚賊'!

‹ 上一主題|下一主題