用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 教署對祟真收後備生的答覆
樓主: JaneJune
go

教署對祟真收後備生的答覆 [複製鏈接]

其實我in完對呢間學校既印象都麻麻地,因為in個日真係好混亂,但係我想公道少少講d嘢,我好遲先寄信去祟真,所以我11月12日先有得in,我個仔係細仔,in個時都未夠2歲,佢啱啱開始有d trouble 2既問題,老師叫佢做動作,佢有d都無做,不過就會坐好,但係我都收到信話收我個仔,我都覺得好突然,因為我都係in完上bk見到咁多媽咪話表現得好好都唔收,我心諗,我哋都一定唔得,不過祟真都唔係我首選,我都會放棄。

其實大家都好努力去為小朋友做咗好嘢啦,不過真係唔知間間學校收生個標準,所以希望大家唔好咁唔開心啦,唔收又唔代表小朋友或家長唔好,收又唔代表佢哋特別好。

醒目開學勳章

原帖由 Chris852 於 09-11-27 13:59 發表
老實話, TT 是我唯一一間Interview後令我感到無奈兼氣忿的!

我們是Interview, 不是不公平玩耐力賽!
既然分批in, 點解谷所有人同一時間報到.

好的幼稚園我會推介, 分享.
但不會無中生有中傷 ...

agree ! 唔該d die hard fans 唔好成日用 "吃不到的葡萄"之類嘅說話去講到好似人地唔抵得先唱間學校咁, 年年咁多人去 in, 一定有好多人會被rejected, 點解唯獨tt會令咁多家長咁勞氣? 唔係因為佢有幾出名 (講真 best of the best 一定唔到tt), 而係佢地management 嘅處理手法真係令人髮指!

如果今年唔係咁大迴響, 佢班managment我估成世都仲以為自己好掂呀 ! 比人指住個頭批評, 就好好反省下, 做好d, 唔好影響老師同學生好過啦 !!!!!

我11月25帶女女去in,我覺得最唔好係要平日時間面試,家長如在職又要專登請假,佢地TT啲小學生又放學,我見啲校巴、排隊嘅家長和小朋友、同埋佢地學生又放學(我女女in 5:30),大家喺門口迫埋一齊真係有啲亂,人實在太多,好似我呢啲得一個家長帶住小朋友真係驚有時睇佢唔住吖,我唔mind佢家長介紹講座和interview一日做晒or分兩日,但点解唔安排weekend呢?我個人認為weekend面試+另一weekday晚上做簡介會最好,查實嗰日我見TT的職員和老師都好倦!

原帖由 silvia_ng 於 09-11-27 21:20 發表
1920主流
3400國際

唔該曬...

以我所知唔係淨係TT響weekday interview,朗思、約克、九龍靈糧堂都係,點解又無人插?

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 11:34 PM 發表
以我所知唔係淨係TT響weekday interview,朗思、約克、九龍靈糧堂都係,點解又無人插?

啱!嘉林邊道九龍靈糧堂我地都係Weekday請假帶小朋友interview,佢都係將我女女擺落waiting list,但我無乜不滿,查實就算邊間幼稚園我都想係安排weekend interview,而且仲有一點,九龍靈糧堂面試當日係見唔倒佢地就讀學生,我想可能係當日佢地安排學生唔駛返學來減低混亂,喺門口又有職員check體温和要求大人小朋友用消毒洗手液,恕我直言,九龍靈糧堂interview比TT安排高出幾班

我都係25/11interview ga!!我覺得果日安排係亂左d,但in果陣我覺得d老師真係有用心in的,所以我接受ar!!我又覺得其實都唔駛咁勞氣嘅!!我個b係細b而家計埋計埋in左10間kg只得一間收,如果係因為被tt reject而要發洩咁我咪要發洩好多次!!!上天自會安排一間好的幼稚園給小朋友的!!

原帖由 sam9035 於 09-11-27 23:52 發表

啱!嘉林邊道九龍靈糧堂我地都係Weekday請假帶小朋友interview,佢都係將我女女擺落waiting list,但我無乜不滿,查實就算邊間幼稚園我都想係安排weekend interview,而且仲有一點,九龍靈糧堂面試當日係見唔倒佢地就讀學生,我 ...

AGREED!! 好多安排平日 interview 既學校當日都會安排學生放假一日, st.cat, 九龍靈糧都係其一, 如果 tt 可以做到甘, 其實係一日裡面可以 in 到好多人, 而且可以將個截止日期提早, 安排好晒係一兩個星期裡面攪掂, d 老師又唔駛甘辛苦要 OT, IN 完之后一次過發信通知收唔收或 waiting list 甘我估應該可以避免佐俾家長覺得佢地行政混亂而攪到甘反感囉...

醒目開學勳章

原帖由 靚太太 於 09-11-27 23:09 發表
講真你所講的內容我有部份認同!
我都希望學校的行政做得好d,唔好比咁多人批評!
如果好似你平心靜氣傾下計,我覺得ok!
但近期越講越誇張,開始盲目亂插!

所以大家反應都大,希望大家係真心係討論區交換意見而並非互相攻 ...

我在bk日子都唔短, 雖則唔係話真係好耐, 呢個討論區我覺得好有用, 因為真係有好多mami上黎交換意見, 比起其他粗口滿天飛討論區, bk真係有好多有用資訊去分享。

上得黎pre-school forum, 都好緊張自己小朋友, 亙相攻擊一d意思都冇, 有人批評有人讚美先會有進步, 起碼唔會一面倒去盲目追捧某d名大過實嘅學校 (當中有d真係好出名學校)。

當日去tt interview,我對佢地老師同staff印象都好好, 佢唔收我小朋友, 只覺係無緣。一間唔收, 咪去其他囉, 冇咩大不了, 但眼見佢地行政咁差, 被人批評後有人開新account扮途人去指家長吃不到的葡萄, 我真係極度反感!!!

