用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 ...
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

dear 2b:

Dear Betty

執錯字係 2B 一個好壞既習慣,我已經盡量忍(驚會乞人憎) .... >>其實吾會乞人憎,我好接受同事同朋友給與的意見,接受同改正,先可以越見進步架

查實我每次中午飯時都好急係樹打字留言,所以經常打
錯字,又要你地去估,拔吾見你執我喎

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

我剛岩先look到果幾條正魚,賣相超吸引~~ ,仲見有汗冒出

post吾post過黎比大家車下呀

betty

醒目開學勳章

dear2b:

你真係要學下呀!post完好有滿足感

你有無yahoo e-mail box,如果有,可以係yahoo首頁click入flickr相薄,按上載相片,ok後,係張相right click然後按內容,high light網址,然後按確定,再係呢樹的內容下面有個插入圖片click進,然後再將你high light的網址貼到長格內,再按提交,張相就會post到

任務完成,多多事的betty又係時候覺豬啦!

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

午安~

尋晚好happy,飯後食左二大杯自家熱o tea,訓吾著,係bk蒲到12點幾

今日又揹左個野味咸雞肉排生菜煲仔飯返黎嘆的betty上

醒目開學勳章

HIHI~ALL:

DEAR sf&格格:
蛇原來有好多寄生虫架, 好核突呀 !

我都好喜歡食蛇羹架,

早輪偉哥經開荃灣街市後面檔頭仔,嘩~,勁貴呀~60幾元一發泡膠碗,整得好好味,我早幾時間前特登去入去買衫後週圍搵,點知搵吾到...諗諗下都幾

betty

醒目開學勳章

dear sf:

46,
用緊微波時, 企開D 咪得囉.>>>吾係企開,係食都吾好食落肚呀!

betty

醒目開學勳章

dear sf:

我尋日食得飽得濟,仲好口淡淡咁,咪沖杯飲,點知好味到 一飲就3杯....如果咪攪成咁囉

dear sf

你D 煲仔飯好正呀, 你D 同事有無裝你食乜餸呀 ?>>>
我做左咁多年野,份份工都係大約4年就轉,呢份做左一年零二個幾月,但從未做過一間公司同事咁團結齊心...個個都好有禮貌同好好,公司有張枱特登愛黎放同事帶番黎的野食,
雖然日日做到無停手,不過都真係好開心,希望可以做到退休呀!

我個同事今日又裝我食乜餸, 真係唔開心啦, 成日話好香, 睇完哎出嚟我今日食乜餸, 唔鍾意佢咁囉,
所以今日叫佢 : 唔好睇啦>>>你同事係咪細路女,我同事30幾,40幾,50幾...佢地好成熟,吾會裝我食乜,會好關心問,你今日食乜野,我話比佢地知,佢會話,比我睇下得吾得呀!

一望,佢地就話,嘩~好正呀!你點樣拎同埋用乜野裝住個煲仔飯搭車呀!

我話煮好左用張報紙包住佢,放落環保袋,一揪揪番黎囉..
我時我見咁多餸,問佢地食吾食,佢地話吾好啦!你吾夠食呀!
佢地有多餸比我,我咁講,佢地就會猛夾比我,吾怕啦!食啦!有好多呀!真係好熱情

betty

醒目開學勳章

DEAR all:

你地食吾食得辣,我早輪係商場的泰國店,買左一隻hkd13.-的喇沙醬包,係工展會見hkd10.-,執左二包返黎,呀仔呀女每次見到都歡喜苦狂...

因為佢地好喜歡攞的喇沙汁撈飯...

有時會煮雞翼,有時會煮牛腩,不過我介左牛,所以都係買薯仔,甘旬黎煮...

蒜頭3粒,花奶少許,雞翼10隻,薯仔3個,甘旬2個..

爆香蒜頭,落薯仔,甘旬,炒香,落雞翼炒香,加入2大量杯水,加入醬汁煮至薯仔甘旬焾熟,加入花奶即成...

betty

醒目開學勳章

dear sf:

Betty,
係咪走鬼檔嚟架 ?>>吾係走鬼檔,係店舖仔,放一張枱,但就鬼死咁貴...

betty

醒目開學勳章

hihi!all:

午安~

呢個台個個相公都係煮食高手,46哥:你真係要加把勁學野啦!如果吾46嫂一定會兇你...

ps.好彩46嫂吾知我地係乜水

dearsf:果隻醬科食左無人叫口渴,反而出街食野,成日都口渴

我舊年大大話都見左幾十份工,可能見到好老練,心諗請就請,吾請咪再搵過見咁啦!所以無咪 有的做落覺得吾ok!走為上策,有的押價成2千元.呢份見果時靜都幾老定.

今日煮左係趴街買的韓國辣辣撈麵,加的菜心,二丸貢丸又一餐,好和味,吾洗10雞.

儲埋的錢比人挖的betty上

醒目開學勳章

HIHI~ALL:

早人呀!

