用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keenmind vs. Kentville
go

Keenmind vs. Kentville [複製鏈接]

阿女讀緊 keenmind (pm), 依家收到 kentville (pm) offer, 請問大家會點選擇呢 ?
   0    0    0    0

KM pm 係國家班喎, 如果你小孩習慣左返pm, 梗係揀KM.

what's 國家班?

Kentville出名D..

i will choose km even if you studied in am class.  think the english standard is better in km.

如果係我會揀kentville,呢間真係好多人考,好出名,而km好多人都話佢d英文係philippine accent,因咁樣有人要轉校......

原帖由 Tabobo 於 09-12-6 08:52 發表
阿女讀緊 keenmind (pm), 依家收到 kentville (pm) offer, 請問大家會點選擇呢 ?

Of course...I will choice KV...of course..some of my friend's kid had studied at KM but got waiting list or rejected on most famouse primary school...they all think KM hasn't builded up a good reputation yet...but KV does.

醒目開學勳章

原帖由 chacomum 於 09-12-6 21:33 發表
如果係我會揀kentville,呢間真係好多人考,好出名,而km好多人都話佢d英文係philippine accent,因咁樣有人要轉校......

唔覺喎??
ABC / 差 就有, 不過accent ok~

揀學校, 應該揀間啱自己同小朋友嘅, 多唔多人考..

讚成你留番向Keenmind, “一動不如一靜”﹐仲有我個朋友(小朋友讀緊)都話keenmind認真辦學﹐老師好好﹐英普班做得出色。

小兒也是在KM(PM),會否同一班(B班)同學呢? 同樣面對St. Cat(AM-英普)offer 問題,留在KM或是轉St. Cat 上午,還在考慮中。 至於KV,我覺得對考小一會有有幫助,名氣應該會比KM好。

我係 c 班呀, 我個女其實依家都係鐘意講英文多 d, 中文好差, 都諗緊 kv 會唔會比到中文 training 比佢, 因為我都知 中文其實難學過英文, 而且好多人同我講, kv 名氣大 d.

不過, km 老師真係好好, 阿女讀得好開心, 我睇得出班老師真係好有 heart, 我有 d 唔捨得, 好難抉擇

不過老公話, 升 k2 又係另一班老師, 唔捨得應該唔係 consideration ....

所有好煩.....

my son also studying in KM (PM Class A)...he also got the offer from KV (PM), but I think I will stay in KM because I like the small school and the teacher is very good...

醒目開學勳章

留在KM囉我覺得,因為小朋友適應要一段時間,KM仲係小班教學,我知道今年KV收多咗人,我打去問過,唔係600人,係7百幾800人呀~所以可能一班老師要對學生的比例會高咗囉~我又識有人在KM讀K3讀得好好~所以你自己諗清楚,你小朋友係唔係轉咗KV一定適應到,因為我聽過有人在KV讀得唔開心轉走的~希望你小朋友讀得開心,愛讀書,第二時考到好小學啦~

原帖由 queen_sze 於 09-12-7 22:06 發表
留在KM囉我覺得,因為小朋友適應要一段時間,KM仲係小班教學,我知道今年KV收多咗人,我打去問過,唔係600人,係7百幾800人呀~所以可能一班老師要對學生的比例會高咗囉~我又識有人在KM讀K3讀得好好~所以你自己諗清楚,你小 ...

乜學校都會答人今年收佐幾多個學生架? 等我都打去問下10/11 年到底幾多人一班同埋會唔會超額先...

醒目開學勳章

我都唔知喎~我問佢(KV)有幾多人waiting list  ,三位數字 or 四位數字, 就話唔知,就算知都唔會答, 呾我咪又問今年收幾多人囉~點知佢話 7百幾8百人~所以我覺得佢今天收多咗人 ~!

my friend's daughter is studying at KV and he told me that more than 30 children per class with 2 teachers only...

that's one of the reason I give up KV and stay in KM....

我個女都係讀緊KM不過就am class,我都有考KV但就waiting,其實如果你個女中文唔係o甘好而且又讀國際班,不如留返o係KM啦,因為我個人認為KV係比較中文、數學仲有紀律好,但英文就應該無KM o甘好,因為KM起碼都係ABC或者亞差教,應該會好D。仲有我就覺得如果有開外籍老師教英文好難返轉頭俾香港人教。

而且KM D老師都唔錯,我自己係每日接送返學o既我見到我個女好開心o甘同D老師講早晨同再見,雖然我知道有D老師唔係教佢,但都記得我個女個名。

回覆 9# lhshih 的文章

我囡囡同你仔仔一班喎~我地無考kv, 覺得比較傳統唔平均, 人又多, 我地著重英文多d, 鐘意km(pm)有外籍班主任, 所以會留番係km

請問km幾多人一班架. Thanks.

原帖由 muibaby 於 09-12-9 22:41 發表
my friend's daughter is studying at KV and he told me that more than 30 children per class with 2 teachers only...
‹ 上一主題|下一主題