希望tt經一事長一智, 做好d, 免得影響到有心教學嘅老師同天真無邪嘅學生。

崇真幼稚園收HK$50報名費是否犯法?法例只准收30元

如果這間幼稚園犯法就真係唔值得可憐。
仲要收一大五小回郵信封報名,總共收左10元郵票,落選又不退回,乜世界?

根據教育局最新的法例,詳見下面2005年通告(這已是最新的),幼稚園報名費只能收HK$30,但崇真幼稚園收HK$50,崇真有否取得教育局批准書?

各位有報名的家長,應該考慮去問一問教育局罷?

教育局關於收報名費網頁:
http://www.edb.gov.hk/UtilityMan ... EMBC/EMBC05012C.pdf

詳細如下:

檔號:EMB(QA/KS)/KE/3/1
教育局通告第 12/2005號
(前编号为教育统筹局通告第12/2005号)
幼稚園及幼稚園暨幼兒中心收取報名費和註冊費
[註:本通告應交——
(a) 各幼稚園、幼稚園暨幼兒中心及附設幼稚園班級的學校校監—— 備辦;以及
(b) 各組主管—— 備考]
摘要
本函旨在向幼稚園/幼稚園暨幼兒中心校監通告,幼稚園/幼稚園暨幼兒中心可按本通告訂明的條件,向學生收取報名費(或入學考試費用)和註冊費。本通告取代二零零零年十月十八日的教育統籌局通告第44/2000號。
詳情
2. 本通告可視為本局常任秘書長的批准書,批准幼稚園/幼稚園暨幼兒中心由即日起,向學生收取下列各類費用:
特定用途費用
核准上限
(a)
報名費
30元
(b)
註冊費
(i)
半日班
660元或每月學費的半數,以較低者為準。
(ii)
全日班
1,150元或每月學費的半數,以較低者為準。
3. 學校如欲收取超逾第2段所定核准上限的費用,仍須事先徵得本局常任秘書長批准,請參照教育規例第61(1)條及幼兒服務規例第45C(2)條有關規定。
4. 幼稚園/幼稚園暨幼兒中心校監須在學校報告板或校舍內的公眾地方展示本通告。如本局常任秘書長曾經批准幼稚園/幼稚園暨幼兒中心收取超逾上述所定核准上限的費用,則校方應同時展示有關批准書。

崇真幼稚園收HK$50報名費是否犯法?法例只准收30元

根據教育局最新的法例,詳見下面2005年通告(這已是最新的),幼稚園報名費只能收HK$30,但崇真幼稚園收HK$50,崇真有否取得教育局批准書?

各位有報名的家長,應該考慮去問一問教育局罷?

教育局關於收報名費網頁:
http://www.edb.gov.hk/UtilityMan ... EMBC/EMBC05012C.pdf

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:02 發表
我想講句公道話,我不是tt的家長,只是很喜歡此校及認識一些tt家長.
大家可能不知道tt無所謂waiting list,我上年呀仔都in得好及收reject letter.我問我朋友怎辦?她說她當年也是收reject信,但佢寫信給學校及2nd in先收,所以我也寫信及2nd in才收我的小朋友.當然是不用50元及信 ...

關咩2nd in事丫 根本佢意思係會比任何未in過嘅人都有機會再報,in過果d就係重跑(sin氣),佢收$50己經係有問題la

原帖由 jean2003 於 09-11-26 17:22 發表

我想問, 有冇今年報左既家長系知道有2nd int o既安排先?
(嘿嘿..唔好又註冊個新名離老作呀)
註冊 09-11-24

你講自己

原帖由 靚太太 於 09-11-28 07:37 發表
我同意你講法,但亦有無留意用新名留言,亦有唔小人,包括我上面個人兄,我好佩服佢可以用今多精神時間去搜集資料然後再不停post祟真的不是!
跟住再叫人一齊投訴一齊鬧,等其他人加埋來罵,成為佢步棋,果然高壇數!好難想像現 ...

你唔係話我掛???我第一次喺哩個post留言乍wo!!!!

清者自清,又何必草木皆兵呢

原帖由 dogdogling 於 09-11-27 14:37 發表

無奈氣忿,係因為 tt無收你小朋友?
坦白講,我又唔覺得 interview 安排得好差。當日 interview 我做足準備,俾仔仔瞓夠,起身食咗茶點先去學校。而我仔仔係當日最後一 round interview,眼見有唔少小朋友扭眼瞓扭肚餓而影响表 ...

首先恭喜你bb入左心水kg

你唔好以為個個有報tt,好想入tt,好多人冇興趣架,米稔到人人都係輸打嬴要la,此舉只會更難令人信服

學校應該有錯能改,不用家長粗心的:cry:

有d家長話:祟真發reject letter, 行為好過好多不停發accept letter 然後要你交660蚊留位費..... 論呃錢, 留位費才是最禾味....<----------------真係太強詞奪理,自欺欺人,踩人地學校收留位費係呃錢去轉移其它人視線

醒目開學勳章

原帖由 靚太太 於 09-11-28 07:37 發表
我同意你講法,但亦有無留意用新名留言,亦有唔小人,包括我上面個人兄,我好佩服佢可以用今多精神時間去搜集資料然後再不停post祟真的不是!
跟住再叫人一齊投訴一齊鬧,等其他人加埋來罵,成為佢步棋,果然高壇數!好難想像現 ...

我都有留意....
‹ 上一主題|下一主題