用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 各位覺得浸大幼稚園的程度如何??
go

各位覺得浸大幼稚園的程度如何?? [複製鏈接]

我當初都將浸幼放頭一二位, 都想小朋友開心學習, 一心上浸小, 但去INTERVIEW 時發覺佢地完全唔駛IN又無觀察考生, 只係好似見工咁IN 家長, 我就唔多高興, 亦好疑惑究竟呢間幼稚園想點呢? IN 家長既又吾係學校既老師OR校長, 主任, 由一班浸大既咩DR. 咩發展人員等等黎IN, 我就覺得咁就由呢班人問家長兩三條基本問題就可以決定是否取錄, 但考生就連一句說話都唔駛講, 如果係咁都唔駛面試LA, 只要比問卷家長填, 睇下邊個答得好岩佢地心水就取錄咪得LAW, 咁做咩要帶小朋友去呢? 我IN 完後真係覺得呢間幼稚園都幾莫名其妙! 所以我IN 完後不論佢收唔收我都唔考慮! 無錯好多人都話佢培養學生有自信, 主動學習, ....但外間亦有不少幼稚園不單能培養學生以上學習態度, 而且仲加上學術一定程度, 咁如果有OFFER 為何仲要去一間都唔知佢想點既學校呢!
以上真係個人面試後得到既感受, 不同意請勿見怪! 真是有感而發, 可能我對浸幼之前有一定期望, 亦深信佢地會有自己一套方案方法, 但見佢地都唔知用咩準則收取學生, 就真係好有保留!

原帖由 ctlmama 於 09-12-6 21:56 發表
其實課程嘅深淺見人見至,有校外籍英文老師及普通話老師長駐學校,除搜集資料或工作紙要帶回家中與家長一起做外,其他功課都是在學校做居多,以往都有浸幼學生升上直資小學,如:陳守仁、培橋、真道、優才、音小、蔡繼有等等;津校 ...

在小朋友身上可看到家長有否重視親子教育, 問一些切合年齡既問題, 包括認知, 知識, 一般禮儀等, 都能反影家庭教育! 所以面見學生係基本需要, 當然要小朋友做一此超乎他個人年齡既事情就不合情理, 如果是這樣的幼稚園, 家長都會懂得選擇! 有些家長是真心喜歡及願意配合學校的, 但因不善辭令, 就咁比hkbu reject, 但小朋友就無綠讀了! 其實我只係覺得interview 不應只著重一方面, 應作多方考慮及觀察!

原帖由 ctlmama 於 09-12-7 10:28 發表
其實由此可見浸幼重視幼兒嘅個別差異,不是一開始就定死小朋友嘅能力,因為佢自由一套教小朋友發展嘅方法。不似得有啲學校問幾氣小朋友問題就知o唔ok!有啲就算小朋友識答晒都唔收,都唔知自己衰乜。反而,我覺得學校重視家長 ...
‹ 上一主題|下一主題