用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人算不如天算--IN 沙田樂基
樓主: luiflora
go

人算不如天算--IN 沙田樂基 [複製鏈接]

仔仔同老公第一次in得甘差,大家都唔夠休息....老公只睡了3/4個小時,昨晚三更半夜由上海趕返香港!!個仔7:00叫佢起身,佢已經心情勁差,去in時,明明選擇in英文,偏偏來了一個廣東話老師,老師問野,仔仔有3/4次講"l dont know" 識都唔答(因為佢對廣東話反應慢d),加上老師問老公野時,老公一句起兩句止,唔似佢d口才,完全都無將仔仔的優點講出來.想幫口,老師又即時問第二條問題,當時我真的無西心機....還有in8:30分,門就8:30開,幾十秒至兩三分鐘後(總之好快好快)即in.....我地一家3口都未準備好,仲要係8:30之中的頭幾個IN TIM,總之未試過in得甘差!!!唉~~之前IN7間都IN得好好,全收....反而我最喜歡的學校就出事了.....人算不如天算,ANYWAY都好多謝一直比心得我的網友!!THANKS --
   0    0    0    0

好多謝你~~

原帖由 6321 於 09-11-28 14:18 發表
Don't be upset! Nursery is just a start & there are a lot of challenges waiting for you & your kid in long road. Definitely, there are still a lot of good schools waiting for your kid.

Last yr, I ju ...

多謝你的支持及分享!!我常常說:過程盡力,結果平常心面對!!而這次我覺得很無奈,原因是:我沒看到老公和仔仔盡力,但是我不可以抱怨他們什麼.....老公出差體力疲倦,不是他的錯!仔仔還這麼小,年幼無知,睡不夠不回答陌生人問題,也屬於正常,我不能夠抱怨什麼,我只能夠說很無奈!!既然沙田樂基與我無緣...只好在9龍塘THINK上學了!!!希望它更合適我的仔仔!!!明年又可以再努力過!!!ANYWAY 真的好多謝你的安慰!!

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-28 16:07 發表
人算不如天算, 這topic我深深體會到.

11月頭是各幼稚園的面試大日子, 但可惜我仔忽然發燒, 病左一星期多, 錯過了數間學校的面試.  有些學校很好 (如聖保羅堂), 見我有醫生紙, 給我補考的機會, 很公平, 但有些, 就一 ...

唉~~總之now父母壓力好大,都唔知是不是自己比自己!!!自找苦吃???不過阿q d唸,今次失敗都好,起碼唔好覺得仔仔樣樣叻,不知不覺真的會自大....對自己對仔仔都唔好!!!:)

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-28 22:50 發表
好多時都聽到有關九龍塘THINK的comment.  其實, 佢係咪同馬鞍山THINK同出一系. 而課程同師資係咪差好遠架? 只知道馬鞍山THINK嘅N1班不重英文教學, 但該校仍以語文教育為出名. ...

9龍塘Think是最多外國老師,加上學校大,可見天,可上網睇小朋友上課情況!N班每天有1小時45分鐘廣東話,1小時英文,15分鐘國語,升K1英文及國語比重會愈來愈多,廣東話開始減少,去到K3時,學生的英文及國語已經好好了!!而其他地區的THINK好似不相同,不過學費便宜些.我朋友的女在馬鞍山THINK,佢話老師真的好好,成日CALL佢,但是佢覺得英文,國語比較少,所以升K1時,佢要求學校自動轉去9龍塘,結果成功!!佢還說校長同一個人,好有愛心.親自幫佢好多野!!朋友更加安慰我講:9龍THINK好過沙田樂基,起碼地方大又新(下年搬新校舍),又可以上網日日睇仔仔上堂!!我真的好感謝朋友的分享及安慰!!

原帖由 AAAFamily 於 09-11-28 19:35 發表
Totally understand your feeling.  Just do the best preparation and leave the results to god and take it easy.  KLT THINK is a good school.  May be our bb will be classmates.

哈哈~好啊,如果最後大家都返THINK,我地再私下聯絡,可能真的成為同學媽咪

原帖由 jaimegaga 於 09-11-29 22:27 發表
are you interviewing for international class???
i was supposed to "in" for local class, but the adm girl asked me if i would like to have "international " instead, because too much applications for lo ...

甘搗笑???其實有留意我寫野的人都知道我本來是想報英普班,只擔心來了國語人in,個仔仔不懂得反應,為了佢in得會好d,故報中英文班!點知明明選擇in英文,最後卻來了個廣東話老師in,一樣in得差......呵呵~

原帖由 pingu_k 於 09-11-30 01:48 發表

IN7間都IN得好好,全收--->>咁樣好好啦!!吾好太吾開心啦!不過你咁快見左咁多間既?可否share係邊幾間呢?我就大部份都未見/apply呀!!暫時見左3間,有兩間出左result都收左!