外面好大風~

Betty,
今晚咁凍你食撈麵 + 貢丸, 飽架啦 ? 你仔女發緊育 bor ?>>>我尋日中午食咋~後生時好楝飲擇食,而家無咁多要求,求求其其又一餐,總之夠好太煩~~~

夜晚通常吾會吾係飯,因為我家偉哥係一名無飯不歡的大飯筒 ,早幾年都仲食2碗飯,拔舊年開始食一碗加2啖仔,佢話食飽好快就到訓覺時候,所以吾食咁多啦喎

本打算今晚先火鍋,尋日中午接偉哥電電,話尋晚最凍,所以尋晚鍋鍋囉~係2期果間新開的xx哥哥丸買左隻黑色的黑墨魚丸,個款好肉酸,買相吾吸引都要成hkd45.-磅,買hkd15.-得6粒,偉哥話試試吾好食咪下次吾買囉~

試落都ok喎

醒目開學勳章

all:

今日依然都仲係烹飪班~

剛睇電視教人整客瓜鹽焗雞,原來易到你吾信

想整架煮妹就去整啦!整完記得call betty試味

買隻靚雞番黎洗淨,用滾水去油,落蔥撈起,用鹽塗渾雞內外用勾掛起風乾

要去陪姑姐同老爸嘆茶茶,跟住返黎做facail的betty上

醒目開學勳章

轉自生果日報男不奶茶女不檸檬
2008年03月15日

奶茶是前列腺殺手!
有時網上會傳來一些有關健康的文章,面會提到,說是男人少飲奶茶,女人少飲檸檬,但這次是我自己的經驗。我的身體零件,托賴,都很正常,但有一天連灌了兩杯很濃的奶茶,出故障了。首先是尿頻,一整天不停地上廁所,到了傍晚,身體接到信號,又要上廁所,但竟然沒有內容。
成年男人都知道,身體接到尿急信號但沒有內容,九成是前列腺出了問題,於是開始惶惑,巧的是晚上與一位中醫吃飯,偶然提起奶茶與前列腺的關係,中醫肯定:奶茶是前列腺殺手!我的惶惑到了晚上才逐漸消除:身體不再發出錯誤信號,奶茶的破壞性這次是暫時的。燒香謝老天之餘,當然立即戒奶茶!
至於女人少飲檸檬,中醫說,檸檬對子宮不好。常飲檸檬汁,檸檬水或檸檬茶可能子宮會發炎,醫生說,一年內如果有兩次子宮發炎,便要上診所了。
多飲普洱茶可以減肥,這也是我自己的經驗,不是網上摘下來的。過年前後我為了寫劇本連續在家坐了兩個月,吃完飯就坐不動一定會胖,這也是常識,但過了那兩個沒有動感的寫劇本月後,我居然沒有胖,看來應該歸功於每天灌普洱茶。每天飲普洱成了癮,現在一天沒有茶便過不了日子,於是才會出現文章開始時說的灌了兩杯奶茶,那天出門在外,茶癮起只好抓起奶茶便灌,結果差點出事也!

有咁架事
呢二種飲品都係我家喜好,怎麼辦

醒目開學勳章

hihi~all:

做完飛飛返歸啦~

今日做開果個吾閒,改左另一個,起先都擔心轉人,手勢掂吾掂架,哈~又ok喎,同之前做開果個手勢一樣,應該係老板娘
傳受左一套獨門手勢

用香熏接肩頸真係疲勞盡消

dear sf:
Betty 唔用叮叮爐翻熱飯盒, 佢真係用電飯煲蒸熱呀 ?>>>我試過叮2次微波爐都喉嚨痛同乾渴,所以都係帶的食物返去加滾水淥熱咋...所以我的食物通常都係暖暖地,最暖就係個煲仔飯囉

醒目開學勳章

dear 46哥:

炒菜係最易架喎,我好細個,無記錯係8-9歲就落鑊炒菜,係街市買芽菜麵我餅返黎炒豉油王炒麵,果時吾識更加無人會話你知,個鑊未乾吾好落油,結果比的油彈到成個額都係,永不磨滅的疤痕

我感覺應該無野難到你

醒目開學勳章

dear 2b:

今朝 2B 食飽早餐去左做 body,岩岩返,乜您講既做法隻雞熟左架啦 ... 風乾就食得 ? >>>佢無up得好詳盡,不過我估應該係碌油果時淥熟埋掛

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

有無見過邊樹有電毯賣呀!

偉哥晚晚開住暖爐都叫凍

先頭做飛飛時,個女仔問我,電毯岩岩開,過多一陣太熱或吾夠暖話我知,我調教過.

我都真係有幾like佢間店,雖然細細地,但的服務態度幾好.

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

以前舊公司真係帶埋電飯煲返去,的餸就醃定放係公司雪櫃,中午放落的飯樹蒸.

我如呀仔放什麼教師發展日,會的左佢個暖飯盒返去,你一定會問我點解吾買多一個,因為而家時下的飯盒吾似得以前果的咁保暖,棧買黎睇,屋企有個三層保溫壺,都ok!不過覺得好吾做,細細個,一路食一路趺野

因為飛飛完直接返屋企無食野

口痕痕想tea tea的betty上

醒目開學勳章

轉自文章其中一部份
也許四十以後仍不明白

四十以後一定要明白:職位只不過是一個杯子,而你的修養和品性才是杯中的尤物,夜光杯中盛的未必就是葡萄美酒,也可能是一杯濁水,粗瓷盞?不見得就是白開水,很可能是泡的一盞極品龍井。個中的品質全在自己的心境造化!!!

發覺呢2句好正

betty

醒目開學勳章

DAER 2b
咁我呢 ?有無呀 >>我諗左好耐,用邊句野黎形容你好呢~

終於比我諗到,好貼切

過之而不及~

三個字都有齊,你得讚下我喎,有小小 小聰明的betty上
‹ 上一主題|下一主題