用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港生英語能力持續「插水」語文教育政策為「罪魁禍首」 ...
樓主: Kanba
go

港生英語能力持續「插水」語文教育政策為「罪魁禍首」 [複製鏈接]

我囡 d 傳統小學,英文教得個 "want to" 點解點用之後,作文都冇作過一句,小三 la,只係挂住默書、默書、默書、默書,跟住考試,考 d 完全冇教過的『現在式』及『三身單數加個 s 』,佢好多同學都有操補充練習,所以死快 d,英文就變左補充練習做 Grammar,唔適講,唔適讀,唔適解,唔適作,真正『四唔適』。

我從小一開始,只叫囡囡多看英文故事書,從不做補充練習,更不會操練 Grammar,現在總算能聽,能看,能理解,能明白 Grammar 的用處,能從心寫作英文 (more than hundred words),不過代價是英文考試肥左

原帖由 stccmc 於 09-12-31 00:09 發表

英文好,考試好難肥喎。我女女又係睇書多,不做練習,考試測驗唔使點跟,學校仲係教高一級。

唉!咪就係題目分數的比重,及非常多的不同種類問題,全卷分 11 部份,50 分鐘內完成,

i) 閱讀理解有 兩 parts,佔 15分,
ii) Grammars 有 四 parts,佔 20 分,
iii) 看圖看文章寫標準句,只提供生字,要完整標準的句子先有分,有 3 parts,佔 26 分,
iv) 背默文章,2 part,佔 19 分。
全卷 80 分, ii) 至 iv) 都以背默為主,因為要標準答案,自己唸會當錯。

還有,唔背左書去默返出來,怕都會唔夠時間做,因為有 5 篇文章要睇。

多謝各位支持,好想哭

啱啱比個囡做一份 2009年小六的 English TSA,其中的一篇文章 "The Toy Bird",佢自己做,八條問題答對左四條,佢睇得明課文內容和問題,還有、佢現在只是小三。

http://www.systemassessment.edu.hk/pri/2009pri_paper/P6Eng/2009_TSA_6ERW1.pdf

.

有冇覺得問題不在於政府,在於學校為左提高知名度,在小五時已經引入中一的英語教材,目的為了超前其它學校,為了令學生追趕上,只好要學生死背答案,這方法是最短時間學到大量英語的有效方法,不能用慢慢學習但有思考效益的圖書閱讀,但就產生大量對英語失去自信心的學生。

至於來自家長的教育,每個人都有自己的看法做法,當然亦要由自己盛擔,但大家都有同一目標,就是對傳統英語教學,擲下神聖的一票不支持。

我並不是說、只有大量英文課外書閱讀先至是好,我只覺得呢個方法有趣、繼而產生自己動力去加陪學習,好處是多思考,寫作句子變化大,意思深化。

死背是快上手,有些人記憶好,學校容易教。

兩者都有 friends,學英文不能單一,閱讀幫到 input,問下答下就幫到思索深入意思,output 就要多寫作,參考叻人文章,再寫作。講要跟下外國人,談天說地。

我從來唔覺得英文好難,不過怕左傳統教育的死背死默,會記懷腦

中學睇住大學點收生,小學目的就要睇住中學點收人,提高 Band-1 生就能直接提高校譽,所以名小學目標是提高 Band-1 生的學位,高成績打低其它學校。

背默好處是快,容易掌握內容和意思,小學學校只求上英中,讀唔讀到就係你的事,佢管不了。

將軍澳信義會小學應該是間好小學,處處為學生及家長,代價是減班,遲早殺校,所以津校唔係唔知點樣教,只不過 d 家長要默多 d 書,考多 d 試,份英文試卷深 d 就代表學校叻 d。

我同過小一二三的同學上過故事堂,小班會好好多,可以與個別小朋友多作討論、溝通,同學亦會感受到老師的讚許,呢方面會提升學生的自信心。

原帖由 judy 於 10-1-4 11:12 發表

有次搭巴士,見一母女上車,車己無座位。那媽媽未等個女企穩,急任掏出幾張電腦エ作紙叫個女背。內容大概是甚麽開個jepg file 用咩程式, right click 又有些甚麽功能之類。個女可能很晚才睡,疲倦得不得了。

那才惨! ...