其實我都好吾開心呀,我之前一直都吾知原來K ...

我打算比個仔仔讀一年半學校,所以in沙田靈光幼兒學校,好時光(沙田),嘉德麗(沙田第一城),康傑(馬鞍山)for 2010年2月,朗思(9龍塘),迦南幼兒園(9龍塘),啟思(9龍塘)for 2010年8月!留位了think,沙田樂基等結果,還欠9龍塘樂基未in.
你如果真的留錯位去了另一間think,將你的心事告訴果間學校,找校長傾下,因為全港think都是由一位校長管理,佢份人好好,好熱心!!你的心事講出來,個個都會接受的!!佢可能會幫你更改留位費,反正現在又不是尾聲,5月時,佢地都要更改好多野啦,留大訂時,一定有人走....

原帖由 pingu_k 於 09-12-1 00:50 發表

many tks!! 你既提議好好,我都無諗過添!!但係,因為Think吾係我既1st choice,如果佢地真係俾我轉到KlnTong,但我到時又吾讀去另一間,咁又好似好衰,所以我又吾係好敢o係現階段申請轉.......唉.......

你講既一年半學 ...

香港小朋友足兩歲可以入讀n班,而我仔仔是大b一月尾出世,所以明年2月可入讀,不過就要插2007年出生的n班,所以不可以報d超出名學校,一定無位!或者你又會問,甘8月時是否升k1,當然不是,因為8月時佢又未足夠2歲8個月(最小要求)入k1,所以依然是n班,甘就變了比佢讀一年半n班!!無法啦,父母都要返工,真的不想佢成日對住姐姐.

原帖由 pingu_k 於 09-12-1 00:56 發表

many tks for your advice!!  

You can change it to Kln tong in K1 -->> 一定可以轉到嗎? 請問你知吾知係咪到K1, Kln Tong branch教英文既時間仍然係比其他branch多?

一定可以轉到!!只要佢地收返你小朋友升k1(唔收返機會好低)!!9龍塘教的英文比重應該係比其他地區多,即使一樣,起碼9龍塘是真正的外國人教,有d係英美老師!!我知是因為朋友上星期成功幫個女轉左及資料來自佢!!!

原帖由 jaimegaga 於 09-11-30 21:28 發表
actually i picked local because it is morning class, but i choose international as second choice....btw how old is your son? what questions did they ask?
here are the question she asked my daughter:
1 ...

原來個個考d問題都差唔多,老師都係甘問我個仔仔,佢90%做到,10%唔想做(佢講了l dont know 及 what's this),還在in時,走去了另一張台玩人地d玩具,同人地個老師有講有笑tim,要爸爸抱佢返位,爸爸忘記叫仔仔同in我地個老師講"sorry",不過仔仔走時有講thanks and byebye"
唸唸下,如果學校只是考小朋友反應,我唸仔仔可能都有機會瓜...但係如果考服從性,仔仔一定肥佬!!

原帖由 jaimegaga 於 09-12-2 22:21 發表
your boy is very smart ....as can answer most of the questions, and know how to say "i don't know.." moreover he is a big B, should be easily get in la.... why u think you interview is not good lei... ...

可能有對比,之前佢in其他學校時,仔仔不會甘無禮走開及說: l dont know或答單子,之前佢in其他學校時,成日比驚喜我同老師,如:老師問佢耳在那,眼在那...佢答完之後還會唱幾首歌,而老師問佢圖書內的生果是什麼,佢會答一句句子,見到學校其他地方有,佢會好大聲及指住果度講"same",之後佢會講比我地知佢見到d咩,例如:Apple on the tree , one two ..trees.. on the small tree ,Birds are singing in the trees(大約例子)....總之次次老師都讚佢講野好叻,大部份老師還好奇問佢幾時開始識講野,可惜今次佢全用單字答及走開,變得好bb,沒驚喜比個老師,當日老師都好像未清醒甘,還問佢會講野嗎??老公又未清醒甘答:會!!我差d暈低,仔仔都講了good morning , hi , apple ...老師會突然失憶!老公又唔sale下仔仔....總之對比之前in的學校,感覺好差!老公,仔仔,老師個個都半夢半醒甘.聽講今年沙田樂基唔易入,成兩千人申請,先收幾十人,有d哥哥姐姐在讀的小朋友又有優先,家長識人又優先...餘下得幾多位姐??所以當日仔仔的表現不突出,我覺得唔會考到囉...

原帖由 jaimegaga 於 09-11-30 21:28 發表
actually i picked local because it is morning class, but i choose international as second choice....btw how old is your son? what questions did they ask?
here are the question she asked my daughter:
1 ...

13個月???嘩~~你個女女都好聰明!!!如果考唔到好學校,一定唔係佢唔叻而係因為細bb囉~~你有無考慮將佢轉大大b???甘你日後一定唔使擔心!!大大b加上佢本身甘聰明,大把好學校比你選擇!!!

原帖由 Alichau 於 09-12-3 12:28 發表

沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀??

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, 你囝囝好大機會入啦...

再講, 我囡囡個日做到大 ...

多謝你~可能我真的太過緊張這間學校,加上佢之前IN其他學校都唔會有甘反應..所以我當日真的無晒心機,不過NOW無事啦,順緣啦~之前我有打算將中英班改英普班時,打電話去9龍塘樂基,接電話個位小姐的確答:成三千幾人申請,所以你一定要比個申請NO我!而沙田樂基又係甘講...無NO我地幫唔到你,今年起碼成二千人申請.......(因為我無COPY申請表,故唔知道申請NO)...

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 14:30 發表
沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀?? --------------佢得一日interview怎可能in二千人呀!

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, ...

多謝你!!!我之前都係甘唸??邊有甘多BB??一日點IN成二千人??我有懷疑是否當日接電話者講錯??OR 我聽錯....不過我同事又係甘講--佢聽到學校內的媽咪甘講...唉~~真真假假真的是一個迷!!!我地又唔識校長,如果唔係,都可以八下!!!

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 14:30 發表
沙田樂基都有二千幾個申請???!!! 會唔會係講緊九龍塘樂基呀?? --------------佢得一日interview怎可能in二千人呀!

其實luiflora我覺得你囝囝好叻仔啦, 聽你講佢in得好好呀, 你太謙同過慮啦...如果扣除埋k1-k3同細b, ...

我計一計,可能有成兩千都唔奇....9龍塘話3千幾人申請,佢地分兩天,時間9-5,沙田IN一天,時間8:30-6:00,將3千幾人除2,都成一千幾啦,再加上時間長了成個鍾.....甘有兩千都唔奇!!不過即使無,過千都一定有(我唸)!!

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 15:09 發表

我又想八下你平時怎様教你個小朋友,可以教到佢咁叻!  

你甘講,我都有d唔好意思!!其實每個小朋友成長都唔同,有d叻講野,有d叻四支,有d叻音樂.....總之個個小朋友都一定有佢地優缺點,好難比較邊個小朋友真係叻,好似我小朋友4個月會叫"媽媽"音,5個月發"爸爸"音....13個月已經會講"l like car",佢的確早講野,講野就叻..不過佢d四支好唔發達,成日整傷自己,膽又細,葉葉花花都驚....甘這方面佢就好屎!!只不過學校面試時,唔會發現佢無膽及四支唔發達姐
我又唔覺自己有咩特別方法去教佢講野,可能仔仔似我長氣又支支吾吾--天生!!:loveliness: 唯一要講就是我大肚時成日聽小朋友歌,爸爸日日都撫住個肚同佢傾計,出世之後,家中常常開d音樂及故事,唔知是不是如此,入左佢腦,所以一會發音時就好快講野呢??!!!

原帖由 Ching0204 於 09-12-3 17:16 發表
其實當日我見到真係好多人interview,"laygroup" 既學位又唔係好多, 我個囡當日都做到曬老師叫佢做既野, 仲識講埋(佢22個月大), 之但係如果個個小朋友都做到老師既指令, 咁佢地又會點樣去收生呢?? ...

假設一千人in playgroup,300個大b,100個做到晒指定動作有咩甘出奇姐???1.我估先選擇哥哥姐姐在該校讀,2.選擇識得的家長...3.再選擇地區及問卷寫成點....聽講有d學校不喜歡學生住太遠,怕佢成日遲到及太過辛苦會隨時唔讀....睇問卷可以了解父母想法是否與學校教育理念一致!!如果只收80人,就有20全答對的小朋友被out...........(純個人猜測!!)希望你小朋友成功!!!:loveliness:

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-3 17:32 發表

多謝你嘅分享! 希望大家都成功入讀到,唉...仲在有成個月,真係等到頸到長la!

我都打定輸數...叻的小朋友太多啦,甘多人in,甘少位!!不過我覺得做家長的真係好辛苦!!now個bb先甘細,家長已經in啊in,申請啊申請,等啊等,留位啊留位,無學校收又煩,有多過一間收又煩....總之都好累!!!緊張佢地多過緊張自己的銀包,佢地入到好學校,寧願自己唔買野都比佢地讀,係唔係香港文化喜歡自找辛苦呢??又唔見d外國朋友甘......唉~但現今遊戲係甘玩,唔通由佢是旦入一間,天生天養咩??前面條路好長,明年我地又要辛苦過..... 如果我仔仔真的入唔到,我都希望你個b成功!!! :D 等你好消息!!!

原帖由 pingu_k 於 09-12-5 00:25 發表

how old is your bb now???  佢講野真係超叻呀!!!!!!!

22個月啦~
‹ 上一主題|下一主題