我常常叫個囡轉校,但佢話會失去好多認識多年的同學,所以唔想轉。不過見過鬼都怕黑,如果想讀書好,千其唔好去個 d 人人都爭的學校,因為唔係佢教得好,只係份考試卷深,叫家長去教多 d。

好似我囡係十一月已經教晒上學期 d 書s,12月及新年前都唔知教乜,唯有 hea 下 hea 下上堂。

原帖由 oooray 於 10-1-4 11:26 發表

恐怕以現今"平均"英語水平,F.1/F.2未必能應付如此題目。
要現今P.6升F.1應付英中課程?我想能自行理解History or Geography內容一群,英語水平已可橫掃全港。
而最精英的一群,是學校教出來的麼?還是像這裡的家長們下了極 ...

當然是家長 la,我當囡囡上堂個本英文書是遊戲書 ja,如果可以寫作就非常出其,學校就唯一方法,背晒佢,死未!

至於理解中學英文課本,我唸睇得明英文版『Harry Potter』應該有幫助,只是個人睇法

.

原帖由 oooray 於 10-1-4 11:34 發表

操練/背誦文化已是根深蒂固,進入了絕大部份香港家長o既基因。
現今辦學校似開農場多d。打激素?餵哮喘藥?
定開有機農場自生先滅?

哈哈…我地變晒有機農場農夫,有趣。

原帖由 judy 於 10-1-4 12:05 發表
上星期看信報,有一作家分享一故事:

話說孫悟空取經歸來,到花果山探眾猴。眾猴對孫悟空之成就羨慕不已。有一两老猴有所頓悟:在花果山上,眾猴也是一樣營營役役,生活之垗戰、艱辛程度不亚於孫悟空。為何只有孫悟空成為名猴呢 ...

老曹常挂口邊『有智慧、不如親勢』。

各位高人,你/妳們英文咁好,可否講下邊個學習楷段最重要呢!

如果家長們呢,你/妳地細個時邊段學習過程最關鍵!

原帖由 judy 於 10-1-5 14:25 發表

我係Roadshow見黄宝財和田二少就語文政策辯論。黄宝財話發現學生上英文堂學唔到英文,反而英中學生上數理化史地時吸收英文仲快。唔知係唔係真嘅? ...

中學定義英文是做 Grammar,其它科就用自己的英文句子答題,學習到寫作,這才是英文。

語文本身最大 power 是在於溝通,無論是講或寫作。

原帖由 Yau_Cheung 於 10-1-6 13:52 發表
小兒大部份看的書都是從圖書館借來的,請教各位覺得是否足夠合適? 現時小兒選書都是從興趣出發(他較喜歡故事書及部份自然書),到圖書館選擇讀物有甚麼要注意?謝謝!

...

中文有老鼠記者,神奇樹屋,…

英文可以係 Oxford Reading Tree Stage 1 開始,一個個 stage 提升…

原帖由 mattsmum 於 10-1-21 09:09 發表
singtao 21/1/2010:

其實不少家長都希望子女能學好英語,但所用的未必是最正確的方法,或對何謂「學好英語」存在誤解;因此,教育局與香港電台合作,製作一連十集的節目《走出英語迷宮》,以一些輕鬆有趣的方法,教導家長如何 ... 節目將由本周日起,一連十個星期日,中午十二時五十分在無電視翡翠台播出,並可於http//English.eTVonline.tv/網站重溫,有興趣的家長可以留意。

圈中晒我地幾個家長的唸法,不愛默、不愛死背、不愛操補充練習、亦不愛休息時候去操補課。
http://English.eTVonline.tv/

.

‹ 上一主題|下一主題